Київська обласна рада відмовила столиці у розширенні меж

image
24 Січня 2020, 16:11
Поділитися:

Опубліковано: 24 січня 2020

Депутати Київської обласної ради підтримали рішення про відмову в погодженні проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Києва.
У ході засідання 33-ї позачергової сесії Київської обласної ради 21 січня 2020 року депутати ухвалили рішення «Про відмову у погодженні проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Києва».
За відмову проголосувало 54 депутати.

«Повторно відмовити у погодженні проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Києва, розробленого комунальним підприємством «Київський інститут земельних відносин» та погодженого рішенням Київської міської ради від 12.12.2019 року № 445/8018 «Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Києва», — йдеться у рішенні.
Цьому передувало затвердження проекту рішення про погодження проекту землеустрою щодо зміни меж міста Києва 12 грудня депутатами Київради. Він був винесений на голосування, як невідкладний. Тоді Київська ОДА заявила, що готова до обговорення та прийняття виваженого рішення.
Проект передбачає збільшення території міста з 82 635 га до 85 351 га за рахунок земель Київської області — Броварського, Бориспільського, Обухівського, Києво-Святошинського районів, міста Вишгорода та Ірпінського регіону. При цьому столиця готова віддати Київщині лише 55 га земель.
Варто відзначити, що затвердженим у 2013 році проектом про встановлення меж Києва місто було готове віддати області більше землі — 659,3 га, а забрати — 2075,7 га.
Але 2 січня обласна рада відмовила КМДА у погодженні проекту, оскільки при його підготовці не було враховано думку мешканців населених пунктів, які він зачіпає. Крім того, в області вважають, що прийняте Київрадою рішення суперечить важливим міжнародним нормам.

Ситуацію коментує профільний заступник Вишгородського міського голови Олексій Рачинський:
— Якщо йдеться про розширення меж великого міста, наприклад, Києва, то, перш за все, мають відбутися погодження із громадами населених пунктів, за рахунок яких планується розширення.
Щодо Вишгорода, мова йде про острів Великий і частково територію, де знаходяться лісові насадження Святошинського лісопаркового господарства.
Обласна рада може розглядати питання про розширення меж столиці лише після відповідних рішень, прийнятих сесіями Вишгородської міської ради.
В даному випадку Київ передчасно звернувся до облради. Процедуру не було дотримано, тому й отримали відмову. Загалом, мала б бути створена робоча група з цього питання.
Ще раз наголошую, Вишгород ніяких перемовин про приєднання до столиці ні з ким не вів. Ми так, як і всі інші дізналися про цю ситуацію з відкритих джерел в Інтернеті.

Джерело: Газета Вишгород