До України повернули грамоту Петра І для Київської митрополії

image
15 Березня 2019, 19:27
Поділитися:

Про повернення реліквії – грамоти Петра І на Київську митрополію, повідомили на сайті публічної дипломатії України від МЗС.

Німеччина повернула Україні грамоту Петра І про поставлення митрополита Йосафата Кроковського на Київську митрополію, –  проінформували на сторінці публічної дипломатії України від МЗС.

Історичний документ передали 14 березня в німецькому МЗС за участі державного секретаря МЗС ФРН Вальтера Лінднера, учасників німецько-української дослідницької групи та посла України Андрія Мельника. 

– Грамота Петра І видана Йоасафу Кроковському з підтвердженням поставлення його на Київську митрополію датується 14 вересня 1708 р. Вона є останньою царською грамотою вільно обраному Київському митрополиту. Грамота підтверджувала статус Київської митрополії як «першоначальної» серед усіх митрополій, що належать Московському Патріархату. У такий спосіб за Києвом визнавалася його першочергова роль у процесі християнізації Русі. Водночас, Грамотою підкреслювалося підпорядкування Київського митрополита владі Московського патріарха та заборонялося підпорядкування Вселенському патріарху, – пояснюють у МЗС.

Під час ІІ Світової війни цей документ, як і чимало інших культурних цінностей, вивези з Києва. Наприкінці 1950-х рр  грамоту на «блошиному ринку» придбав професор Вернер Маркерт за 2 тисячі марок. Він передав її у бібліотеку Інституту історії та регіональних студій Східної Європи при Університеті ім. Ебергарда Карла у м. Тюбінгені. Де реліквія і зберігалася донедавна.

У якому саме українському музеї її експонуватимуть наразі не повідомляють.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ