Ремонт спортивної зали в Калиті: коли обіцяного чекають 7 років | Трибуна

image
14 Лютого 2020, 22:22
Поділитися:

Питання ремонту спортивної зали в селищі Калита стоїть не один рік. Не можна сказати, що громада не діє: небайдужі мешканці селища дійшли до народного депутата, були почуті та навіть отримали субвенцію. Але підходи до ремонту зали у освітян, батьків та чиновників були різними, тому питання досі не вирішено. Що заважає рухатися та як не втратити шанс громаді на вирішення питання не лише із залою, а  всією школою – читайте в матеріалі.

 Питання із спортивною залою в Калитянській школі  постало близько 7 років тому, коли на стелі з’явилися тріщини та затікання. Тоді  підрядники провели не надто якісний ремонт. Окрім того, що частина фронтонів лишилась не закритою, так ще й на одній із ділянок, на яку підрядник звалив значну частину шиферу, тріснула плита перекриття. Мова про плиту над спортивною залою.

Калитянська школа

Із 2012 року в спортзалі початкової школи занять не проводили, а фізкультура в дітей проходила в непристосованих для подібних занять приміщеннях.

Та після того, як на уроках фізкультури травмувалося кілька дітей, заняття проходять або у дворі школи, або просто у класних кімнатах. Серед кричущих випадків  травмування – падіння плафона на голову школяру молодшої ланки та переломи кінцівок у кількох учнів через слизький лінолеум.

Калитянська школа

Результат падіння плафона під час уроку фізкультури

Батьки та окремі місцеві депутати, зокрема Руслана Балакир, не сиділи склавши руки – зверталися в усі інстанції. Врешті-решт допомога надійшла від чинного на той час депутата ВРУ Павла Різаненка, який домігся виділення державної субвенції на ремонт спортивної зали в сумі 500 тис.грн.

Першим вирішувати питання взялося керівництво самої ЗОШ: для цього в Державному наукво-дослідному інституті будівельних конструкцій замовили звіт про технічне обстеження спортивної зали. Його зробили, але без  технічного завдання, і коштував він 52 тис.грн. Сам звіт описував стан зали як такий, «що потребує ремонту». Через брак досвіду, керівництво школи планувало приступити до ремонту спортивної зали на підставі даних звіту. Але з цим не погодилися ані чиновники селищної ради, ані батьки:  було зрозуміло, що без проєкту та проєктно-кошторисної документації робити ремонт неможливо.

Доки  керівництво школи та місцеві чиновники з’ясовували стосунки, стало зрозуміло, що до закінчення 2019 року  проєкт  виготовити вже не встигнуть. Коли громада, а особливо батьки школярів, зрозуміли, що отримана з таким трудом субвенція має повернутися в держбюджет невикористаною, почалися бурхливі дискусії щодо долі проєкту.

Для консультації залучали фахівців-будівельників, вивчали пропозиції щодо проєктування та експертизи на ринку, збирали всі «експертні думки», які тільки вдавалося залучити. У підсумку, активна батьківська громада дійшла таких висновків:

Будівля школи дуже стара, є проблеми із дахом, стінами, фундаментом, тому, якщо робити технічну експертизу, то її варто робити для усієї школи.
Спортивна зала знаходиться на 2-му поверсі, і її стан не можна розглядати окремо від стану стін, фундаменту, плит перекриття даху всієї школи.
Обстеження (експертиза) мають бути не візуальними, а інструментальними, з обов’язковими дослідженнями геології та стану фундаменту.
Обстеження (експертиза) мають бути виключно на підставі технічного завдання від уповноважених чиновників (архітектора) селищної ради.
Обстеження має завершитися етапом проєктування – щонайменше, ремонту спортивної зали, але висновок експертного обстеження має містити рекомендації щодо необхідності та послідовності ремонту самої школи.
Вибір підрядника для проведення експертизи та виготовлення проєкту має відбуватися через систему Прозорро, а сам підрядник має «викликати довіру» у своїй компетентності.
В усіх етапах реалізації проєкту мають бути конкретні терміни, а сам ремонт має завершитися в 2020 році.

Найтяжче для всіх сторін було пережити втрату субвенції. Для того, щоб її не втратити, депутати громади прийняли «соломонове рішення»: спрямували її на капремонт мереж зовнішнього освітлення однієї з вулиць селища Калита. Але з обов’язковою умовою, що аналогічна сума коштів буде витрачена на школу в 2020 році.

«2020 рік – останній рік, коли Калитянська ОТГ отримує так звану «інфраструктурну субвенцію» з державного бюджету, – пояснює депутатка Калитянської селищної ради і мама з «батьківської громади» Руслана Балакир. –Тому маємо останній шанс вирішити питання зі школою комплексно, саме так, як хочуть батьки: з експертизою, яка викликає довіру, та з виготовленим проєктом на проведення ремонту».

«На жаль, проведення капітальних ремонтів в школах без стадії проєктування є поширеною практикою, – коментує голова активної батьківської громади Євген Заїка. – Наприклад, проєкту на капремонт даху школи ніхто не бачив, тому маємо з дахом проблеми. Через це батьки налаштовані підбирати підрядну організацію на експертизу та проєктування  тільки через систему Прозорро».

З доводами  батьків та експертів погоджується заступниця в.о.голови Калитянської ОТГ Надія Костенкова. Чиновниця не приховує, що школа є важливим об’єктом для ОТГ і події навколо неї набули такого розголосу, що вирішувати їх треба негайно. Надія Костенкова підтримує комплексний підхід до обстеження та ремонту всієї школи, адже в даху школи навіть не закриті фронтони. Чиновниця зазначила, що архітекторка селища вже працює над технічним завданням щодо обстеження школи, а селищна рада вивчає ринок організацій, що надають послуги з обстеження. Відбір підрядника здійснюватиметься за допомогою системи Прозорро.

Питання фінансування обстеження заплановано розглянути на черговій сесії, яка відбудеться 27 лютого 2020 року: депутати мають розподілити «вільні залишки» бюджету в розмірі близько 4 млн грн, із яких 500 тисяч спрямують на школу. Чиновниця підкреслила, що питання розглядатимуть депутати всіх сіл ОТГ, але є сподівання на позитивне рішення для Калитянської ЗОШ.

Ангеліна Козлова

Фото – надані батьками Калитянської школи

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари