«Торжество православ’я» з поліцією: як на Броварщині громада та священики УПЦ МП храм ділили (ВІДЕО)

image
18 Березня 2019, 17:19
Поділитися:

У церкві зійшовся “десант” дебелих парафіян Московського Патріархату з Броварів – та корінних мешканців, які відстоюють своє право належати до Православної Церкви України.

Хто має молитися в Свято-Успенському храмі – намагалися у неділю з’ясувати мешканці села Погреби, що під Києвом. Конфлікт виник після того, як близько чотирьох сотень мешканців проголосували за перехід парафії з Московського Патріархату – до Православної Церкви України. Але священики, підпорядковані Москві, не визнають таких зборів і називають їх нелегітимними. Тож не впустили до церкви новопризначеного настоятеля отця Олександра. Натомість щонеділі на службу почали привозити кремезних прибічників із інших міст. Один день у наелектризованій пристрастями парафії провела кореспондент “5 каналу”.

 

Дві години, як у єдиному храмі села – Свято-Успенському – закінчилася літургія, але віряні не розходяться, а лише прибувають. У першу неділю від початку Великого посту церковна громада вирішила остаточно з’ясувати – хто надалі молитиметься в храмі, зведеному на початку 90-х.

“Наша громада, сільська, будувала за власний кошт. Москва жодної копійки не дала на це приміщення,” – обурюється місцевий мешканець Володимир Ігнатенко.

Раніше тут була парафія Московського Патріархату, але нещодавно ухвалили – перейти до автокефальної Української Православної Церкви.

“2 лютого у нас були загальні збори вірян, громади. 391 – прийшли і зареєструвалися за паспортами. У нас все зафіксовано”, – наголошує Павло Ганущенко.

 

Бажання громади в Московському Патріархаті – проігнорували. Лише, стверджують місцеві, в храмі щонеділі почали з’являтися до двох десятків священиків, підпорядкованих Москві – разом зі своєю мобільною паствою.

Уперше поріг храму переступив та з труднощами проштовхується вглиб церкви отець Олександр, якого митрополит Епіфаній призначив тут настоятелем. У церкві – панує хаос. Вірні об’єднаної Помісної Церкви співають гімн України, отці Московського Патріархату – під прикриттям продовжують служити молебень. Доходить до шарпанини. Між жінками та заїжджими чоловіками.

Свято торжества православ’я у Погребах відзначають із поліцією. У храмі зійшовся “десант” дебелих парафіян Московського Патріархату з Броварів – та корінних мешканців, які відстоюють своє право належати до Православної Церкви України.

 

Урешті – місцеві просять на підмогу поліцію. Правоохоронці, всіх, без огляду на конфесійність, виводять із храму.  Щоби уникнути ескалації вже на вулиці – сторони конфлікту розводять. Під воротами храму залишаються прихильники Московського Патріархату.

Інша сторона – відійшли за кількадесят метрів, щоби провести збори і затвердити статут нової парафії ПЦУ. Із 2 тис. мешканців Погребів за це підписалися 510 осіб.

Один із тих, хто за перехід храму до ПЦУ – АТОвець Олександр Ламбурський. Каже 3 роки воював на фронті, зокрема й за незалежну Українську Церкву: “Я завжди казав – якби мали свою мову, свою Церкву, то цієї війни не було би”.

 

Розділена на два табори громада Погребів чекає, про що між собою на подвір’ї церкви домовляться місцеві поліцейські, депутати, а також благочинні Броварського району від Московського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви.

Перемови тривають близько години – врешті всі сторони доходять згоди. 22 березня – скликати позачергову сесію сільської ради та дати слово місцевим парафіянам. А до того часу – Свято-Успенський храм буде на замку, його цілодобово охоронятимуть поліцейські.

 

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed