Газ подешевшав. Коли та на скільки в Броварах перерахують вартість опалення і гарячої води? | Трибуна

image
11 Лютого 2020, 20:41
Поділитися:

Рішенням виконкому від 11 лютого 2020 року КП «Броваритепловодонергія» зобов’язали переглянути розмір нарахувань плати населенню за опалення в грудні 2019 року  за коефіцієнтом 0,904, за гарячу воду – за коефіцієнтом 0,914. Перерахунок викликаний подешевшанням газу та рекомендаціями Кабінету міністрів України щодо зменшення тарифів. Яким чином здійснюватииеться перерахунок за період із січня до квітня 2020 року – читайте в матеріалі.

Історія питання почалася з Постанови Кабміну від 24.12.2019р., яка рекомендувала теплопостачальним підприємствам, починаючи з грудня 2019 року, зменшити нарахування за теплову енергію, послуги з централізованого  опалення та централізованого постачання гарячої води пропорційно зниженню ціни на газ. Постанова викликана тим, що газ є вагомою частиною ціни на тепло, і його подешевшання не може не вплинути на зниження тарифів на тепло.

І хоча Постанова мала рекомендаційний характер, КП «Броваритепловодоенергія» скоригувало тарифи на опалення за грудень 2019 року  в бік зменшення в середньому на 9,6%, на гарячу воду – на 8,6%. Тарифи були скориговані виключно для населення, бюджетним установам та іншим споживачам знижка не надавалася. При цьому підприємство підкреслило, що тарифи на опалення та гарячу воду не відшкодовують економічно обґрунтованої вартості послуги, тобто, є збитковими для підприємства, і залишаються найнижчими не лише в Київській області, а навіть в Україні.

Але найбільший резонанс викликало те, що платіжки за тепло та гарячу води за грудень 2019 року в Броварах мали знизитися від 75 до 240 гривень, залежно від площі квартири та енергоефективності будинку. Мешканці міста сприйняли цю резонансну інформацію до відома та з нетерпінням  очікували платіжок за грудень. Але вони багатьох розчарували: більшість абонентів теплопостачальника «знижки» не побачили, обурилися та почали «штурмувати» органи влади із запитаннями. Тож останнім довелося навіть проводити «семінар» та роз’яснювати головам ветеранських організацій міста особливості нарахування за тепло.

Як пояснила членам виконкому директорка КП «БТВЕ» Оксана Краснощок, сума в платіжці залежить від двох показників: тарифу та кількості спожитих послуг. Якщо грудень у цілому виявився більш «зимовим», ніж листопад, то навіть при «зниженні тарифу» кількість спожитого тепла була більшою, тому «знижка» стала непомітною. А ось для підприємства «знижка» стала дуже «відчутною»: підприємство лише за 1 місяць недонарахувало населенню суму в 4,7 млн грн, що  ускладнило і без того непросту ситуацію.

Оксана Краснощок доповідає членам виконкому

Чи чекати населенню знижку на опалення та гарячу воду?

Врешті-решт, щоб не збурювати населення щомісячними коригуваннями, комунальне підприємство звернулося до міськвиконкому з пропозицією провести знижку за січень-квітень уже після закінчення опалювального сезону в квітні 2020 року.  Але, підкреслила директорка КП, рішення про надання знижки треба приймати з урахуванням реального фінансового стану підприємства за підсумками опалювального сезону. Зокрема, підприємство має збиток саме із послуги теплопостачання за 2019 рік на суму понад 46 млн грн, а недоотримання коштів за рахунок «знижки» може призвести не просто до браку обігових коштів. За словами директорки, підприємство може не отримати «номінацію на газ», тобто, під загрозою може опинитися сам процес теплопостачання в місті. Тому не виключено, що із рішенням щодо розміру знижки та загалом її надання, підприємство ще радитиметься з місцевою владою. Але вже після закінчення опалювального сезону.

Оксана Краснощок вкотре перерахувала діючі тарифи на теплопостачання в інших містах Київської області, які суттєво вищі за тарифи в Броварах – не лише діючі, але й ті, що ось-ось затвердить НКРЕКП.  Також вона повідомила, що у січні 2020 року НКРЕКП затвердило тариф для бюджетних установ, що складає 1640,64 грн за 1 ГКал, і цей тариф застосовується з 17.01.2020р.  Тариф для населення має точно таке ж значення, але НКРЕКП розглядає його тривалий час, а рішення поки що не прийнято. За інформацією КП «БТВЕ», рішення по тарифу для населення прийматиметься  НКРЕКП 25 лютого цього року.

Тож протягом січня-квітня цього року в тарифах на опалення діятимуть «різновекторні процеси»: тариф може підвищитися, але за підсумками опалювального сезону на нього можуть надати «знижку». Тому, щоб не плутати населення, рішення про перерахунок прийматиметься після закінчення опалювального сезону.

Читайте також:

1.Теплотрасу в Броварах продовжує «рвати» 

2.«Броваритепловодоенергія» знизила тарифи на опалення й гарячу воду 

Ангеліна Козлова

Головне фото – з інтернету, фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари