Юрій Ганущак пояснив, чому зниження ціни на газ не відбудеться

image
13 Березня 2019, 15:00
Поділитися:

«Монетизація субсидій дозволить зробити нормальну статистику споживання енергоносіїв без приписок. Досі облгази відмовлялися давати статистичні дані [споживання енергоносіїв] у розрізі кожного платника. Крім того, відмовлялися допускати до вимірювальних приладів».

Про це сказав в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

«У нас є НКРЕКП, який встановлює тарифи і слідкує за цими речами. Але якщо регулюючий орган не має доступу до лічильників, то як він може сказати, чи коректно прорахована собівартість? Статистика потрібна у розрізі кожного платника, тому що, коли дані того, що нараховується співпадають із тим, що споживають, то в такому разі немає зловживань», – пояснив він.

При цьому Юрій Ганущак зауважив, що ціна на газ – це питання політичне, яке визначається іншими факторами.

«Щойно монетизація субсидій підведе до того, що не має зиску на різниці (між нарахуванням і споживанням), то заяви політиків, про зниження ціни у 2 або у 4 рази одразу ж припиняться», – сказав він.

Також він нагадав, що раніше субсидія переводилася одразу постачальникам послуг на розподільчий рахунок. Якщо людині давали субсидію, наприклад, на 200 кубів газу,а вона напалила на 100, то списували все рівно 200 кубів.

Читайте також: У гуртожитку на Солом’янці знайшли тіло чоловіка з невідомим предметом в руках

Читайте також: Гройсман: Уряд запроваджує нові механізми підтримки сімей з дітьми

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV