Їжа для птахів: як потрібно годувати жителів столичних парків

image
2 Січня 2020, 19:25
Поділитися:

Чи потрібно годувати під час холодів диких птахів? Чим допомогти місцевим дрібним птахам та як їм не зашкодити? На усі ці питання дали відповіді у КП «Плесо».

Найголовніше, що потрібно водоплавному птаху для виживання взимку – це незамерзла ділянка річки або ставка. Саме у воді птахи знаходять собі їжу, а від зимового холоду їх береже жир, який вони накопичують протягом теплого сезону. Якщо птах не може прогодуватися на водоймі, він летить далі поки не знайде собі гарне місце.

Як розповідають фахівці, качки знаходять у воді дрібних молюсків, рослинний мул, насіння рослин або самі рослини. Лебеді взимку харчуються підводними частинами рослин, фільтрують дзьобами дрібних рачків та різних личинок.

– На противагу цьому виступає людина, що приносить до води, найчастіше, хліб. Фахівці екологічної служби наголошують: ця їжа не підходить для диких птахів. Вона викликає важкі розлади шлунку, особливо у молодих птахів. У кінцевому найгіршому варіанті таке харчування може призвести до загибелі птаха, – розповідають у пресслужбі КП «Плесо».

Годувати птахів, що розташувалися на водоймі у місті, варто лише під час раптового настання екстремально низьких температур або хвороби.

Якщо ви все ж вирішили погодувати водоплавних птахів взимку, для корму підійдуть подрібнені свіжі овочі та пророслі злаки – овес, ячмінь, пшениця.

– Є ще один аспект у цьому питанні. Коли людина починає годувати диких птахів, вони перестають шукати їжу самостійно. Лінуються. Людина, що приносить хліб до ставку у парк думає, що робить добру справу, а насправді веде птахів до загибелі, – кажуть експерти.

Водночас, у холодні зимові дні допомоги людей потребують не перелітні і не водоплавні, а місцеві дрібні птахи. Серед них, наприклад, горобці, синиці, повзики та інші. Ці пташки, через маленький розмір та вагу, дуже погано переносять морозні дні. Особливо, коли земля вкривається шаром снігу.

Фахівці радять давати птахам насіння соняшнику і несолоне сало (для синиць). З настанням сприятливого періоду вони повертаються в ліси, парки та сквери і легко знаходять природний корм – комах, насіння, рослини.

Нагадаємо, зима ще не в Києві: кліматологи пояснили причину.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ