Як та коли в Броварах будуть Масляну святкувати

image
24 Лютого 2020, 13:16
Поділитися:

Православні християни звуть останній тиждень перед Великим постом Сирною або М’ясопусною седмицею. Наші праотці у кожний день Масляної вкладали певний смисл. У понеділок – Зустріч, перший день тижня відкривав Вузьку Масляну. Вранці свекри відправляли невістку до батьків, а ввечері самі йшли до сватів, щоб домовитися про місце й час гулянь. Цього дня починали пекти млинці. Перший – дарували незаможним сусідам, щоб вони пом’янули померлих.

Вівторок – Загравання, цього дня відбувались оглядини дівчат на виданні. Батьки прагнули скоріше зісватати молодят, адже під час Великого посту Церква не вінчає. Тому у вівторок парубки з дівчатами ходили одне до одного в гості на млинці. Якщо все складалося добре, то після Пасхи грали весілля. 

У середу – Лакомки. Зять приходив до тещі на млинці й приводив друзів. Мама майбутньої дружини уважно стежила, як парубок себе веде за столом. У народі говорили, якщо чоловік обирає млинці з солоною начинкою, то в нього важкий і впертий характер. Якщо ж він їсть солодкі – то буде з дружиною м’яким та лагідним. У цей день було прийнято їсти млинців скільки душа забажає.

Четвер називався Розгуляєм. Цього дня починалася Широка Масляна. Люди розважались на повну: каталися на санях, влаштовували кулачні бої та битви за снігові міста, співали пісні, палили ритуальні багаття, стрибали через вогонь.
У неділю проводжали Масляну. Проводи або Прощена неділя найголовніший день Сирної седмиці – заговіння перед Великим постом. І до тепер віряни просять прощення одне в одного за все, що трапилось протягом року. У цей день прощалось усе й усім, це був кращий день для того, щоб примиритися з близькими. Увечері поминали померлих, ходили на цвинтар. Також у неділю спалювали чучело Масляної. До місця спалювання його везли на санях з кіньми – масляним поїздом. Попіл розвіювали на полях, щоб рік був урожайним. У деяких місцевостях Масляну ховали, це була пародія на церковну процесію.

У Чистий понеділок народ тужив за Масляною. Люди горювали, що веселий розгульний тиждень пройшов і їли пісні млинці з конопляною або соняшниковою олією.
Як же будуть святкувати свято Масляної в Броварах, повідомляється на сторінці Відділу культури Броварської міської ради.
Головне святкування свята Масяної в Броварах відбудеться в неділю 1-го березня. Початок святкових заходів о 11:00, які будуть проходити біля МКЦ «Прометей», що по бульв. Незалежності, 4.

 

На майданчику біля ж самого МКЦ «Прометей» (вул. Незалежності, 4) будуть проходити святкові заходи. На сцені будуть виступати аматорські художні колективи, а біля сцени будуть пригощати святковими млинцями, цукерками, чаєм, та іншими смаколиками. 

Запланована таком розважально-ігрова програма та звичайно лазання по стовпу за черевиками. За вдале таке лазання можна отриманні цінні призи.
Згідно анонсу на сторінці Відділу культури Броварської міської ради, біля «Прометею» будуть проходити такі святкові заходи:

святковий ярмарок
частування млинцями
багато різних майстер-класів для дітей
конкурс для сімей «Майстерня вареників»
розвага для азартних «Ярмарковий стовб»
лекція від професійного психолога «Діти та гаджети»
ігри, конкурси та розваги для всіх бажаючих
показ дитячої колекції одягу від українського дизайнера
тематичні фотозони
смачний фудкорт
святковий концерт.

Тож у неділю всі броварчани та гості нашого міста можуть окунутися у традиції святкування старовинного свята Масляної, запастись на ярмарку різноманітними продуктами харчування, пригоститися святковими смаколиками та навіть виграти цінні подарунки.

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed