Діти виготовляли браслети-обереги

image
18 Березня 2019, 11:08
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 18th, 2019

15 березня в Музеї козацької слави. Роботи В. Завгороднього Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбувся майстер-клас: «Виготовлення браслету-оберегу із атласної стрічки». Його провела керівник гуртка «Сувенір» Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді міста Переяслава-Хмельницького Кондратенко Світлана Олександрівна. На захід завітали вихованці освітніх установ міста, студенти-волонтери та музейні працівники.

Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди. Вишитий рушник, вишита сорочка, писанка, лялька, віночок, калина, верба, лелека – без них важко уявити нашу Україну. Саме з оберегів починається для кожного Батьківщина. Із стародавніх часів в Україні, проводжаючи хлопця до війська, кожна мати, сестра, наречена давала йому в дорогу оберіг, що мав захистити його у скрутну хвилину.

Всі учасники майстер-класу виготовляли обереги-браслети для військовослужбовців, які перебувають в зоні бойових дій і захищають рідну землю від ворога. Світлана Олександрівна під час проведення майстер-класу розповіла та продемонструвала техніку плетіння браслету, наголосила на тому, що ці обереги зігріватимуть серця, захищатимуть бійців від лиха. Діти написали листи, в яких висловили теплі, щирі слова  подяки, підтримки і віри в перемогу. Подарунки будуть передані волонтерами солдатам на передову.

Грамотою НІЕЗ «Переяслав» була нагороджена Кондратенко Світлана Олександрівна керівник гуртка «Сувенір» Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді міста Переяслава-Хмельницького за якісну підготовку, креативний підхід до реалізації творчих здібностей вихованців гуртка під час проведення майстер-класу з виготовлення браслету-оберегу з атласної стрічки в Музеї козацької слави. Роботи В. Завгороднього. Дякуємо талановитим вихованцям гуртка Головасі Евеліні, Вегері Інні, Макаренко Софії, Богдановій Дар’ї, Радіоненко Марії, Федорець Єлизаветі, Шпитальовій Анастасії, Черняк Мілані та всім присутнім, що виготовили своїми руками обереги і підтримали воїнів на сході України душею та серцем.

Молодший науковий співробітник НДВ «Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка» Світлана Пригонюк

Джерело: Вісник Переяславщини