Пауерліфтинг по-бориспільськи

image
21 Лютого 2020, 17:17
Поділитися:

Тут стокілограмові штанги та важкі гантелі підіймають підлітки, серед яких і тендітні дівчата. Також багато людей поважного віку. Я зайшла на тренування з пауерліфтингу Бориспільської ДЮСШ, щоб познайомитися зі спортсменами та поцікавитися особливостями занять.

Заходжу до зали, лунає важкий рок, грюкає залізо та кипить робота – тренування у розпалі. Відчувається атмосфера потужності, сили, поту та жаги до перемоги. Ці хлопці й дівчата здобули чимало перемог і призових місць на всеукраїнських і міжнародних змаганнях. Привів спортсменів до успіху тренер вищої категорії, майстер спорту з пауерліфтингу та суддя міжнародної категорії Юрій Ликов.

Штанги для дівчат

Мене цікавить запитання: як дівчата потрапляють до цієї зали і піднімають вагу, більшу за їхню власну?

Розповідає призерка двох чемпіонатів світу Валерія Мустафіна:

«Усе почалося випадково: я познайомилась із тренером у музеї Асоціації учасників АТО Бориспільщини, куди наш клас прийшов на екскурсію. Можливо, він помітив у мені потенціал і запропонував прийти на тренування. На даний момент я займаюся понад два роки. Маю спортивні плани, але кар’єру будуватиму в галузі хімії».

«Думала, що пауерліфтинг — це не жіночно, — ділиться кандидат у майстри спорту України Марія Білоус. – Але тренер розповів, що кремезною фігура не стане, оскільки у жінок не виробляється достатньо тестостерону без вживання заборонених препаратів. Згодом я помітила, що моє тіло стало значно стрункішим. Зараз мені подобається мій зовнішній вигляд. Коли я виступила на перших змаганнях та перемогла, з’явився спортивний азарт».

Хлопці — майбутні чемпіони

«Два роки тому до зали мене запросила старша сестра зі словами, що спорт допоможе стати сильнішим, — ділиться 13-річний Влад, наймолодший серед бориспільських пауерліфтерів, але вже чемпіон України серед вихованців ДЮСШ, претендент до складу юнацької збірної України. – Мені подобається виборювати призові місця та вдосконалюватися фізично і внутрішньо».

Бонуси для дорослих

«Мені 50 років, я прийшов займатися тому, що пауерліфтинг продовжує молодість, — пояснює Олександр Толкаченко, який займається тут третій рік».

«Зайнятися спортом мені порекомендували лікарі — через проблеми зі спиною. І це допомогло, — ділиться Леся Кононенко, мама юного пауерліфтера, яка тренується разом із сином. – Потрібно займатися собою, адже після 40-а слід більше приділяти собі увагу».

«Головне — прийти до зали»

Тренер вищої категорії, майстер спорту з пауерліфтингу та суддя міжнародної категорії Юрій Ликов про специфіку спорту, проблеми та жінок у пауерліфтингу.

— Як давно ви в пауерліфтингу?

— Пауерліфтинг я обрав у 15 років. Треную молодь із 2008 року. Працюю як з хлопцями, так і з дівчатами. У кожного свій мотив іти в цей спорт.

— Чи складно тренувати дівчат?

— До дівчат важче знайти підхід, адже на одну можна прикрикнути і вона зверне гори, а на іншу підвищиш голос — і вона плакатиме. Проте дівчата більш зосередженні.

— Які плюси цього виду спорту?

— Усі мої вихованці помічають, що від початку тренувань їхні фізичні дані покращуються, сильнішим стає характер. За допомогою пауерліфтингу можна не тільки схуднути чи накачати м’язи, а й покращити здоров’я.

— Чи виділяються кошти з міського бюджету на розвиток  пауерліфтингу в Борисполі?

— Так, нещодавно міська влада погодилася виділити фінанси на обладнання.

— Як долучитися до тренувань?

— Тренування безкоштовні. Для того, щоб розпочати, потрібно бажання прийти до спортивної зали. Неповнолітнім необхідний дозвіл батьків та лікаря. Якщо вам сподобався цей вид спорту, починайте вести власний журнал тренувань і станьте частиною команди пауерліфтерів Борисполя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама