У Броварах розподілять 10 квартир у новобудовах | Трибуна

image
4 Лютого 2020, 21:01
Поділитися:

Виконком затвердив порядок розподілу житлової площі 10-ох квартир, наданих ТОВ «Альянс Новобуд». Із них 7 квартир дістануться особам пільгових категорій, які перебувають на черзі на отримання житла та ще 3 квартири будуть закріплені  в якості «службових» за управлінням освіти та науки і  КП «ЖЕК-4». Яким категоріям пільговиків пощастить цього разу та хто буде визначати отримувачів квартир – читайте в матеріалі.

Згідно із рішенням виконкому від 4 лютого 2020 року, затверджено порядок розподілу житлової площі серед тих, хто перебуває на квартобліку:

Одну 3-кімнатну квартиру житловою площею 46 м.кв розподілять серед громадян, які в списку на одержання житла поза чергою. Мова про багатодітні сім’ї, в яких виховується 5 та більше дітей.
Одну 3-кімнатну квартиру житловою площею 46,2 м.кв. розподілять між учасниками бойових дій в Афганістані.
Одну 2-кімнатну квартиру житловою площею 33,2 м.кв розподілять серед медичних працівників КНП «Броварська БКЛ».
Одну 2-кімнатну квартиру житловою площею 33,2 м.кв розподілять серед працівників КНП БМР «БМЦПМСД».
Одну 2-кімнатну квартиру житловою площею 33,0 м.кв розподілять серед провідних спортсменів міста.
Одну 3-кімнатну квартиру житловою площею 46,0 м.кв. розподілять серед громадян, гостро потребуючих поліпшення житлових умов із числа тих, кому за медичними висновками протипоказано проживання в гуртожитках, комунальних або однокімнатних квартирах із іншими членами сім’ї.
І одну 2-кімнатну квартиру житловою площею 32,8 м.кв розподілять серед громадян, які перебувають на квартобліку у виконкомі в загальній черзі.
Ще три квартири: 3-кімнатна площею 46,0 м.кв дістанеться КП «ЖЕК-4» та дві 2-кімнатних – управлінню освіти та науки БМР в якості службового житла.

Як повідомив начальник управління з питань комунальної власності та житла Володимир Маковський, у виконкомі існує  три черги на житло:

загальна –  1800 осіб;
ті, хто мають право на отримання житла в позачерговому порядку – 900 осіб;
ті, хто мають право на отримання житла в першу чергу – 1500 осіб.

За словами Володимира Маковського, завдяки відкритим реєстрам нерухомості, за останній рік із квартобліку знято близько 1000 осіб, як таких, що мають нерухомість, тому не потребують поліпшення житлових умов. Але черги все одно значні, і навіть при дуже скромному їх русі вистачає охочих стати  на квартоблік навіть із примарною надією на отримання житла.

Володимир Маковський під час засідання комісії

Рішення про надання квартир буде приймати комісія з житлових питань, але на підставі пропозицій, наданих медичними установами або профільними управліннями виконкому. Комісія має переконатися, що особи, які надані в якості кандидатів на отримання житла, не порушують черговість його отримання.

За словами чиновника, серед числа медпрацівників розглядатимуть осіб, які перебувають на обліку як молоді спеціалісти з 1984 року, а в загальній черзі розглядатимуть першочергово тих,  хто перебуває на квартобліку та очікує отримання житла з 1977 року.

Скільки квартир у новобудовах розподілено в Броварах протягом останніх 5 років?

Нагадаємо, що останній «великий транш» квартир – одночасно 23 квартири – був отриманий виконкомом від «Альянс Новобуд» та розданий родинам напередодні виборів – у квітні 2015 року. Тоді житло отримали особи з декількох пільгових категорій: освітяни, лікарі, спортсменка, багатодітні родини, учасники бойових дій в АТО та Афганістані та ті, хто був розподілений на роботу в іншу місцевість.

Протягом 2016 року цей забудовник надав ще 13 квартир, у 2017 році – 1 квартиру, в 2018 році – ще 6 квартир. Усі ці квартири були надані в рамках зобов’язань в інвестиційному конкурсі, який ТОВ «Альянс Новобуд» виграло в 2012 році. Мова йде про конкурс на забудову 3-го мікрорайону IV житлового району на ділянці 5,0088 га, згідно з умовами якого забудовник зобов’язався передати місту 5540 м.кв загальної площі квартир. Іншими забудовниками протягом 2015-2019 років квартири місту не передавалися.

 «Квартирне питання» або квест тривалістю в життя 

Якщо черга майже не рушиться, як вирішувати квартирне питання?

У відповідь на те, що черга на отримання житла майже не зрушується з місця, в 2019 році була прийнята міська програма пільгового кредитування, яка передбачала, що від 9 до 21 родин у рік зможуть отримати кредит від уповноваженої установи на придбання житла. Хоча програма була підтримана депутатами, в 2019 році вона не запрацювала через брак коштів у міському бюджеті.  Одним із шляхів вирішення проблеми браку житла для медичних працівників пропонувалося запровадити для молодих фахівців-педіатрів компенсування на винайм житла в Броварах. Але й цьому здійснитися не судилося.

Молодіжний кредит на житло в Броварах повертається. Як потрапити у Програму? 
Новим педіатрам в броварських амбулаторіях планують орендувати житло 

Але є пільгові категорії, яким із вирішенням житлових питань  пощастило більше. Із 2015 року діє урядова програма, за рахунок якої з державного бюджету міським бюджетам надаються субвенції на придбання житла учасникам АТО. Скористатись правом на отримання компенсації для купівлі житла мають змогу родини загиблих учасників бойових дій та особи з інвалідністю І-ІІ групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції. Протягом 2017-2018 років таким правом у Броварах скористалися 23 особи, в 2019 році – субвенція надійшла ще для 13 осіб/

Квартирне питання: шість учасників бойових дій отримають житло за державні кошти 
Житло для учасників АТО: хто з броварчан отримав пільгові квадратні метри? 

Аналогічна програма діє для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усього на обліку в Броварах перебуває 28 осіб у віці від 16 до 23 років, які мають право на придбання житла.  І для них за рахунок субвенції з державного бюджету в 2018 році надійшли кошти на придбання 1 квартири, в 2019 – на придбання 8 квартир.

Ангеліна Козлова

Фото  – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари