У Броварах зафіксували загибель пташок. Небезпечне захворювання? | Трибуна

image
13 Січня 2020, 22:21
Поділитися:

Повідомлення про масову загибель пташок у Броварах з’явилось у фейсбуці 12 січня. Авторка посту Olga Golubovskaya , яка є завкафедрою інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця, вважає, що випадок мають ретельно розслідувати через ймовірність переносу птахами гарячки Західного Нілу, а також близьке сусідство Броварів із птахофабрикою. Як з’ясувалося, мова про декоративних пташок. Загибель пернатих підтвердили і в броварській поліції та Держпродспоживслужбі. Однак про масовість не говорять.  

Гарячка Західного Нілу ‒ гостре інфекційне зоонозне захворювання тварин, регульоване міжнародними медико-санітарними правилами, як таке, що  може чинити серйозний вплив на здоров’я населення і здатне швидко поширюватися в міжнародних масштабах.  Головними джерелами інфекції є 17 видів птахів, в тому числі голуби, ворони і навіть домашні екзотичні птахи. Вірус в організмі перелітних птахів зберігається до 200 днів, вони і є основним джерелом інфекції. Комарі також є найпоширенішими переносниками вірусу.

Факт загибелі декоративних птахів у нашому місті журналістам «Трибуна-Бровари» підтвердили у Броварському відділі поліції, куди звернулись мешканці міста. За інформацією правоохоронців, загибель пернатих зафіксовано в Броварах на вул. Соборній, за даним фактом проводиться перевірка.

Милі й небезпечні? Що варто знати про голубів та ризики для здоров’я

Олександра Вакарчук

Олександра Вакарчук

Начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського районного управління Держпродспоживслужби Олександра Вакарчук зазначила, що у Держпродспоживслужбу надходило повідомлення про загибель декоративних птахів і представники служби виїхали на місце. «Насправді зафіксовано загибель п’яти пташок. Ветеринарна служба здійснила відбір проб, які було відправлено на дослідження до Державного інституту лабораторної діагностики ветеринарно-санітарної служби м.Києва, ‒  повідомила Олександра Вакарчук.‒ Масовою загибеллю цей факт не вважається. З якої причини загинули птахи, ми зможемо сказати лише після надходження результатів експертизи».

Згодом Олександра Вакарчук журналістам повідомила, що результати експертизи не виявили жодних вірусів.

Фото ‒ зі сторінки Olga Golubovskaya у ФБ, фото ‒ Антон Раков, Микола Кожемяко

Читайте також:

Голуби та інфекційні хвороби: небезпека чи надумана проблема?
Не по-сусідськи: жінка підгодовує на балконі голубів, а ті – гидять сусідам

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари