У Черняхові колядує «Гомін»

image
23 Січня 2020, 21:26
Поділитися:

Новорічно-різдвяні свята – улюблені в Україні. Славнозвісний етнографічний хор «Гомін» ім. Леопольда Ященка розпочав різдвяну програму 25 грудня 2019 р. у Гідропарку на фестивалі «Українська казка». А ще колядували й щедрували у Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого та Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара». А 16 січня хор «Гомін» удруге завітав до стародавнього Черняхова. Насамперед гості відвідали Музей свого побратима Миколи Кагарлицького у Черняхівській школі та записали враження у Книзі відгуків.
У затишній святковій залі Будинку культури зібралися жителі села, учні, вчителі. Артистів привітала вчитель Віра Березюк. І розпочалося святкове дійство: акапельне виконання колядок і щедрівок. Концерт вів староста хору Ян Буров, а диригувала Ніна Шапошникова. Прозвучали обрядові пісні зимового циклу в обробці та гармонізації Леопольда Ященка, записані на Київщині, Чернігівщині, Івано-Франківщині, Львівщині, Лемківщині. Старожилам села особливо сподобалися найдавніші колядки «Во Вифлеємі нині новина», «Три славнії царі».
Староста хору згадав, що 6 січня Миколі Кагарлицькому виповнилося б 84 роки. Багато літ як подвижник на ниві культури він збирав у Будинку вчителя київську громаду на вечори, присвячені великим українцям. Відійшов у вічність 2 вересня 2015 року та ім’я Миколи Федосійовича продовжує збирати друзів, земляків. Ян Буров нагадав, що мистецтвознавець Микола Кагарлицький був тісно пов’язаний з «Гомоном»: «Деякий час він співав у хорі, відвідував наші концерти, у нелегкі часи добився, щоб нашого керівника Леопольда Ященка було відзначено Шевченківською премією».
Серед слухачів була наша почесна гостя – Ольга Кагарлицька, яка всім подякувала за добру, світлу пам’ять про її чоловіка. У виконанні Наталії Години прозвучала пісня «Сховалось сонце за горою» (слова і музика Леопольда Ященка), яку дуже любив незабутній Микола Кагарлицький.
Вразило, з якою любов’ю й теплотою згадують артисти засновника хору Леопольда Ященка. На завершення концерту вони виконали написані ним пісні «За Україну з вогнем завзяття» та «Скликаймо всіх до наших лав» (гімн колективу). У залі панувало піднесення, патріотичні пісні слухали стоячи й підспівували. Дорослі й діти нагороджували співаків оплесками та щирими посмішками. Директор школи Лариса Яренко подякувала гостям за чудовий незабутній концерт.
Як не згадати, що у 2019 р. хору «Гомін» виповнилося 50! У чому секрет довголіття колективу? Звичайно, у людях, які продовжують і примножують традиції. Залюблені у пісню, талановиті, невтомні, вони поспішають на репетиції (у репертуарі понад 500 творів!), а потім – до своїх шанувальників. Цей неймовірний самобутній колектив поєднав людей різного віку та професій. Які ж вони гарні, одухотворені, патріоти України! Справжні подвижники у бурхливому 21 сторіччі! Гомонівці упевнені, що спів, духовне спілкування допомагають їм не тільки цікаво жити, а й бути здоровими.
Олесь Гончар писав: «Не раз щербились шаблі і списи ламались. І якщо народ вистояв, оборонив себе від понищення, то зробив це не так зброєю мілітарною, як силою духу свого, невичерпним творчим потенціалом, витворюванням художніх цінностей, що їх сьогодні з подивом відкриває для себе весь світ. Це я вважаю явищем феноменальним: не так меч, як творчий геній народний, мова, пісня втримали народ як націю, як спільноту духовну».
Справді, пісні, зокрема обрядові та патріотичні, гуртують народ у ці нелегкі часи. А хоровий спів може врятувати нашу пісню. Хор «Гомін» співає, щоб діти – майбутнє країни – стали народом.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна