«Скіфське золото»: В Україні відсутній реєстр культурологічної спадщини – Микола Голомша

image
18 Березня 2019, 16:34
Поділитися:

«В Україні взагалі немає реєстру культурологічної спадщини. У наших владних коридорах до режиму Януковича постійно були російські колаборанти, які мали свої завдання: робити нас додатком, не показувати, що ми є древня країна, яка має свої артефакти та культурологічну спадщину».

Про таке заявив в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» перший заступник Генпрокурора України у 2014 році Микола Голомша.

За його словами, в Україні є дуже багато приватних колекціонерів, які мають досить вагомі коштовні колекції, зокрема «скіфське золото», «але якщо звернутись до реєстру, то його не знайти».

«Це проблема. Кожна поважаюча себе країна обліковує усі артефакти – вони є національним надбанням. Навіть якщо вони приватні, то вони обов’язково перебувають під контролем держави», – розповів Микола Голомша.

«Сьогодні не треба ставити питання, що ми будемо воювати до останнього (Йдеться про колекцію «Крим. Золотий острів у Чорному морі» з Музейного фонду України). Ми не повинні воювати, ми повинні сьогодні поставити питання перед Європейською і світовою спільнотою, що якщо ми сповідуємо принципи міжнародного права, то поверніть, будь ласка, без будь-якого суду належне нам майно», – сказав він.

Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама обіцяє 11 червня оголосити рішення у справі про «скіфське золото». У Мін’ юсті сподіваються, що воно буде на користь України. Повернути Україні колекцію в грудні 2016 року постановив Окружний суд Амстердама. Мова йде про 565 музейних предметів колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» з Музейного фонду України, страхова вартість якої становить 10 млн євро. Унікальні артефакти на момент окупації півострова експонувалися в Нідерландах.

Читайте також: Монетизовані субсидії: як українцям «полегшили» життя, змусивши платити більше – Наталія Манойленко

Читайте також: «Тваринам не місце у цирку»: Біля Міністерства екології протестували зоозахисники

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV