Палять траву – горять будинки

image
13 Березня 2019, 18:16
Поділитися:

Весна і тепло додали пожежникам роботи: населення Броварщини продовжує традиційно спалювати суху траву, а разом із нею горять і дерева, що потрапили в небезпечну зону, і живі істоти, які мешкають у траві. Бувають випадки, вогонь поширюється і на господарські будівлі, які знищує. На щастя, поки що на Броварщині такого лиха не трапилося,  адже завдяки рятувальникам  удалося вчасно загасити загорання сухої трави у селах Семиполки та Опанасів.

Фактично щодня вогнеборці  виїжджають на гасіння сухої трави, очерету та сміття на відкритих територіях. Пожежники ледве встигають рятувати будинки, ліси та людське добро від знищення. Як зазначають  у ГУ ДСН України в Київській області,  з початку року на території Київської області зареєстровано 434 випадки загорання трав`яного настилу.

Так, 8 березня  рятувальники  гасили  трав’яний  настил та чагарники  на площі 4,5 га в с. Семиполки на вулиці Київський шлях.

12 березня о 19:22  рятувальникам повідомили  про загорання трав’яного настилу  та чагарників на площі 2 га на околиці с. Опанасів. Гасив пожежу черговий караул 22-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт Калита. Пожежу вдалося повністю ліквідувати о 21:20.

Рятувальники наголошують, що нерідко вогонь  поширюється на житлові та нежитлові приміщення. І хоча в Броварському районі, на щастя, поки що таких випадків немає, але в сусідніх згоріла не одна приватна будівля. Зокрема, в  Бориспільському районі разом із травою згорів і приватний вагончик, у Бородянському районі  внаслідок загорання трав’яного настилу на площі 0.4 га вогнем знищено покрівлю та перекриття житлової будівлі на площі 60 м кв. У цьому ж районі  вогонь, що поширився від спалювання  трави, пошкодив електролічильник встановлений на стіні житлового будинку та три металопластикові вікна. А в селі Поталіївка вогонь від спалювання сухої трави поширився на житловий будинок, який не експлуатувався, та три деревяні господарські будівлі, які знищив.

Разом із сухою травою горять не лише господарські будівлі, а й живі істоти. Так, випалювання стерні, сухої рослинності завжди призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс.

Окрім цього, випалювання стерні, сухої рослинності може призвести до пожеж у лісосмугах, лісах, торфяних полях, хлібних масивах, завдаючи великої шкоди природному середовищу.

Також при спалюванні сухої рослинності вздовж доріг, дим від вогнищ може надовго зависати у повітрі, погіршуючи видимість на дорогах, що може призвести до ДТП.

Будь людиною – не спалюй суху траву і не дозволяй цього зробити іншим.

Джерело: Трибуна Бровари