В Україні офіційно дозволили світлодіодні світильники

image
15 Березня 2019, 18:23
Поділитися:

Використання світлодіодних світильників, як освітлювальних приладів при проектуванні будівель, офіційно дозволили в Україні. Це передбачено у нових Державних будівельних нормах щодо освітлення (ДБН В.2.5-28:2018 Природне і штучне освітлення), які вступили в дію з 28 лютого цього року.

Про це повідомляє офіційний портал Кабінету Міністрів.

– Донедавна у будівельних нормах щодо освітлення навіть не було прописано можливість використання світлодіодів, які вже років 10, якщо не більше, є в усіх у широкому вжитку. Тому в ДБН ми унормували використання такого освітлення на рівні з іншими, – розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За його словами, нині близько 10-20% енергоспоживання в будинках витрачається саме на освітлення. Тому саме від вибору правильних систем освітлення приміщень значною мірою залежить їх енергоефективність. Однак з усіх країн Європи саме Україна має чи не найнижчий рівень енергоефективності у цьому питанні.

Тому широке використання світлодіодних світильників сприятиме значній економії на освітленні, а також підвищенню комфортності для людей.

Норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах. А також – на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій та дитячих майданчиків тощо.

Крім цього, новими ДБН запроваджено можливість використання фотолюмінісцентних покажчиків (знаків безпеки) у випадку евакуації людей з приміщень.

Нові ДБН були розроблені фахівцями ТОВ «КИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТ» на заміну діючих з 2006 року.

Нагадаємо, оновлені ДБН дозволили використовувати в приміщеннях, де немає вікон або можливості проводити електрику, а також під час енергозберігаючого будівництва, світловоди у якості альтернативи природному освітленню.

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ