Шахраї масово підглядають за банкоматами: як захиститися? | Трибуна

image
23 Лютого 2020, 20:41
Поділитися:

Шахраї масово встановлюють у банкомати камери спостереження, повідомляє «Сегодня». Як захиститися, зокрема, приховати дані своєї банківської картки при знятті грошей в банкоматі, «Сегодня» розповіли експерти.

Наблизилися до банкомату  –  пам’ятайте: ваша картка може опинитися під прицілом шахраїв. Поруч із банкоматом вони прикріплюють камери, щоб дізнатися ваш PIN-код. Нещодавно в центрі столиці такий прилад для відеоспостереження виявив пильний громадянин, повідомляють журналісти «Сегодня».

Директор Української асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов розповів журнаілстам, що камери бувають ще меншими – як голівка шпильки, тож помітити їх важко.

Але знань про PIN-код мало, тож  крім камер аферисти встановлюють у банкоматах ще й спеціальні пристрої. Власне вони і зчитують решту інформації з карти. Це називається скіммінгом (англ. – швидко переглядати).

Експерт зазначає, що знайти ці металеві пристрої не можна, адже вони значно вужчі, ніж сама картка, і їх вставляють усередину картоприймача.

Далі шахраї виготовляють дублікат картки, який у комплекті з PIN-кодом дозволяє їм зняти гроші з вашого рахунку. Тож коли в банкоматі знімаєте гроші – будьте пильними і враховуйте, що вас може знімати прихована камера. Навіть якщо ви її і не помічаєте.

Щоб не дозволити шахраям записати ваш PIN-код, експерт радить однією рукою його вводити, іншою – прикривати цифри, які вводите. За словами Олександра Карпова, де б не стояла відеокамера, відеосигнал не захопить ваші пальці й не буде видно, де і які цифри ви натискаєте.

Найнебезпечнішими вважаються банкомати, розташовані  в найбільш людних місцях: на вокзалах, біля зупинок, у торгових центрах або просто на вулиці.

Головне фото – з інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари