КП «Броваритепловодоенергія»: таємний режим чи «кінці у воду»? | Трибуна

image
31 Січня 2020, 20:34
Поділитися:

17 січня 2020 року на сайті  Броварської міської ради оприлюднено перелік підприємств, організацій та установ м.Бровари, колективні договори яких зареєстровано управлінням соціального захисту БМР.  Із загального переліку 262 підприємств, що зареєстрували свої договори, ми обрали кілька, які пов’язані з міським бюджетом, аби розповісти читачам, що ж взагалі таке колективний договір, навіщо і ким він укладається.

До оприлюдненого реєстру колективних угод потрапили як діючі підприємства і установи, так і ті, що припинили своє існування. То ж, скориставшись нормою Закону України «Про доступ до публічної інформації», ми попросили надати копії кількох  колдоговорів:

копію колективного договору КП «Броваритепловодоенергія»;
копію колективного договору комунальної організації редакція газети «Броварська панорама»;
копію колективного договору КП БМР «Телестудія «Наше місто»;
копію колективного договору  КП «Служба замовника».

Відповідь на інформзапит не забарилась, але дещо нас здивувала, адже з чотирьох запитуваних документів у розпорядження надали копії лише трьох. Та й то підприємств, які вже принили своє існування – як то КП «Служба замовника» та  КП БМР «Телестудія «Наше місто» , або знаходяться у «замороженому» стані, як комунальна організація редакції газети «Броварська панорама». До слова, колективний договір вважається дійсним до повної ліквідації підприємства, тож таке цілком можливо, що колективу вже немає, а договір ще діє.

Депутати виділили півмільйона на «поховання» банкрутів

Щодо надання копії колективного договору КП «Броваритепловодоенергія», виконком БМР повідомив: «…Сторони, що заключили договір, прийняли рішення про не оприлюднення колективного договору та змін-доповнень до нього».

Відповідь виконкому БМР на інформаційний запит

Таке утаємничення обґрунтували Порядком реєстрації колективних договорів (див. Постанову Кабміну №768 від 21.08.2019р.), згідно якого «…Текст договору, змін і доповнень до нього оприлюднюється за винятком інформації, доступ до якої обмежено сторонами відповідно до закону або за їх рішенням», забувши при цьому про норму відповідного Закону.

Відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди» ( ст.9 – прим. ред), сторони, що уклали угоду, мають інформувати громадян через засоби масової інформації про зміни та доповнення до угоди та хід її реалізації, і забезпечити розміщення тексту угоди у засобах масової інформації.

Власні джерела у комунальному підприємтсві повідомили, що питання внесення змін і доповнень до колективного договору цьогоріч ще не обговорювалось. Але не так давно працівникам підприємства було запропоновано підписати інший «документ» про нерозголошення будь-якої інформації, що стосується діяльності підприємства, а порушення такої «обітниці» може стати підставою для звільнення.

Що ж таке колективний договір і чому варто знати про його існування?

Колективний договір – це базова угода, на якій ґрунтуються взаємовідносини роботодавців та працівників підприємства, установи чи організації. Саме цей документ визначає більшість ваших прав і обов’язків на підприємтсві  від нормування робочого часу та оплати праці до тривалості «перекурів» чи кількості присідань під час виробничої гімнастики.

Всупереч поширеній думці, колективні договори укладають не лише на державних чи комунальних підприємствах (див. перелік броварських підприємств, що уклали колдоговори за посиланням на початку статті), а на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання, які використовують найману працю і мають права юридичної особи.

Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства, установи, організації незалежно від того, чи є вони членами професійного союзу.

Сторони колективного договору

Колективний договір укладається між роботодавцем та профспілковими органами (у разі їх відсутності – уповноваженими представниками колективу).

Умови укладених колективних договорів є обов’язковими для виконання як роботодавців, так і працівників. Норми, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, є недійсними і включати їх до колективних договорів забороняється.

Жодні політичні партії, представники виконавчої влади чи господарського управління не можуть втручатись чи обмежувати права працівників при укладанні та виконанні колективних договорів.

Зміст колективного договору

У колективний договір закладаються взаємні зобов’язання сторін, що регулюють виробничі, трудові, соціально-економічні відносини, як то:

зміни в організації виробництва і праці;
забезпечення продуктивної зайнятості;
нормування і оплати праці, встановлення форм, систем, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат(доплат, надбавок, премій та ін.);
встановлення гарантій, компенсацій, пільг, участі трудового колективу у формуванні, розподілі й використанні прибутку підприємства, установи, організації (якщо це передбачено статутом);
режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку;
умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників;
гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій трудящих;
умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці.

Колективним договором можуть передбачатись й інші, додаткові, порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

Перелік посад зі шкідливими умовами праці, право на додаткову відпустку чи скорочений робочий день, безоплатне отримання молока чи інших рівноцінних харчових продуктів (для шкідливих умов праці), перелік небезпечних умов праці, унормування видачі спецодягу, засобів захисту і т.п., – всі ці питання унормовуються додатками до колективних договорів підприємств.

Головною умовою до змісту колективного договору є те, що норми, прописані в угоді, не мають погіршувати становище працівників порівняно з чинним законодавством про працю.

Порядок укладення колективного договору

Доопрацьований та узгоджений сторонами проєкт колективного договору виноситься на загальні збори чи конференцію трудового колективу для обговорення і схвалення. У разі якщо загальні збори (конференція) трудового колективу відхилять проєкт колективного договору або окремі його положення, сторони поновлюють переговори для пошуку необхідного рішення.

Колективний договір подається на реєстрацію сторонами, які його підписали, у 3-х примірниках (перший, другий і копія). Копія цих документів зберігається у реєструючому органі, в нашому випадку – це управління соціального захисту населення Броварської міської ради.

Контроль за виконанням колективного договору та відповідальність сторін

Порушення чи невиконання зобов’язань щодо колективного договору особами, які представляють власників або уповноважених ними органів, профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, чи представниками трудових колективів, тягне за собою накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі до ста мінімальних розмірів заробітної плати. Справи про адміністративні порушення з цих питань розглядаються судом за поданням однієї зі сторін колективного договору, відповідних комісій або з ініціативи прокурора.

А ви ознайомлені зі своїм колективним договором і знаєте про всі свої права та обов’язки?

P.S. До подібного утаємничення стосовно діяльності місцевих комунальних підприємств журналістам не звикати…У 2017 році  КП «Броваритепловодоенергія»  замовило фінансово-господарський аудит підприємства вартістю 546075 грн. Результати аудиту за журналстським запитом ми отримали лише з третьої спроби та й то не в повному обсязі. Цього разу  ми намагатимемося з’ясувати, що коїться на підприємтсві й до чого такий режим секретності?

Головне фото – з мережі інтернет

Читайте також:

Позичити 15 млн грн, щоб вижити: КП «Броваритепловодоенергія» на межі
Проект «Муніципальна варта»: і мертвим, і живим, і «ненародженим» КП присвячується
Як подолати кризу в «КП «Броваритепловодоенергія»: нова директорка озвучила свої плани
Опалювальний сезон: чому немає тепла в оселях частини броварчан?

Діло — труба: перекриття аварійного перехрестя Петлюри-Незалежності продовжено

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари