Школа на базі училища фізкультури: чиновники анонсували відкриття в Броварах ЗОШ | Трибуна

image
21 Січня 2020, 22:04
Поділитися:

На засіданні виконкому 21 січня  міський голова Ігор Сапожко запропонував створити окрему загальноосвітню школу на базі училища фізкультури. Причому заплановано це зробити до початку нового навчального року.  

Наявна мережа закладів освіти в місті

Під час засідання виконкому  начальниця управління освіти та науки БМР Оксана Мельник доповідала про мережу закладів освіти на 2019/2020 роки, а також про хід виконання Програми розвитку системи освіти в м. Бровари на 2019-2023 роки.

У матеріалах управління освіти та науки зазначено, що мережа дошкільних закладів  м. Бровари нараховує 21 комунальних та 8 приватних або відомчих дитячих садочків. 18 березня 2019 року після реконструкції почав прийом дітей садок «Оленка». На початок навчального 2019 року дошкільні заклади освіти відвідувало 6014 дітей, із них 204 дитини припадало на приватні садочки.

У 12 садочках організовано роботу 28 інклюзивних груп для 69 дітей, а в двох групах садочків «Теремок» і «Теремки» передбачено цілодобове перебування дітей.

Заклади загальної середньої освіти в Броварах відвідують 15 174 дитини, з них 4164 дитини у 8 з 11 шкіл навчаються в другу зміну (141 клас із 530). Окрім 11-ти комунальних шкіл, дітей навчають у трьох приватних: ТОВ «Приватна загальноосвітня школа «Фортуна», навчально-реабілітаційний центр «Мозаїка» та Центр корекції та розвитку «Сіалія».

У 63 класах шкіл освіту здобувають близько 100 дітей із інвалідністю. Усього в місті організовано роботу 54 груп продовженого дня для 1681 дитини.

Фінансування освітніх заходів у 2019 році обійшлося міському бюджету в 43,2 млн грн, капітальні та поточні ремонти виконано на суму 19,1 млн грн.

Автономія закладів освіти: не лише можливості, але й обов’язки

Під час засідання виконкому міський голова наголосив, що рішення щодо надання автономії закладам освіти в Броварах було своєчасним та правильним і наше місто опинилися в авангарді процесу.

1.Фінансова та юридична автономії: броварські школи відпускають у «вільне плавання» 

2.Дитячі садочки Броварів отримали фінансову автономію 

При цьому мер повідомив, що у бюджеті міста на 2020 рік на фінансування закладів освіти припадає 43-45 % від усього міського бюджету. За словами Ігоря Сапожка, у рамках впровадження програми «Нова українська школа», в кожну ЗОШ придбають інноваційне обладнання та матеріали, при цьому під час нещодавньої презентації НУШ жоден із директорів шкіл не зацікавився безкоштовним навчанням та не взяв контакти організаторів презентації. Чиновник зауважив, що директори шкіл ще не відчувають себе топ-менеджерами, які мають самі приймати рішення, визначатися із закупівлями, організовувати навчальні процеси, не озираючись на управління освіти.

Нагадаємо, що всі директори пройшли конкурсний відбір і їх кандидатури схвалила конкурсна комісія.

Підсумки конкурсу: озвучено прізвища директорів 8 шкіл або Вибір без вибору

Під час засідання виконкому Ігор Сапожко зазначив, що при розгляді Програми розвитку системи освіти депутати враховуватимуть реальні показники успіхів у впровадженні інновацій у закладах освіти. Які показники має на увазі та яким чином  їх доноситимуть  до відома депутатів, чиновник не  уточнив.

Школа в училищі?

Позаяк на засіданні виконкому мова йшла про мережу закладів освіти, міський голова запропонував створити в місті окремий заклад середньої освіти – спортивну школу на базі училища фізкультури. За словами мера, така можливість є в училища фізкультури, також є попередня домовленість та зацікавленість закладу в своєму розвитку.

Мова про створення загальноосвітньої школи для дітей, які системно займаються футболом, гандболом, легкою атлетикою, боксом, плаванням, тощо. З одного боку –  школа дозволить організувати навчальний процес для дітей, які багато часу приділяють спорту, з іншого – розвантажить  загальноосвітні школи.

Тому міський голова одразу надав доручення начальниці управління освіти та науки вже на найближчу сесію розробити статут навчального закладу та винести на розгляд міської ради. Після цього міська рада має укласти договір оренди з училищем фізкультури, забезпечити матеріальну базу та обрати керівника навчального закладу за конкурсом.

Анонсовано, що новий  навчальний заклад має відкрити свої двері для учнів уже  в 2020/2021  навчальному році. Тобто, через  8 місяців.

Нагадаємо, що найближча чергова сесія відбудеться 13 лютого 2020 року.

Ангеліна Козлова

Головне фото – Ірини Ющенко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари