Коли у «Казці» життя не казкове: за три роки в дитсадку змінилося три керівники

image
15 Березня 2019, 19:14
Поділитися:

12 березня завершився прийом документів на вакансію завідувача ДНЗ «Казка»Конкурсу як такого насправді не буде, адже на зазначену вакансію подала документи лише одна особа Інна Третьякова, тож автоматично вже є переможцем. Інну Володимирівну вже можна вважати переможцем лише тому, що погодилася очолити наймолодший, але найскандальніший садочок. Чому протягом трьох років існування «Казки» до неї  стільки уваги як із боку батьків, так і ЗМІ, чому не «приживаються» в ньому завідуючі, чому працівники закладу на межі та налаштовані на крайнощі,  з’ясовували наші журналісти.

«Спроба №3», саме так можна назвати черговий конкурс на вакансію завідуючої дитсадком «Казка»наймолодшого і найскандальнішого дошкільного навчального закладу в місті.

ДНЗ «Казка» було відкрито  восени 2016 р. Розташований він у новозбудованому житловому комплексі «Лісовий квартал» по вул. Чорновола В’ячеслава, 4 та розрахований на 120 місць. При цьому наразі «Казка» нараховує дітей вдвічі більше. Влітку 2016 року в Броварах вперше відбувся конкурс на посаду керівника цього дитячого навчального закладу. Першим очільником колективу «Казки» стала Валентина Сільвертюк, яка в минулому була вихователем-методистом у ДНЗ «Катюша».

Валентина Сільвертюк

Навесні  2017 року голови батьківських комітетів кількох груп написали скаргу в міську раду на завідуючу ДНЗ, звинувачуючи Валентину Сільвертюк у корупційних діях та вимагали від управління освіти проведення службового розслідування. Тоді кілька батьків (4 – авт.) підтримували звинувачення проти завідуючої, переважна ж більшість (70 – авт.)  переконували, що на начальницю зводять наклеп.

Довести хабарництва завідуючої так і не вдалося, а Валентина Сільвертюк  не витримала  клейма «корупціонерки» і  попри прохання більшості батьків залишитися завідуючою, звільнилася. Пані Валентина повернулася на попереднє місце роботи – вихователем у ДНЗ «Катюша», де і продовжує успішно працювати. За словами жінки, тоді їй не вистачило підтримки  безпосереднього керівництва – управління освіти, яке б розібралося в ситуації та назвало все своїми іменами.

Усе своїми іменами назвали журналісти. Насправді батьки «Казки» почубилися через нереалізовані обіцянки міськради та дефекти забудовника «Альянс Новобуд». Щодо перших, то відразу по відкриттю садочка управління освіти та науки міськради перед громадою відзвітувало«Садочок укомплектований сучасними меблями, побутовою технікою, посудом та м’яким інвентарем». Однак  за 4 місяці діяльності закладу цього не сталося, тож батькам довелося купували  необхідне самостійно. Так, перші місяці дитсадок працював без іграшок, музичних інструментів, не було необхідних елементарних засобів першої медичної допомоги та засобів для прибирання.

Щодо забудовника, то і до цього часу дефекти він не усунув: підвал щораз підтоплює, як на вулиці сніг чи дощ, у результаті чого псується стіна, що є загрозою для всієї будівлі. До речі, ще у березні 2017 р. під час батьківських зборів  у садочку начальниця управління освіти і науки Оксана Мельник запевняла батьків, що власні кошти у виправлення недоліків забудовника вкладати не потрібно, і радила чекати, доки «Альянс Новобуд» доведе нову будівлю до толку. Однак, як тоді стало відомо журналістам, забудовник це робити не поспішав, адже з’ясовував стосунки із проектантом, хто ж із них бракороб.

Ще під час першого конфлікту  в «Казці», Оксана Мельник  проблему вбачала в тому, що садочок новий і батьки не «притерлися» і не навчилися співпрацювати одне з одним. Та, як з’ясувалося згодом, батьки «не притерлися» і через рік, і з приходом другої завідуючої – Ольги Теличко.

На початку грудня минулого року  одна з мам  «Казки» звинуватила  садочок у неякісному харчуванні їхніх дітей. Як доказ навела фотографії солоних огірків, які нібито були пліснявими, борщ  –  із почорнілим буряком, бутерброд із маслом та малесеньким шматочком сиру. У «Сніданку з 1+1» навіть вийшов сюжет, у якому кілька мам підтвердили: у їхніх дітей відбуваються розлади шлунку.

Держпродспоживслужба провела планову і позапланову перевірки та з’ясувала, що у буряку – незначне перевищення нітратів, яке не загрожує безпеці дітей. Керівник броварського відділення Держпродспоживслужби Володимир Ситюк на оперативній нараді при міському голові повідомив, що значних недоліків під час харчування у  «Казці» не виявлено, однак буряк замінили. У відібраних зразках огірків візуальної плісняви лікарі не побачили. Спеціаліст також спростував закиди про те, що харчування спричинило кишкові розлади в дітей. А згодом Володимир Ситюк  журналістам «Трибуни» повідомив, що перевірка моркви, капусти, компоту, омлета і каші ніяких порушень не виявила, і до харчування в «Казці» у лікарів претензій немає.

Варто нагадати, що постачання продуктів в дитсадки здійснюється централізовано, а постачальників обирали в управлінні освіти та науки за допомогою тендерних закупівель.

Нагадаємо, на  одну дитину в день на харчування в ясельній групі виділено 41, 45 грн, садовій – 61, 58 грн, санаторній – 76, 45 грн. Саме в цю суму і вкладаються кухарі під час складання меню. Згідно рішення виконкому Броварської міськради, із 1 січня 2019 р. батьки мають відшкодувати за перебування дітей у ясельній та садовій групах, як і минулого року, 60 % від спожитої вартості дитиною продуктів  харчування. Це – близько 24,87 грн у день (ясельна група), садова – 36, 95 грн у день. Перебування дітей у санаторній групі різних профілів складатиме, як і минулоріч, 40% від вартості харчування на день і обійдеться у 30, 58 грн.

Однак завідуюча «Казкою» Ольга Теличко не витримала ганьби на свою адресу і подала  заяву на звільнення.

12 березня виповнилося місяць, як обов’язки завідуючої дитсадком «Казка» виконує Інна Третьякова. До того часу два місяці керували садочком то методистка, то завгосп.

Інна Володимирівна Третьякова – 1970 р.н. У 1993 р. закінчила Київський педагогічний інститут ім. Драгоманова за спеціальністю «дефектологія, сурдопедагогіка та українська мова і література». У 2003 році отримала диплом «економіста-фінансиста» в Харківському інституті  управління. Останнє місце роботи: вчитель-логопед у Броварському навчально-виховному об’єднанні (БНВО). Виховує сина.

Інна Третьякова

Як розповіла нашим журналістам Інна Третьякова, вже в перший день роботи в «Казці» активістки-матері зібрали батьківські збори. Між 30 присутніми батьками (із 270 батьків, діти яких відвідують «Казку» – авт.), знову розгорілися суперечки щодо якості харчування дітей.

Інна Володимирівна зазначає, що попри напружену атмосферу в самому колективі батьків, які «воюють» між собою за одне і те ж тільки різними методами, готова працювати та вирішувати проблеми «Казки». Головне – щоб батьки дозволили їй розкритися, як керівнику, підтримали, адже працюють задля спільної мети  комфорту малечі. І, не менш важливо, зауважує пані Інна, щоб частина батьків дотримувалася внутрішнього розпорядку садочка, цим самим показувала приклад вихованості та поваги власним дітям. А також, додає в.о.завідуючої, важливо, щоб надактивні батьки спрямовували свою ініціативу на співпрацю з колективом садочка задля вирішення нагальних проблем, а не нагнітання ситуації. Сама ж Інна Третьякова планує відразу по призначенню зайнятися вирішенням проблеми підтікання підвалу, що загрожує не лише будівлі обвалом, а й безпеці людей, адже вода потрапляє в щитову. На сьогодні, за словами  Інни Третьякової, представники забудовника  «вмивають руки» і говорять про закінчення своїх гарантійних зобов’язань та звинувачують колектив «Казки» у неправильній експлуатації будівлі (?). А ще в планах нової завідуючої перейти на автономію дитсадка, що дозволить остаточно вирішити питання харчування.

Наразі колектив «Казки», стомлений трирічними невиправданими звинуваченнями та мобінгом (цькуванням – авт.) із боку окремих батьків на свою адресу, щорічними змінами керівника та постійними перевірками, перебуває на межі й налаштований звільнитися, якщо ситуація не зміниться і третя завідуюча не витримає у «Казці» не казкового життя.

Джерело: Трибуна Бровари