Типи шкіри за природою її проблем: філософія догляду й захисту | Трибуна

image
9 Січня 2020, 20:25
Поділитися:

Авторка: Ірина Долженко, броварчанка, косметолог-естетист

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Отже, повертаючись до теми попередньої статті, типів шкіри класично чотири: суха, нормальна, жирна і комбінована. Це якщо дуже спрощено. Такий поділ зумовлений наявністю/відсутністю на обличчі видимих пор та інтенсивністю саловиділення. Про тест із прикладання сухої паперової серветки через пару годин після вмивання і виявленні/не виявленні на ній масних ділянок знають усі. Це нудно.

Тепер про більш глибоке розуміння.

Як ми з’ясували вище, ніщо не заважає вашій шкірі в якийсь період вашого життя почати поводитися нетипово. Підлітковий вік, зневоднення, старший вік, порушення захисної ліпідної мантії  –  все це з нами трапляється і потребує додаткової уваги та більш індивідуального підходу щодо призначення засобів догляду.

Поділимо шкіру не за типами, а за природою її проблем. Виглядатиме це приблизно так:

Молода здорова шкіра.  На цьому етапі догляд має бути простим очищення і зволоження. Все.

Шкіра з надлишковим виробленням ліпідів (шкірного сала). Таку шкіру треба грамотно вмивати, протирати відповідними лосьйонами, дбати про вчасну ексфоліацію – відлущення ороговілих клітин епідермісу, застосовувати креми й флюїди, які балансують саловиділення.
Шкіра з нестачею ліпідів (жиру). Таку шкіру треба живити і зволожувати, не нехтуючи правильним очищенням із водою.
Зневоднена шкіра. Зволожуючі креми, сироватки, живлення – не виключаємо, бо саме шар жиру з вашого крему не дозволить волозі з поверхні шкіри швидко випаруватися, ну й очищення – це святе.
Підліткова жирна шкіра з ознаками акне. Беремо в руки силу волі й ноги, і йдемо до лікаря на консультацію. Лікування, домашній догляд  – усе має призначити спеціаліст.
Чутлива шкіра з ознаками алергії чи атопічного дерматиту.  До лікаря. Він призначить відповідні захисні засоби й дасть поради щодо харчування.
Шкіра з явищами куперозу (розширені судини). Виключаємо всі гостроподразнюючі впливи на шкіру: спирт, сіль, мед, кислоти, абразивні скраби –  усього цього на обличчя намащувати не можна. З раціону виключаємо гостру й гарячу їжу. Догляд має містити компоненти, які зміцнюватимуть ваші капіляри.
Шкіра старшого віку. Мій улюблений тип. Можна все! Бо шкіра перебуває вже в статичній нормі й радо сприймає догляд. Базовий разом  із інтенсивним. І це прекрасно.

Кожен із цих типів можна ще розписати у відповідності з індивідуальними особливостями. Жирна чутлива. Нестача ліпідів (суха) з атопічним дерматитом. Купероз і зневоднення. Найліпше, що ви можете зробити  – довіритися грамотному спеціалісту в діагностуванні вашої шкіри і призначені системи(!) догляду. Найгірше – прийти у великий магазин і обрати все це в тандемі з малограмотним консультантом. Нікого не хочу образити, але зовсім нещодавно була свідком підбору засобів людині з ознаками чутливої шкіри з куперозом. Не уявляю, скільки грошей лишить ця дівчина на касі й понесе додому геть не коректні засоби, які, в кращому випадку, не нашкодять, але точно не вирішать проблему.

Що потрібно винести зі сказаного: все, що відбувається некомфортного з вашою шкірою –  зворотньо, або, принаймні, виправно. Не нехтуйте консультаціями спеціаліста, якщо хочете мати здорову, красиву шкіру, інакше повертаємося на перший рівень і муситимемо починати з етапу доглянута/не доглянута. Тож ставте запитання і довіряйте людям із відповідною професією. Бо для хорошого спеціаліста ваша краса  – питання його честі.

Читайте також інші матеріали авторки:

1.Сезон без сонця: обираємо свій пілінг

2. Для тих, хто дбає про свою шкіру

3. Алхімія краси: як залишатися молодою довше

4. Типи шкіри: жирна і зневоднена водночас?

Головне фото – з інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари