Корупція і підробка: радник Кличка оглянув ліхтарі у Маріїнському парку

image
21 Лютого 2020, 17:26
Поділитися:

Наприкінці минулого року у Маріїнському парку замінили ліхтарі. Замість старих і аварійних встановили 187 світильників. Реконструкція викликала значний резонанс у громади столиці. Підрядників, які виконували ці роботи, запідозрили у шахрайстві – активісти стверджують, що чавунні ліхтарі, насправді китайського виробництва та сумнівної якості. Обговорення набуло такого резонансу, що радник мера столиці Віталія Кличка Максим Бахматов зібрав сьогодні прес-брифінг щодо заміни світильників просто неба у Маріїнському парку.

-Маємо потенційну корупційну складову. Так не можна поводитися ні з комунальними, ні з приватними коштами. На заміну освітлення у парку було витрачено  понад 18 мільйонів гривень. Формально, по документам, усе добре – мережу реконструйовано, світильники замінено. Але, по-факту ми бачимо, неформальні ознаки корупції, крадіжки та відмивання грошей і паплюження історичної пам’яті. Наступний крок – формалізація цих доказів, аж до кримінальних справ і звільнення керівництва КП «Київміськсвітло».  Але сьогодні ми не можемо почути позицію КП «Київміськсвітло», вони не прийшли, мабуть, захворіли, – сказав Максим Бахматов.

Він запевнив, що у мерії створять робочу групу, до участі в якій запросять активістів та незалежних фахівців із освітлення. Усе заради того, щоб напрацювати алгоритм «роботи зі світлом», бо у столиці тривають масштабні роботи зі зміни мереж освітлення, і схожі проблеми можуть виникнути під час реконструкції інших парків.

Буде створена робоча група по світлу, схожа на ту, яка у нас є по трафіку. Спочатку проаналізуємо ситуацію по Маріїнському парку, а далі схожий алгоритм реконструкції можна застосувати щодо інших парках і освітлення Києва загалом, – сказав Максим Бахматов.

Ситуацію із ліхтарями у Маріїнському розділять на кілька складових. Насамперед, проаналізують, чи можливо реставрувати і повернути «на місце» історичні ліхтарі, які були  біля пам’ятника Миколі Ватутіну. При цьому враховуючи, що у 2016 році такі ж світильники реконструювали біля Національного музею історії України. А друга складова, власне, експертиза «іспанських» ліхтарів, їхньої якості та перевірка відповідної документації. Бо ж навіть нефахівцю помітно, що опори фарбовані непромисловим способом.

Активісти ж думають, що можна зробити у даній ситуації уже зараз. Насамперед, радять замінити елементи освітлення, і замість холодного білого світла зробити природнє, жовте й «приглушити» його, зробити менш інтенсивним.

-Якщо в цьому парку залишити ці ліхтарі, то треба зменшити яскравість, і замість холодного світла, зробити природнє «жовте», яке комфортне для людського ока, – вважає представник громадської організації «Рада з урбаністики» Віталій Селик.

На думку активістів історичні ліхтарі треба реконструювати, а не замінювати на нові. Зокрема «раритети» ще збереглися на мосту Патона, Голосіївському проспекті, парку імені Пушкіна та інших локаціях. Дослідник архітектури столиці Семен Широчин створив карту історичних ліхтарів Києва з адресами та фотографіями.

Нагадаємо, наприкінці минулого року відремонтували освітлення у Маріїнському парку. У КП «Київміськсвітло» пояснили, що світильники замінили, бо вони були в аварійному стані. Старі ртутні та натрієві світильники замінили на нові, світлодіодні.

До початку робіт, у комунальному підприємстві КП «Київміськсвітло» розробили проєкт робіт. Також отримано експертний звіт (від Державного підприємства «Спеціалізована державна експертна організація – Центральна служба Української державної будівельної експертизи» Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 20.07.2019 №00-0680-19/КД).

-Жодних зауважень щодо необхідності погодження проектної документації з органами охорони культурної спадщини від ДП «Спеціалізована державна експертна організація – Центральна служба Української державної будівельної експертизи» не надходило,-  наголошували раніше у КП «Київміськсвітло».

І, як показала практика, саме це і виявилося «слабкою ланкою». Кияни мають знати, як тривають роботи з заміни чи реконструкції пам’яток, які є окрасою міста.

 

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ