Які продукти подорожчали в Україні: підсумки лютого
За даними Державної служби статистики, у лютому 2019 року, у порівнянні з січнем, подорожчали 22 продукти соціального споживчого кошика з 31-го, або більше, ніж дві третини продуктів. Найбільше зросли в ціні овочі та крупи, а також риба і всі види хлібу. Натомість подешевшали яйця, м’ясо та птиця.
Про це розповів голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
– Відбулося зростання вартості всіх видів хліба, молочної продукції, борщового набору (за винятком моркви), макаронів, борошна, гречки, ячної і манної крупи, пшона, цукру, сала, ковбаси та риби. Стали дешевше рис, яловичина, свинина, філе і тушка курки, яйця, яблука і морква. Не змінилась ціна на олію, – написав він.
За даними альтернативного дослідження цін, яке проводить Асоціація постачальників торговельних мереж, у лютому 2019 р, порівняно з попереднім місяцем, подорожчали наступні види продуктів:
- капуста – на 13%,
- картопля, вершкове масло і пшоно – на 3%,
- сметана, яблука, батон і пшеничний хліб першого і вищого ґатунків – на 2%,
- крупи ячні – на 1%.
Менше, ніж на 1%, зросла вартість:
- макаронних виробів,
- борошна,
- манки,
- гречки,
- риби мороженої,
- молока, яєць, олії соняшникової, сала і цукру.
Водночас, подешевшали наступні продукти:
- цибуля – на 7%,
- морква і буряк – на 4%,
- свинина і філе курятини – на 1%,
- рис, сири, ковбаси, яловичина і тушка куряча – менш ніж на 1%.
Інфляція, на даними Держстату, у лютому 2019 року становила 0,5%. При цьому зростання вартості продуктів за цей період відбулось лише на 0,1%, як свідчать власні дані Асоціації постачальників торговельних мереж.
Нагадаємо, в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла, які продукти краще вживати для гарної роботи серця.
Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniykiev.com.ua
Джерело: Вечірній Київ