КП «Бориспільводоканал» про нові тарифи та якість води

image
21 Лютого 2020, 19:24
Поділитися:

Директор підприємства Олександр Гануш (праворуч) із начальником відділу розвитку Олександром Федченко.

В Україні зросли тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. У чому причина – з’ясовували «Вісті».

Тарифи не переглядалися два роки

5 лютого 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила рішення про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для 43 підприємств по всій Україні. Ціна зросла на 15-20%.

Для мешканців Борисполя вартість одного кубометра води і стоків становитиме майже 36 грн. Втім, новий тариф не затвердив виконком Бориспільської міської ради.

А якщо залишити все як є, чи знизить це градус соціальної напруги та чи зможе водоканал забезпечити якісну роботу мережі? Із цими запитаннями «Вісті» звернулися до працівників водоканалу.

Усе дорого, а зарплата низька

Директор КП ВКГ «Бориспільводоканал» Олександр Гануш наголошує, що для підприємств з 1 липня 2019-го запрацював новий ринок електроенергії, ціна на її розподіл збільшилася. «Значну частину бюджету ми витрачаємо на електроенергію. Також за два роки підвищилися ціни на супутні товари та послуги для потреб підприємства. Тариф не передбачає високих витрат, а це означає, що підприємство покриває їх коштами, виділеними на модернізацію та інновації», — коментує Гануш.

Начальник планового відділу КП «Бориспільводоканал» Олександра Литвиненко вважає, що споживачі не обізнані у формуванні тарифів. «Останній тариф був прийнятий в 2018 році. Усі вважають, що вода – це природний ресурс, який нічого не вартує. 36 грн за кубометр води і стоків – це дорого, а літрова пляшка води в магазині — до 25 грн і її купують. Треба змінювати стереотипи, розуміти складові тарифу. Один з них – зарплати. Із 1 січня вони зросли, як і прожитковий мінімум. Зросли і витрати підприємства на оплату праці».

До проблем водоканалу керівництво підприємства відносить кадрове питання. «Нині середня зарплата працівників водоканалу 9,5 тис. грн, після підвищення буде 12 тис. грн. На підприємстві понад 200 працівників, середній вік яких 55 років, скоро працювати буде нікому. Молодь не хоче йти в комунальники. Професійні коледжі не можуть набрати групи на слюсарів-сантехників», — каже Литвиненко.

Зношені мережі

Сучасний стан українських комунальних мереж можна охарактеризувати так: вичерпання експлуатаційних лімітів та нагальна потреба в оновленні.

«75% водопровідних і каналізаційних мереж у Борисполі віджили свій вік, більшості з них 60 і більше років.

Є інший метод заміни– санація, коли в середину трубопроводу заводяться нові елементи. Тротуари залишаються цілісними. Вартість відновлення 1 км мереж – 2,5-3 млн грн в залежності від діаметру труби. А в Борисполі – 110 км водопровідних і 150 км каналізаційних мереж», — розповідає Гануш. 

600 тис. євро на обладнання

Аби увійти до Європейського Союзу, Україна взяла на себе зобов’язання підвищувати стандарти якості води, призначеної для споживання. Це означає здійснювати контроль за 48 показниками.

«Нині ми робимо контроль за 17 показниками, до речі, такі ж норми діють в США. Щоб відповідати вимогам Євросоюзу, потрібно закупити нове обладнання для контро­лю за якістю, яке коштуватиме нашому підприємству 600 тис. євро. Інакше наша вода вважатиметься технічною», — пояснює керівник водоканалу.

Скандали через будинкові прилади

Нещодавно в соцмережах мешканці Борисполя обурювалися, що отримали повідомлення від водоканалу про намір встановлення вузлів комерційного обліку.

«Це не наша вигадка. Два роки тому набрав чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», згідно якого всі багатоповерхові будинки повинні бути обладнані засобами комерційного обліку. Щоб встановити це обладнання на 190 будинках, потрібно 4 млн грн», — пояснює Олександр Гануш.

Підприємством уже розроблено проектно-кошторисну документацію, бо воно зобов’язане до 1 серпня 2020 року перевести споживачів багатоповерхівок на комерційні засоби обліку води.

«У законі сказано – «за рахунок населення», але населення буде розраховуватися впродовж 5 років, починаючи з моменту встановлення. Ми відправили мешканцям 25 будинків повідомлення і піднявся скандал», — розповів начальник відділу розвитку підприємства Олександр Федченко.

За його словами,  платежі будуть щоквартальними. Розмір внеску залежить від кількості квартир. Чим більше квартир – тим дешевше, бо всі лічильники подібні. Щоквартальна плата за встановлення лічильника води може бути від 7 до 120 грн для 1 квартири.

Якісна вода зі свердловин

В Україні лише 30% населення споживає воду з підземних горизонтів. До них відносяться і жителі Борисполя – тут питна вода видобувається з артезіанських свердловин глибокого залягання – 150 і 300 метрів.

«Чим глибше горизонт, тим якісніша вода. На глибині до 50 метрів в Бориспільському районі та місті вода небезпечна за бактеріологічними показниками. Тому користуватися саморобними свердловинами не варто. Вода з централізованої мережі водопостачання – якісна, чиста і безпечна, відповідає нормативним державним вимогам», — розповідає Гануш.

Є можливість збільшити обсяги

Останнім часом у Борисполі відбувається масштабне будівництво. Це потребує додаткових обсягів водопостачання.

За словами керівника, підприємство має певний запас води.

«Бориспіль споживає за добу до 10 тисяч кубометрів води. Перший водозабір може дати 10 тисяч кубометрів, і другий до 5 тисяч. Тож у нас є запас і можливість збільшити обсяг за потреби. Із каналізацією теж проблем немає, за винятком того, що в місті відсутні очисні споруди», — пояснив Гануш.

Безперебійна робота. У Борисполі немає тривалих перебоїв із водопостачанням, серйозних аварій водопровідних і каналізаційних мереж. Локальні пориви ліквідовуються працівниками водоканалу в стислі терміни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама