Замість стоянки для машин – торговельний центр: чому депутати проти громади? | Трибуна

image
13 Лютого 2020, 22:54
Поділитися:

Власники «об’єктів нерухомого майна» не приховували своїх намірів на стоянці для автівок у центрі вулиці Грушевського збудувати черговий торговий центр. Але питання щодо цієї земельної ділянки багато разів відкладалося. Цього разу про свою незгоду з будівництвом мешканці мікрорайону докладно виклали під час погоджувальної ради, яка зазвичай відбувається перед сесією. На жаль, переконати депутатів не змінювати цільове призначення землі людям не вдалося. Аргументи сторін – читайте у матеріалі.

ТОВ «АТБ-торгстой», яке орендує земельну ділянку площею 0,1784 га на вул. Грушевського, 17-Г вкотре звернулося з пропозицією про зміну цільового призначення ділянки з «для розміщення та експлуатації будівель та споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства» на «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі». Щодо цієї земельної ділянки, то склалася патова ситуація: відмовити у продовженні оренди міська рада не може, позаяк на території паркувального майданчика підприємці оформили право власності на «об’єкти нерухомості». В якості «об’єктів нерухомості» – будка охорони площею близько 5 м.кв, паркан навколо майданчика  та асфальтне покриття.

Об”єкт нерухомості – будка охорони

Сесія БМР

Обєкт нерухомості – розбірна огорожа

Під час засідання земельної комісії більшість депутатів, які вже добре знайомі із ситуацією, відмовили підприємцям. При цьому секретар міської ради Петро Бабич підтвердив, що спосіб захоплення земельної ділянки через оформлення «собачої будки» як об’єкта нерухомості, є поширеною схемою в Броварах. Присутній на сесії депутат облради Роман Сімутін сьогодні нагадав про таку схему, коли оформити право оренди на земельну ділянку площею 2,3 га біля ТРЦ «Термінал» вдалося власнику гаражу, розташованому на ній.

Ніщо «не віщувало біди», але мешканці вулиці Грушевського дізналися про плани на будівництво торговельного центру «із публікацій в ЗМІ» та завітали на погоджувальну раду 12 лютого 2020 року. Головуючий на погоджувальній раді міський голова не очікував мешканців із вулиці Грушевського,  і під час розгляду цього питання зазначив, що  «земельна комісія не підтримала, але я особисто прошу підтримати».

Дитсадок на Порошині: ДНЗ для міста чи ще один житловий масив?

Далі щонайменше пів години мешканці вулиці детально пояснювали і чиновникам, і депутатам, чому саме вони за збереження стоянки для автівок та проти будівництва ТЦ. Найбільш переконливим був голова ОСББ на вул. Грушевського, 15 Руслан Єгоров.

Сесія БМР

Руслан Єгоров навів безліч аргументів

Серед аргументів звучали такі:

прилеглі двори не вміщують приватного автотранспорту, яким заставлено всі газони, тротуари та дитячі майданчики.
Мешканцям мікрорайону потрібна ця стоянка – вона дуже затребувана і майже повністю зайнята. І її треба розширювати. Люди не проти багаторівневої підземної парковки.
Сам мікрорайон повністю забезпечений торговими площами: є достатня кількість супермаркетів як продуктової, так і промтоварної групи в безпосередній близькості до житлових будинків. Супермаркет «АТБ» – поряд.
Житлові будинки навколо ділянки «не переживуть» ще одного будівництва, тому що мають тріщини та багато інших проблем.
Ще один торговий центр додасть транспорту, що буде обслуговувати ТЦ, а це погіршить і без того непросту екологію мікрорайону.
У мікрорайоні гостро стоїть питання з відводом дощових вод, також є проблеми з каналізацією.
Мікрорайон має критичний рівень благоустрою, повністю знищені проїзди, тротуари, зелені зони. Ще один ТЦ значно погіршить цю ситуацію.
ТЦ буде розташований просто навпроти вікон житлових будинків і перекриватиме вид на парк.

Відповідаючи на запитання журналістів «Трибуни» «Чому ще один торговий центр потрібен місту?», міський голова повідомив, що «до нас не ідуть інвестори», а місто гостро потребує збільшення дохідної частини бюджету. Чиновник зазначив, що серед найбільших платників податків лише 10% – це броварські компанії, решта – з інших міст України. Всі супермаркети, такі як «Сільпо», «Епіцентр», «Новус» та «АТБ» хоча є «мережевими», але мають реєстрацію в м. Бровари та сплачують тут податок із доходів найманих працівників, а цей податок є найбільшим у бюджеті міста. Щодо конкретно мережі «АТБ», то вони в 2019 році сплатили до бюджету міста близько 20 млн грн, зазначив Ігор Сапожко.

Також провину за стан благоустрою 10-го мікрорайону топ-чиновник поклав на забудовників, які, по-перше, будували житлові будинки та проїзди низької якості, по-друге, не виконали містобудівні умови щодо благоустрою мікрорайону.

Розгляд питання на сесії перетворився на скандал

Чергова сесія 13 лютого 2020 року почалася з того, що на сесію знову завітали мешканці вулиці Грушевського. Постало питання розглянути питання першим, щоб не затримувати людей, але депутати своїм голосуванням не підтримали таке рішення, тож мешканцям довелося чекати 1,5 години. Це голосування відразу підтвердило, що мешканців підтримує меншість депутатів: «за» терміновий розгляд було лише 13. Але мешканці не здалися та дочекалися розгляду свого питання.

Сесія БМРГолосування відбувалося без аргументів із боку депутатів: чому вони за зміну цільового призначення – жоден свою позицію не пояснив. Тому міський голова послідовно поставив на голосування три пропозиції від депутатів: 1. Відкласти питання. 2. Відмовити заявнику в зміні цільового призначення 3. Продовжити перемовини із забудовником із метою укласти меморандум та дійти до компромісного рішення. Але усі 3 пропозиції не набрали необхідних голосів: стало зрозуміло, що депутатська більшість налаштована «протягнути питання». Тому міський голова поставив на голосування «в формулюванні проєкту рішення», і це рішення отримало підтримку 20 депутатів.

Сесія БМР

Поіменні результати голосування

Емоції на засіданні зашкалювали і мешканці не могли повірити, що депутати могли прийняти таке рішення, а тому розходитися не планували. З метою повернутися до розгляду питання, люди просили висловитися депутатку по своєму округу – Тетяну Крилову. Натомість депутатка не поспішала підтримати мешканців мікрорайону і з початку взагалі відмовилася від виступу, а потім невпевнено заявила, що деякі мешканці мікрорайону «мають іншу думку з цього питання». Врешті-решт, під крики «ганьба»  депутатка покинула залу засідань.

Голосування за інші питання проєкту рішення відбувалося в умовах, коли мешканці намагалися блокувати роботу сесії, тому міський голова оголосив перерву. Після перерви чиновник зазначив, що він особисто був присутній на засіданнях органів місцевого самоврядування в Європі та США, але там така поведінка неприпустима і «це не є демократія». Своєю чергою депутат Леонід Черепейнік  зазначив, що в інших країнах міський голова «не дозволить собі перед засіданням ради викликати до себе в кабінет депутатів та нав’язувати їм свою думку, що має місце в Броварській міській раді».

На жаль, цього разу думки депутатів та громади кардинально різнилися, тому не виключено, що це голосування вплине на майбутні шанси чинних депутатів бути обраними у наступну каденцію. Але, вочевидь, голосування яке відбулося без жодного  контраргумента з боку тих, хто підтримав рішення, було узгоджено заздалегідь.

Повне відео цієї частини сесії дивиться за ЦИМ  посиланням.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки, Олени Слободяник

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари