20 лютого – День Героїв Небесної Сотні | Трибуна

image
20 Лютого 2020, 09:23
Поділитися:

Сьогодні в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Саме 20 лютого 2014 року під час Революції Гідності вбили найбільше учасників протестів у центрі Києва. Активні події цими днями відбувались і в Броварах.

Чергова фаза протистояння почалась 18 лютого в Маріїнському парку, коли під час мирної ходи Самооборони Майдану з-за спин кордону міліції «тітушки» почали закидувати протестувальників камінням. Частина «самооборонівців» стала відповідати тим самим.

Протистояння в Маріїнському парку. Зображення – Костянтин Тютюнков

Однак згодом втрутилась міліція, яка почала розстрілювати і бити мітингувальників. Правоохоронці пішли в наступ і відтіснили протестувальників аж до Майдану.

Саме тоді на барикаді на вулиці Інститутській, біля входу до станції метро «Хрещатик», загинула броварчанка Антоніна Дворянець. Їй на той момент майже виповнилось 62 роки.

Читайте також: Цього дня п’ять років тому на барикаді Майдану загинула броварчанка Антоніна Дворянець

Протистояння тривали аж до ранку наступного дня, після чого було оголошено про перемир’я. Утім, уже 20 лютого міліція знову почала наступ. Цього разу розстріли мітингувальників тривали відкрито, із автоматичної зброї, а також снайперами. Більшість загиблих «майданівців» полягли саме цього дня.

Барикади на вул. Інститутській

Барикади на вул. Інститутській. Фото – Reuters

Загиблі, ЄвромайданЗа багатьма свідченнями та дослідженнями, в розстрілах брав участь спецпідрозділ «Беркут». Після перемоги Євромайдану його розформували, однак на базі тої самої структури створили полк спеціального призначення, який існує і до сьогоднішніх днів.

Читайте також: Стало відомо ім’я «беркутівця», який на смерть збив людину – джерело

Слід зазначити, що днем перемоги Революції Гідності вважають саме 20 лютого. Цього дня бійці внутрішніх військ (міліції) склали зброю. Сталося це після того, коли в них почали стріляти – ймовірно, ті самі снайпери, що розстрілювали протестувальників.

Наступного дня, 21 лютого, «Беркут» почав тікати із середмістя столиці. На блокпосту, який зорганізували жителі Броварів біля військової частини на в’їзді до міста з Києва 19 лютого, автобус із сумським «Беркутом» зупинили активісти.

Броварський блокпост. Фото – Андрій Качор, “Маєш право знати”

Як розповідали свідки, намагаючись вирватися, «беркутівці» відкрили вогонь у повітря. Так вони поранили ногу 14-річного хлопця, який перебував на пішохідному мосту.

У Княжичах правоохоронці розбіглися, їх намагалися виловити місцеві жителі. Згодом, після втручання депутатів від опозиції, «Беркут» прихистив місцевий відділок міліції.

Читайте також: Не минуло й 5 років: пам’ятний знак «Беркуту» демонтували, але не повністю. ФОТО

Під час цих подій із України втік і президент Віктор Янукович, а також низка чиновників від Партії регіонів найвищого рівня. Верховна Рада, тим часом, стала на бік Євромайдану, обрала нову президію і тимчасового виконувача обов’язків президента.

20 лютого Ігор Сапожко оголосив про свій вихід із Партії регіонів. Уже через кілька днів проти мера на майдан Свободи вийшов декількатисячний протест, а сам міський голова пішов у відпустку. Однак, згодом, у 2015 році, Ігоря Сапожка переобрали на місцевих виборах.

Ігор Сапожко про протестувальників Євромайдану і знесення пам’ятників Леніну, 22 січня 2014 року

Влада Росії вже готувала окупацію України. Принаймні саме 20 лютого вважають початком дій із анексії Криму. Через кілька тижнів контроль над півостровом було втрачено, почалась «русская весна», а за нею і повномасштабна війна проти України, яка триває досі.

Читайте також:

У Броварах ушанують Героїв Небесної Сотні (анонс, 2020)
Небесна Сотня як феномен доби: надії і тривоги (блог Марії Овдієнко)
«Будьте  сильними на землі, небо для нас тримає Небесна Сотня», – Ліна Костенко
Школярі плакали від фільму та віршів про Майдан: День Героїв Небесної Сотні в Броварах

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари