Булінг і мобінг, або Про що говорили на молитовному сніданку | Трибуна

image
4 Лютого 2020, 19:26
Поділитися:

Минулого четверга у стінах Броварської міської ради відбувся вже традиційний щомісячний молитовний сніданок. Темою обговорення стали протидія булінгу (тобто цькуванню дітей іншими дітьми) та мобінгу (цькуванню в робочому колективі). Хід обговорення переповідає ГО «Духовність».

67 % дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою боулінгу протягом останніх трьох місяців. 24 % дітей стали жертвами булінгу, 48 % із них нікому не розповідали про ці випадки, зазначає організатор ГО «Духовність» із посиланням на дані ЮНІСЕФ.

З метою протидії шкільному булінгу створили інститут освітнього омбудсмена, офіс якого розробляє пропозиції та рекомендації для батьків та вчителів: https://info.eo.gov.ua/batkam/bulng/.

Читайте також: За цькування у школі штрафуватимуть та каратимуть працею

Під час молитовного сніданку отець Олег Панчиняк (Українська греко-католицька церква) наголосив, що, незважаючи на незвичну та нову вимову таких слів, як «булінг» та «мобінг», проблема стара, як світ. Зло з’явилося, коли людина припинила чути Бога.

Любомир Гузар і Олег Панчиняк (архівне фото)

Депутат Броварської міської ради Андрій Саук зазначив, що випадків булінгу і мобінгу в суспільстві набагато більше, ніж ми знаємо. Більшість жертв хочуть про ці випадки якнайшвидше забути. І зовсім не вірять в покарання кривдників.

Молитовний сніданок

Андрій Саук (ліворуч) на молитовному сніданку 30 січня

І лише насправді дикі ситуації, коли просто неможливо приховати подібні випадки, сколихують суспільство хвилею гніву й обурення.

Суспільство глибоко травмоване війною на сході, вказує обранець. Агресія присутня в спілкуванні дітей і батьків, педагогів і дітей, батьків і педагогів. Насправді, неагресивна, ненасильницька комунікація взагалі не притаманна сьогоденню.

Читайте також: Правоохоронці вчать школярів протидіяти булінгу та мобінгу

Тому з великим подивом ми сьогодні зустрічаємо прояви звичайного людського ставлення: захистив слабшого, допоміг ближньому, привітався з сусідами, поділився з нужденним. Але людське ставлення тому й називається людським, що людина вважається вінцем, творінням Божим.

Це складно, але кожен з нас може поводити себе по-людськи, незважаючи на обставини. Але доброзичливе ставлення до людей – це і є ліки від булінгу та мобінгу.

Молитовний сніданок

Отець Павло Рафанський (московський патріархат) зазначив, що як би дивно це не виглядало, найчастіше мотиваторами жорстокості та булінгу є самі батьки та вчителі. Своєрідний подвійний булінг, коли дитина отримує зауваження від вчителя, а дома – покарання від батьків. Він зауважив, що ненависті до людей діти вчаться в батьків.

Читайте також: Про булінг у Броварах та новий законопроект протидії йому

Представниця дитячого садочка висловила власне бачення: «Навіть, якщо нам заборонять запрошувати священників до закладів навчання та виховання, то кожні батьківські збори, ми повинні розпочинати з проповіді любові та цінності життя. Але прикро, що чим більше ми говоримо про любов на зборах, тим менше бачимо батьків на виховних та урочистих заходах.»

Отець Роман Лаба (Римо-католицька церква) наголосив, що сім’я для кожної людини є парадигмою для її подальшої поведінки та для суспільного життя в цілому. Тому перш за все причини булінгу чи мобінгу потрібно шукати в родині.

З боку булера це може бути здавлена агресія отримана в родині. Дитина, яка зазнає агресії, не може її втримати в собі, тому виражає на інших.
З боку особи, яка піддається булінгу, це може бути страх, щоб розповісти батькам. А такого роду страх є наслідком або надмірної критики в родині або байдужості.

Роман Лаба

Роман Лаба (архівне фото)

Варто організовувати школу батьківства, де татам і мамам представляли би ази християнського виховання дітей. Місцем для цього може бути спільний майданчик співпраці церкви зі школою або державою.

Нагадаємо, молитовні сніданки відбуваються у Броварській міській раді останнього четверга кожного місяця. Їх кілька років тому ініціював тодішній депутат, лідер «Самопомочі», бізнесмен Андрій Василенко.

ГО «Духовність» – організація, тісно пов’язана співпрацею із броварською владою. Брала участь в організації ходи «За сім’ю», організовує та співорганізовує фестивалі християнської творчості й інші релігійні чи прорелігійні (християнські) заходи і проєкти в Броварах.

Фото – ГО «Духовність»

Читайте також:

Мобінг: як розпізнати цькування на робочому місці?
L.E.D. Bro-6: про громадський автобус, виклики для юних акторів і співаків, булінг та відданість Батьківщині
Онлайн-булінг – майже третину українських підлітків цькують в інтернеті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари