Броварська «Батьківщина»: надійна опора місцевої влади. Частина І | Трибуна

image
12 Лютого 2020, 20:19
Поділитися:

Україну вже важко уявити без лідерки ВО «Батьківщина» в якості «вічної опозиціонерки» до влади. А ось її однопартійцям у Броварах пощастило більше: не без драматичних поворотів, але майже з самого початку каденції вони стали частиною владної команди, обійнявши посади як у міській раді, так і у виконавчому комітеті. Про здобутки та розчарування, про бурхливе політичне життя та успіхи на «ниві депутатської роботи» читайте в матеріалі.

Під час місцевих виборів 2015 року ВО «Батьківщина» показала непоганий результат та отримала 4 мандати в міський раді: депутатами стали Олександр Резнік, Вадим Мутило, Борис Дудко та Сергій Бельський. Але цю фракцію, як й інші в БМР, не оминули буремні події під час «секретаріади» – боротьби за посаду секретаря міської ради, що тривала протягом 4 місяців. Під час однієї з сесій «демократична більшість» на посаду секретаря несподівано висунула Вадима Мутила. І хоча депутат набрав 14 голосів із необхідних 19, з того часу між ним та однопартійцями проліг «вододіл»: Мутило підтримував умовну «демократичну більшість» у БМР, інші члени фракції – все більше схилялися до влади.

Події розгорталися бурхливо, і всіх домовленостей вже не згадаєш, але ключовими в долі чинної БМР були дві позачергові сесії: 22 лютого та 16 березня 2016 року. Вирішальними вони стали і для фракції БЮТ: під час першої Олександр Резнік отримав посаду заступника міського голови, під час другої – увійшов до «найтіснішого за усю історію БМР» кола членів виконкому. Замість Олександра Резніка, якій увійшов до виконавчої влади, місце в БМР дісталося Андрію Тютюннику.

Завдяки тому, що фракція БЮТ надала голоси з ключових для міського голови питань, вони отримали не лише посаду заступника міського голови, але дві посади голів комісій: Борис Дудко став головою постійної депутатської комісії з питань комунальної власності, ЖКГ та благоустрою, Сергій Бельський – головою комісії з гуманітарних питань. Отже, випадок, коли одній невеличкій фракції вдалося отримати керівні посади і в міський раді, і у виконавчому комітеті, є  безпрецедентним у чинній каденції.

Без такого фото складно уявити чиновника або депутата місцевих рад. Висадження дерев у парку «Перемога». Весна 2018 р.

Як писала «Трибуна» раніше, навесні 2018 року в міській рады утворилася неформальна депутатська група «Рідне місто», яка розпочала активну громадську роботу (а, насправді, «розкручування» нового політичного проєкту). Майже з самого початку до групи приєднався Сергій Бельський, який формально не оголошував про вихід із фракції БЮТ, але під час сесій не приховував синхронності голосувань зі своїми новими колегами. І лише наприкінці 2019 року 5 депутатів, відповідно до регламенту БМР, оголосили про створення депутатської групи «Рідне місто». Звітування Сергія Бельського про депутатську роботу в 2019 році відбувалося одночасно з іншими депутатами групи.

Депутатська група «Рідне місто»: «неофіти» місцевої політики із великими амбіціями. Частина ІІІ 

Таким чином, протягом останніх двох років фракцію «Батьківщина» у міській раді фактично представляли два депутати: Борис Дудко та Андрій Тютюнник.

Олександр Резнік – «правиця» мера

У 2015 році Олександр Резнік балотувався до міської ради як новачок у політиці: вагомого досвіду в громадській або політичній активності не мав. Але його батько – відомий у Броварах бізнесмен – був депутатом міської ради минулого скликання від партії «Фронт змін». Родина Резніків володіє в Броварах різноплановим бізнесом, серед якого – підприємство з виготовлення майонезу ПП «Бест», ресторанно-готельний комплекс «Чарівна Тайстра», велике СТО «Avtohouse» та ще кілька дрібніших об’єктів.   На момент обрання депутатом, Олександр Резнік декларував себе директором невеликої будівельної фірми, але не приховував, що також керує ресторанними об’єктами.

Формально, як заступник міського голови, відповідав за питання архітектури та містобудування, земельні питання, питання економіки, будівництва, екології, бізнесу та інвестицій. Відповідно, очолював декілька комісій, рад та робочих груп. Зокрема комісії  із знесення зелених насаджень та  щодо своєчасності сплати податків.

Були колись ФОПом? Ви можете і не знати, що боржник

БЮТ

Олексадр Резнік проводить громадські слухання з питання зонінгу

Як заступник міського голови, активно долучався до  реорганізації виконкому, яка відбулася влітку 2018 року і мала стати наймасштабнішою реформою чинної каденції.  У своєму нещодавньому інтерв’ю «Трибуні» міський голова Ігор Сапожко визнав, що результати реформи «неоднозначні»: серед позитиву чиновник назвав роботу «Прозорого офісу», а от роботу УБЖКГІТ вважає проблемною через великі навантаження. Насправді «нові обличчя» у виконавчій владі міста, заради яких була впроваджена ця реформа, фактично не з’явилися, а більшість працівників виконкому на екзаменах показали доволі посередній рівень знань.

Реформування міськвиконкому: як чиновники іспити складали. Частина І 
Ви запитували – він відповідає: Ігор Сапожко #поговорить із нами! Частина ІІ 

Також Олександр Резнік за посадою відповідав за контакти з бізнесом. Чинна каденція міської ради запам’ятається тим, що так і не спромоглася виробити  концепцію розміщення МАФів у місті, і протягом усіх чотирьох років тривала «війна нервів» між дрібним бізнесом та депутатами. Врешті-решт, вирішення проблеми за суттю дістанеться вже наступній каденції.

Із позитивних здобутків каденції щодо малого бізнесу, можна назвати запровадження відкритих конкурсів на місця сезонної торгівлі та надання послуг у парках та на центральних вулицях міста.

За останні 4 роки також не сталося «прориву» у плані залучення до міста серйозних інвесторів, однак у Броварах з’явилися «знакові» заклади ресторанного харчування мережі McDonalds та Hesburger. Надати знижки на сплату пайової участі забудовнику ТЦ, в якому розташувався «Макдональдз», членів інвестради переконував особисто Олександр Резнік, мотивуючи це рішення «збільшенням інвестиційної привабливості міста». Поки важко судити, як заклад вплинув на інвестиційний клімат міста, але – чи то випадково, чи закономірно – офіс місцевого БЮТ через деякий час опинився в приміщенні офісу …забудовника ТЦ «Mark moll».

Забудовник VS Громада: чому забудовник перемагає? 
У Броварах відкрився перший ресторан швидкого харчування Hesburger

Однією з вагомих частин роботи Олександра Резніка було головування у найбільш загадковому органі міської ради – інвестиційній раді міста. Про цей орган написано так багато, що не варто повторюватися, але після шквалу критики та повідомлень від депутатів про розчарування в його роботі … нічого не змінилося.  Потрапити на засідання цього органу «зрозумілим шляхом» не вдається ані журналістам, ані депутатам, що не входять до органу.

БЮТ

Олександр Резнік головує на засіданні інвестради

Від окремих забудовників за рекламу місто отримує лише 150 грн на місяць 
Інвестрада під грифом «секретно»: знижки для Граната та добудова кафе «Олівер-Твіст» 

Будучи чиновником, родина якого має бізнес у місті, Резнік не міг уникати конфлікту інтересів, однак завжди про це заявляв. Зокрема, протягом цієї каденції його батько, як власник «Чарівної Тайстри», звертався із заявою про викуп земельної ділянки площею 0,2051 га під ресторанно-готельним комплексом на центральній вулиці міста. Як зазвичай буває у таких випадках, заявник просив про надання розстрочки на викуп. Земельна комісія підтримала надання розстрочки на 9 місяців, але міська рада надала родині чиновника максимально можливий термін розстрочки в 2 роки на суму 1006,9 тис.грн.

Також із впливом Олександра Резніка пов’язують призначення директорки скандального КП «Оздоровчо-реабілітаційний центр» Юлії Боюн – колишньої співробітниці одного із закладів родинного бізнесу Резників. Про це комунальне підприємство написано багато, і фінансовий стан його досі далеко не безхмарний, але депутати зазначають, що заклад став працювати набагато прозоріше, а стан фінансової звітності покращився.

Як заступник міського голови, Олександр Резнік проявив себе «командним гравцем» влади та в усіх починаннях підтримував міського голову.

Родина і статки

У чиновника є дружина та 4 дітей. Статки протягом каденції в Олександра Резніка змінилися несуттєво. Зокрема, родина співволодіє двома квартирами площею 39,3 та 52,1 м.кв разом із родичами, та користується квартирою матері чиновника площею 115,6 м.кв. Щодо цінного рухомого майна, то протягом каденції чиновник продав два авто 2010 року випуску, для того, щоб у 2018 році придбати престижний PORSCHE CAYENNE 2012 року випуску за 600 тис.грн. Як дохід чиновник декларує зарплату в сумі 478,0 тис.грн за 2018 рік та доходи від «відчуження майна» (переважно – продаж власних авто). Родина має готівкові кошти  в національній та іноземній валюті, також отримувала кредит 250 тис.грн.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки, зі сторінки БЮТу в FB та сайту БМР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари