Суд скасував рішення про призначення начальника управління інспекції | Трибуна

image
10 Лютого 2020, 22:38
Поділитися:

Задоволення потреб територіальної громади, підвищення ефективності роботи та побудова збалансованої та цілісної системи органів місцевого самоврядування – саме такі завдання ставили перед собою броварські чиновники, розпочинаючи процес оптимізації структури виконавчих органів у 2017 році. Депутати ініціативу міського голови на проведення «реформ»  підтримали, адже доцільність кадрових змін на той час була очевидною. Втім, не так сталось як гадалось: нових обличь у виконкомі з’явилось мало, кількість штату, а відтак і видатки, зросли з 285,2  до 315 штатних одиниць. Та й законність призначень на основні керівні посади виконавчої гілки дедалі частіше викликає сумніви.

Реформування міськвиконкому: перші призначення керівників управлінь та відділів. Частина 2

Так, 21 січня 2020 року Касаційним адміністративним судом виконкому БМР було відмовлено у відкритті касаційного провадження по справі №320/6471/18, яке стосується адміністративного позову однієї з претенденток на посаду начальника управління інспекції та контролю Броварської міської ради.

Богдан Мельниченко

Нагадаємо, у результаті проведеного конкурсу керівну посаду вищезгаданого управління обійняв Богдан Мельниченко. Саме результати конкурсу, підготовка до нього та подальші кадрові призначення стали причиною позову до Броварської міської ради. Але про все за порядком.

Передісторія…

Стартувала оптимізація структури виконавчих органів восени 2017-го, а закінчитись мала 01.01.2018-го. Виконавці підготовчих робіт у терміни не вклались і попросили народних обранців про відстрочку до 01 травня 2018 року.

Оптимізація по-броварськи: як «перетасували» відділи та управління міськради

У червні  2018 р. на розгляд депутатів у терміновому порядку додатковим проєктом подали структуру на затвердження. Запрацювати структура виконкому мала з 01 листопада 2018 року, а до того часу потрібно було розробити і затвердити нові положення про всі відділи та управління міськради. Але й тут все «гладко» не пройшло. Кипу документів із положеннями про відділи та управління подали депутатам менш ніж за добу до позачергової сесії, яку було скликано в терміновому порядку на 31 жовтня 2018 року.

«Сумбурна» тоді вийшла сесія: деякі депутати не хотіли голосувати за «кота у мішку», деякі просто відмовчувались, а потенційні здобувачі керівних посад нервово совались на стільцях  на «гальорці» сесійної зали в очікуванні вердикту депутатів і відбіркових конкурсів, які розпочались щойно депутати скінчили голосування. Втім головуючому на засіданні секретарю ради вдалось вмотивувати депутатів: необхідні документи було затверджено й одразу після сесії розпочались конкурси на заміщення вакантних посад.

Суд іде…

Згідно даних реєстру судових рішень, саме результати одного з конкурсів лягли в основу адміністративного позову, поданого Тетяною Немчиною до виконкому БМР у 2018 році. Позивачка просила суд визнати протиправними та скасувати протокол засідання конкурсної комісії Броварської міської ради Київської області від 31.10.2018 №10 про визнання Богдана Мельниченка переможцем конкурсу на заміщення вакантної посади начальника управління інспекції та контролю Броварської міської ради Київської області та розпорядження міського голови від 31.10.2018 №308-ОС «Про призначення Богдана Мельниченка на посаду начальника управління інспекції та контролю Броварської міської ради Київської області”.

Декомунізація

Тетяна Немчина

Тетяна Немчина, як виявилось, була однією з претенденток на посаду начальника управління інспекції та контролю БМР і подала документи на конкурс. Свій позов до міськради позивачка обґрунтувала численними порушеннями при проведенні конкурсу та затвердженні його результатів. Детальний опис обставин справи викладено на 26-ти сторінках рішення суддів, розміщеного на відкритому порталі Судова влада України.

Суд встановив, що рішенням конкурсної комісії Броварської міської ради від 31.10.2018 проведення іспиту на посаду керівника зазначеного управління призначено на 31 жовтня 2018 року на 15:00 год. Відповідне оголошення на офіційному веб-сайті Броварської міської ради було розміщено в день проведення конкурсу 31.10.2018 о 12:10 год. Тобто, менш ніж за три години до початку іспиту ще до рішення депутатів про затвердження положення про управління, адже позачергова сесія розпочалась о 14:00 годині.

Позивачка у цей час перебувала в перукарні й про час проведення конкурсу, в якому має взяти участь, дізналась, вочевидь, останньою. В цій частині рішення суд дійшов висновку про те, що сповіщення конкурсантки про дату, час, та місце проведення конкурсу «виходить за межі розумності».

Серед інших порушень, встановлених судом, зазначається, що умови проведення конкурсного відбору вакантних посад не були затверджені жодним актом міського голови, а Порядок проведення конкурсу не оприлюднено на сайті міської ради. У самому ж оголошенні про конкурс не було зазначено основні вимоги до кандидатів та термін прийняття документів.

Як виявилось у ході розгляду справи, кандидатка не мала достатніх професійно-кваліфікаційних характеристик, втім документи у неї прийняли і до іспиту допустили. Тому, на думку суду, відповідач (Броварська міська рада – авт.) позбавив себе можливості в подальшому апелювати до неналежного рівня освіти пані Немчиної.

З екзаменаційними білетами на конкурсному іспиті також було не все гаразд. Питання білету конкурсантки були відсутні в попередньому переліку для підготовки до іспиту, не були опубліковані в ЗМІ чи на сайті БМР, що, на думку суду, створило нерівні умови між учасниками конкурсу.

Ще одним доводом позивачки в суді було те, що призначення на посаду начальника управління інспекції та контролю Богдана Мельниченка  здійснене без відповідних повновежень та оформлене з порушеннями Регламенту БМР. Мова про те, що на момент проведення сесії, конкурсу та кадрового призначення на посаду, міський голова Ігор Сапожко перебував у додатковій оплачуваній відпустці. Підписував відповідні документи тодішній заступник міського голови Григорій Голубовський, не маючи на такі дії, згідно рішення суду, відповідних повноважень. Законом «Про місцеве самоврядування», у разі тимчасової відсутності міського голови такими повноваженнями наділений секретар відповідної ради.

Враховуючи встановлені обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі:

 адміністративний позов Немчиної Тетяни задовольнити.
Визнати протиправним та скасувати рішення конкурсної комісії Броварської міської ради Київської області, оформлене протоколом від 31.10.2018 №10, щодо оголошення результатів конкурсного іспиту на заміщення вакантної посади начальника управління інспекції та контролю Броварської міської ради та рекомендації міському голові призначити на посаду начальника управління інспекції та контролю Броварської міської ради Мельниченка Богдана.
Визнати протиправним та скасувати розпорядження виконуючого обов`язки міського голови Броварської міської ради Київської області Голубовського Г.П. від 31.10.2018 №308-ОС «Про призначення Богдана Мельниченка на посаду начальника управління інспекції та контролю Броварської міської ради Київської області».
Стягнути на користь позивачки за рахунок виконавчого комітету Броварської міської ради Київської області судовий збір у розмірі 704,80 грн.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Тетяна Немчина остаточно програла суди по скасуванню рішення Броварської міської ради щодо перейменування вулиць м.Бровари. Втім, останні події в міськраді свідчать про те, що виграний позов не є останнім у списку активістки. Наразі  Броварською міською радою оголошено новий конкурс на вакантну посаду начальника управління інспекції та контролю БМР.

Читайте також:

Управління інспекції: у Броварах оголошено конкурс на нового очільника
Дев’ять прописаних в домі Немчиних для отримання житла: подробиці від Виноградової та «заява в прокуратуру»
Вулиці Броварів перейменовано в законний спосіб ‒ Верховний Суд
Е-декларування: Винаходи та доходи Мельниченка та статки Корнета

У матеріалі використано відео з сайту БМР, фото – Микола Кожемяко, головне фото – тематичне з інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари