Депутатська група «Рідне місто»: старожили місцевої політики з великими амбіціями. Частина І. | Трибуна

image
9 Січня 2020, 22:38
Поділитися:

Вадим Андрієвський – один із небагатьох депутатів, для яких ця каденція вже третя. Він цікавий не лише тривалістю політичного життя, яке складає 15 років, але й своєю залученістю до карколомних подій броварської політики та своїми непересічними зв’язками в бізнесі та політиці.

Наприкінці вересня 2019 року під час сесії секретар БМР Петро Бабич зачитав повідомлення про створення депутатської групи «Рідне місто». В групу увійшли 5 депутатів із різних фракцій: Вадим Андрієвський (РПЛ), Володимир Білоконь (Укроп), Сергій Бєльський (БЮТ), Максим Семенов (СП), а очолила групу Вікторія Коваленко (РПЛ).

Насправді група існує щонайменше 1,5 року: вперше саме ці прізвища депутатів були на рекламних бордах у м. Бровари в квітні 2018 року, коли депутати вирішили «влаштувати акцію» та запустили безкоштовний автобус для перевезення містян на кладовище в поминальний день.  У серпні 2018 року ця група депутатів на центральній сцені міста провела «патріотичний флешмоб», присвячений Дню прапора України. Про цю подію не писали місцеві ЗМІ, але неї бурхливо обговорювали в соціальних мережах – переважно тому, що багато хто відчув у такій «промо-акції» потужну заяву на майбутні політичні амбіції. Протягом усього часу з цих подій депутати, які ввійшли в депутатську групу, вочевидь узгоджували свою позицію у принципових голосуваннях та голосували ідентично, але при цьому своїх фракцій офіційно не залишали.

Основою депутатської групи стали два депутати: від РПЛ Вадим Андрієвський та Вікторія Коваленко. Насправді їх пов’язує не лише партійний бренд, але давнє та міцне співробітництво.

Вадим Андрієвський та Вікторія Коваленко у різні часи були або співзасновниками, або керівниками підприємств, заснованих Ігорем Трощенком – місцевим багаторічним забудовником. Також обох цих депутатів пов’язують тісні бізнесові та політичні зв’язки із декількома дуже впливовими особами в нашому місті. Нинішня каденція пішла на користь цим депутатам: вони значно наростили свої бізнес активи та статки, тому зовсім не дивно, що мають політичні амбіції.

Вадим Андрієвський, попри молодий вік, може вважатися політичним старожилом, позаяк ця каденція в його житті – третя за ліком. Він не лише пам’ятає усі перипетії політичного життя міста, а безпосередньо брав участь у формуванні політичного істеблішменту.

Вадим Андрієвський

Непересічні політичні зв’язки і «перше хрещення»

Каденція міської ради, яка була обрана в 2006 році, запам’яталася в першу чергу потужним «дерибаном» землі та тим, що «депутатська більшість» БМР усім складом перейшла з партійної належності БЮТ в Партію регіонів – одразу після виграшу останніми парламентських виборів. До цієї більшості належали, зокрема, і Вадим Андрієвський та Ігор Сапожко, які одночасно перетворилися з активних партійців  БЮТ на партійців ПР.

Але на місцевому рівні відбулася ще одна непересічна подія: влітку 2008 року ця депутатська більшість висловила недовіру законно обраному міському голові Віктору Антоненку та відсторонила його від виконання обов’язків. За законом, виконуючим обов’язки міського голови став секретар міської ради Ігор Сапожко. Далі мали бути призначені позачергові вибори, але усе пішло за іншим сценарієм. Вадим Андрієвський подав до суду скаргу, що при відстороненні міського голови порушено процедуру, і суд благополучно розглядав цю скаргу протягом двох років. Самі позачергові вибори мали призначатися ВРУ, де головою комітету з місцевого самоврядування на той час був голова партії «Єдність» Олександр Омельченко. Подейкують, що питання відкладання виборів у Броварах у «довгу скриню» погоджено саме з ним, а тривале життя фейкової партії «Єдність» у БМР лише посилює цю інформацію.

Як би там не було, а з 2008-го до 2010 року Ігор Сапожко був у статусі «виконуючого обов’язки», але часу дарма не втрачав: саме в цей час над його іміджем активно працювали місцеві ЗМІ: телебачення «Наше місто» та «ручні» газети, а також з’явилася та потужно запрацювала програма «З турботою про кожного», яка в первинному своєму варіанті була нічим іншим, як передвиборчою гречкою. Зусилля дали результат, і в 2010 році Ігор Сапожко переміг на виборах. Але роль у цьому Вадима Андрієвського не можна недооцінювати.

Вибори 2010: фейкова партія із бізнес-партнерами міського голови

На виборах 2010 року Вадим Андрієвський балотувався від нікому не відомої партії «Зелені»,  яка, втім, змогла провести у міську раду 3-х депутатів. Крім Андрієвського  за списком у депутати потрапили Андрій Крат – керівник та співзасновник декількох підприємств Ігоря Трощенка, та Олександр Михайлов.

І ось тепер, коли Сапожко позбавився своєрідного префікса «в.о.», почався справжній бізнес.

Через місяць після виборів було зареєстровано ТОВ «Альянсінвестбуд», співзасновниками якого стали Олександр Михайлов, родичі Ігоря Трощенка та Ігоря Сапожка, які, до речі, внесли у статутний фонд підприємства чималі суми – по 2,5 млн.грн кожен.

Щодо Вадима Андрієвського, то з 2009 року він –  керівник ГО «Молодь за реальні справи». Це «молодіжна версія» місцевого ГО «Реальні справи», в якому він також був заступником голови. Ці ГО переважно виконували роль «передвиборчого благодійного фонду», зокрема, спонсорували «безкоштовний автобус» та іншу «гречку» для виборців.

Цікавим є факт, що в ГО «Реальні справи» досі в засновниках є Ігор Сапожко, Андрій Крат, Сергій Піддубняк та Костянтин Кузнєцов. Не виключено, що ГО «оживе» під наступні вбори.

Сайт «Чесно» повідомляє, що протягом другої каденції Вадим Андрієвський не подав жодного депутатського запиту. Також він був головою цілком бутафорської громадської ради при виконкомі та опонував тим активістам, які вважали, що в Броварах утискають свободу слова.

У 2012 році Вадим Андрієвський балотувався за списком  партії «Зелені» до Верховної ради, але список набрав 0,25% голосів, тобто, був суто технічним.

Після подій 2014 року Ігор Трощенко залишив публічну політику, а Вадим Андрієвський опинився в лавах Радикальної партії Ляшка, яка в м. Бровари тісно пов’язана з іншим забудовником. Саме від цієї партії він успішно балотувався в 2015 році разом із Вікторією Коваленко. Фракцію депутати так і не утворили, але з перших днів у міський раді голосували синхронно з мером і перебували у «провладній більшості». Андрієвський активно працював у земельній комісії, мав чітку позицію щодо оренди земельних ділянок під МАФи, був членом інших робочих груп та комісій.

Але партнерство з місцевим та обласним керівництвом РПЛ не склалося, і видання «Громадський ревізор» згодом повідомило, що Андрієвського виключили з партії за його позицію щодо Генплану міста, яка не співпала з думкою «однопартійців», тобто, забудовника.

І вже після цього депутати вирішили з початку неформально, а потім і формалізовано утворити групу «Рідне місто», яка проводила декілька спільних акцій з активістами ВО «Свобода».

Чому рекламний бізнес – це не лише про рекламу

На своєму звітуванні, що відбулося 29.12.2019 р. у ЗОШ № 10, Вадим Андрієвський підтвердив, що останні 15 років пов’язаний з ТОВ «Про Медіа» – одним із провідних місцевих операторів ринку рекламних бордів. Також депутат повідомив, що його підприємство останні роки «не збільшує мережі об’єктів зовнішньої реклами та сплачує місту все, що належно».

Особливістю цього підприємства є те, що наразі воно належить знову таки двом громадянкам, які є співзасновницями інших підприємств Ігоря Трощенка – тобто, власне саме йому. Але в недалекому минулому серед співзасновників ТОВ «Про Медіа» рахувалася Світлана Коваль – теща міського голови Ігоря Сапожка. Таким чином, Ігор Сапожко та Ігор Трощенко мали спільний бізнес, щонайменше у двох підприємствах: ТОВ «Про Медіа» та ТОВ «Альянсінвестбуд».

Вадим АндрієвськийЗвісно, ринок реклами настільки привабливий у плані прибутковості, що він не може не потрапити в поле зору влади: вкладення мінімальні, а увесь бізнес залежить виключно від дозволів на встановлення бордів, що оновлюються раз на 5 років. Щодо Броварів, то власник борду сплачує міському бюджету від 150 до 450 грн у місяць (залежно від вулиці), та ще 3% з доходів державі в якості податку. А розміщення реклами на 1-му борді коштує рекламодавцям у рази більше.

Але в рекламного ринку, окрім прибутковості, є ще одна приваблива сторона: рекламні борди дуже стають у нагоді під час виборів. Так, можна одночасно рекламувати себе та створювати перепони рекламі конкурентів. І саме до цього долучалося і ТОВ «Про Медіа», коли в 2015 році відмовляло у розміщенні реклами блоку Порошенка. Тоді ситуацію коментував особисто директор цього підприємства Вадим Андрієвський.

Щодо більш давніх часів, то Андрій Качор пригадував, як його ЗМІ «Афіша-Бровари» офіційно замовило рекламу на борді (не в «Про Медіа», а в їхнього конкурента), але рекламу наступного дня невідомі заклеїли, а сам власник борда зізнався, що «нічого зробити не може».

Під час виборів на неможливість розмістити рекламу на бордах неодноразово скаржилися й інші кандидати, а борди, які «наважилися» порушити заборону, просто зрізали. Тобто, багато років ринок реклами досить тісно пов’язаний саме з владою в нашому місті, і це відчувається досі, зокрема, у роботі «легендарного органу» –  інвестради.

Інвестрада  орган, який розчарував усіх депутатів

Вадим Андрієвський став членом інвестради з початку цієї каденції. На запитання «Трибуни-Броварів» щодо роботи в інвестраді та конфлікті інтересів (позаяк саме інвестрада надає дозволи на розміщення рекламних носіїв або відмовляє у цьому, тобто, впливає на бізнес депутата), Вадим зазначив, що роботою інвестради не задоволений, тому що депутатів у ній значно менше, ніж чиновників, і чиновники завжди «перемагають», а це позбавляє роботу в цьому органі будь-якого сенсу. Також він вважає, що легітимність цього органу є сумнівною. Щодо конфлікту інтересів, то запевнив, що про це заявляв при розгляді питань, які стосувалися його підприємства.

Але все ж таки один епізод із роботи депутата в інвестраді вражає своєю прикрістю: мова йде про зниження пайової участі ТОВ «Архімаст-М» (забудовнику еко-полісу «Оксамит»), який належить його багаторічному бізнес-партнеру та формальному роботодавцю Ігорю Трощенку. Того разу пайова участь була знижена з 4% до 1% з об’єкту  будівництва вартістю в 126,0 млн.грн.

Родина та статки депутата

Склад родини не змінювався – це дружина та донька. Одного разу депутат навіть скаржився до поліції через розголошення персональних даних родини журналістами. У цьому ж матеріалі можна ознайомитися з офіційною біографією депутата.

Щодо статків, то родина депутата володіє двома квартирами – площею 40,1 і 69,5 м.кв, які набуті в 2010 році, а також гаражем площею 84,8 м.кв, набутим у 2016 році. З рухомого майна – авто SUBARU FORESTER  та легковий причеп ODYSSEY. Щодо авто, то в 2017 році родина продала авто цієї марки 2007 року випуску за 460 тис. грн  та придбала авто тієї ж марки 2017 року за 760,0 тис.грн.

Щодо доходів, то протягом багатьох років Вадим Андрієвський декларує дуже скромну як для бізнесмена зарплату – в рази менше, ніж у своєї дружини: 38,2 тис.грн у 2016 році, 54,3 тис.грн – у 2017 році та 59,4 тис.грн – у 2018 році (практично, трохи вищу за  мінімальну). Але навіть якщо додати зарплату дружини, то все одне не зрозуміло, як родина примудряється купувати цінне рухоме та нерухоме майно, мати готівкові кошти та позичати третім особам значні суми.

Щодо квартири депутата, то сайт МПЗ писав, що загальновідомою практикою в БМР минулих каденцій було надання квартир депутатам «у розстрочку» на 5 років каденції за «правильні» голосування. Чи є квартира депутата в ЖК «Купава», збудованому компанією Ігоря Трощенка, набутою саме на таких умовах – залишається таємницею.

У підсумку зазначимо, що практично немає сумнівів щодо політичних амбіцій такого досвідченого гравця, як Вадим Андрієвський. Але в той же час у міській раді немає людини, яка б мала більший зв’язок із нині діючим міським головою та його давнім партнером Ігорем Трощенком. Причому зв’язки ці всеохоплюючі –  і в бізнесі, і в політичному житті. Тож про «самостійне» політичне життя мови немає.

Читайте також:

Бюджетники: про здобутки депутатів Броварської фракції «Єдність» протягом каденції 
Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина перша 
Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина друга Про Лексія «стрибунця» та Сергія молодця 
Броварська фракція «Самопоміч»: непостійна та суперечлива. Частина І 
Броварська фракція «Самопоміч»: непостійна та суперечлива. Частина ІІ 

 Ангеліна Козлова

Головне фото – із сторінки ГО «Рідне місто Бровари» у ФБ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари