Анатолій Федорчук про механізм дострокових виборів мера

image
24 Лютого 2020, 19:29
Поділитися:

Законопроект, який обмежує права органів місцевого самоврядування, відкликано Президентом Зеленським. На цьому акцентував Бориспільський міський голова під час понеділкової наради та назвав ключові пункти пропозицій.

Відомо, що раніше Асоціація міст України виступала проти змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування, вважаючи, що така версія законопроекту суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування, яку підписала Україна.

55 міських голів, в тому числі й мер Борисполя Анатолій Федорчук, підписали звернення до Верховної Ради щодо відкликання законопроекту.

«Нас почули! Зараз триває робота над новим законопроектом. Головна вимога – питання повноважень органів місцевого самоврядування повинно узгоджуватися з Асоціацією міст України. Державне втручання у компетенцію органів місцевого самоврядування є недопустимим. Так, в попередньому законопроекті був пункт щодо префектів, які одноосібно могли зупиняти рішення місцевої влади», — наголосив Федорчук.

За його словами, Асоціація міст України запропонувала нові положення, зокрема створення на рівні муніципалітетів моделі сильного мера як обраної посадової особи, що очолює виконавчі органи та головує на засіданні відповідної ради.

Крім того, наголошувалося Федорчуком, була внесена пропозиція переглянути механізм дострокових виборів мера. Якщо депутатський корпус двома третинами голосів оголошує недовіру меру, міська чи селищна рада також йде у відставку, проводяться нові вибори. Це положення, наголошують автори законопроекту, вводиться для запобігання дестабілізації роботи органів місцевого самоврядування і сприятиме пошукам конструктиву.

Також, розповів Федорчук, в новому законопроекті прописано, що громада повинна обирати депутатів до облради, а муніципальні ради можуть їх відкликати. Найважливіші рішення обласної ради потребують проведення консультацій із муніципальними радами. Зупинення актів місцевого самоврядування здійснюється в судовому порядку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама