«Тварини мають права» – пісня-крик проти знущання над звірами. ВІДЕО | Трибуна

image
14 Січня 2020, 21:22
Поділитися:

Про катастрофу світових масштабів, яка сталася в Австралії, сьогодні знає, напевно, кожен. Фото обгорілих тварин поширюються в мережі, вражаючи навіть найстійкіших. Хтось допомагає фінансово, хтось записується в лави волонтерів для поїздки на континент, хтось шиє рукавички для обгорілих лап чи торбинки для дитинчат, які втратили батьків. А хтось намагається достукатися до людської свідомості музикою, нагадуючи про першопричини більшості катаклізмів – діяльність людей.

Поетка з Гоголева Юлія Шевель (сценічний псевдонім Форта) і київський реп-виконавець Міха Невідомський  (Пуританин) своє бачення проблеми зреалізували в пісні під назвою «Тварини мають права» – першій в українському андеграунді гостросоціальній композиції, яка викриває знущання над тваринами у фешн-індустрії, цирках та інших «колоніях», а також демонструє людську байдужість. «Ми подумали, що проблему варто показувати глобально. Ніякого толерування, ніяких попсових текстів, які би тиснули на жалість, – різко, за суттю, правду», – розповідають автори історію написання пісні.

Юлія та Міха

Форта й Пуританин – геть різні за своїм спрямуванням проєкти, що стартували нарізно весною 2019 року, розвивалися паралельно, а потім спробували взаємодоповнитись у своїх роботах. Якщо узагальнити, Форта – це суцільна екзистенція, Пуританин – це вивернуті гострі соціальні проблеми. Обидва проєкти спрямовані на оголення тих питань, які прийнято називати словом «незручні». Людям простіше закрити очі на кримінальні хроніки, засилля ігрових автоматів на вулицях рідного міста, на алкоголізм, наркоманію в школах, на існування великої кількості людей із психічними розладами, які лише в нашій державі не мають шансів на повноцінну інтеграцію в суспільство, на байдужість один до одного, на жорстоке ставлення до тварин. Власне, на основі останньої проблеми й побудовано сюжет пісні «Тварини мають права».

«Починали ми з відеопоезії, – розповідає Пуританин. – Перша спільна робота – озвучений двома голосами вірш Форти «Ти як?» із серії ліричних діалогів. Це був дещо новий для мене досвід, хоча за життя я встиг спробувати себе в різних творчих іпостасях. Із 2012 року я читаю реп на слова класиків української літератури, тобто «озвучувати» не свої вірші для мене звично. Але з віршем «Ти як?» все було геть інакше. Я мав його зіграти. Я мав стати головним ліричним героєм. Я мав переконати іншу людину, що «двері – навпроти», тобто що вихід є завжди, навіть якщо в певний момент нам здається інакше. Чи вдалося мені це зробити – можете переконатися самі, переглянувши відео».

«Наступне наше дітище – соціально-стьобний трек із символічною назвою «Час». Це такий собі музичний експеримент із синті-поп музикою в стилі раннього Скрябіна, репом і вокалом. Це стьоб над людьми, які збираються жити вічно, лайт-версія варіації про швидкоплинність життя», – ділиться Форта.

Текст пісні «Тварини мають права» писався паралельно: Пуританин створював реп-версію, Форта писала для вокалу. Потім римовані рядки складалися докупи, редагувалися і зводилися в єдине ціле. «Він якось каже мені: «Я писатиму про цирк, а твоя справа – писати про шуби».Малось на увазі показати жахи масового винищення тварин заради індустрії моди. Але оте «твоя справа писати про шуби» згодом стала символічною для моєї творчості, стала таким собі творчим кредо. Це як протест проти існування поняття «жіноча поезія», гендерної дискримінації. Тобто, за логікою інших, якщо ти жінка, то маєш писати лише про кохання, материнство, патріотизм чи пейзажну лірику. Екзистенційні твори ж сприймаються зі здивуванням, а соціальні з твого боку не сприймаються взагалі», – розповідає Форта.

Автори кажуть, що основною метою пісні було викликати в людей почуття огиди. Але огиди не до композиції, а до всієї тієї діяльності, від якої страждають чи гинуть тварини. Бо легше всього знищувати тих, хто не вміє дати опір, тих, хто не має голосу. А ще Форта й Пуританин впевнені: якщо хоча б двоє з десяти людей відмовляться від речей тваринного походження, перестануть водити дітей на жорстокі видовища в цирках, зоопарках, дельфінаріях, то це не лише позитивно впливатиме на екологічну ситуацію у світі, а й виховуватиме в молодшого покоління такий дефіцитний сьогодні гуманізм.

Читайте також: Поетка з Гоголева дебютувала з сольним музичним проектом «Форта». ВІДЕО

Фото – надані Юлією Шевель

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари