Вулиці Броварів перейменовано в законний спосіб ‒ Верховний суд | Трибуна

image
28 Грудня 2019, 22:09
Поділитися:

Верховний Суд поставив «крапку» в справі про законність прийняття рішення про перейменування вулиць м.Бровари. Сумарно розгляд справи тривав більше трьох років.

У березні 2016-го позивачка Тетяна Немчина та ряд третіх осіб на стороні позивача звернулись до Броварського міськрайонного суду з проханням про визнання незаконним та скасування рішення Броварської міської ради Київської області від 25.12.2015 року № 52-04-07 «Про перейменування вулиць та провулків».

Із переліком переіменованих вулиць у м. Бровари можна ознайомитись ТУТ.

 

Тетяна Немчина – відома у місті як лідер ГО «Комітет громадського самоврядування Київщини, позивачка в справах перейменувань вулиць та представниця в окремих судових справах депутата Олексія Здоровця.

Читайте також: Дев’ять прописаних у домі Немчиних для отримання житла: подробиці від Виноградової та «заява в прокуратуру»

Обґрунтовуючи свої вимоги в суді першої інстанції, пані Немчина зазначала про те, що, на її думку, спірним рішенням було перейменовано ряд вулиць, жителі яких висловили свою волю щодо залишення старих назв, ще частина вулиць, мовляв, була перейменована без попереднього включення до проєкту рішення, оприлюднення та без проведення громадських слухань. Позивачка вважала, що під час прийняття рішення депутати не дотрималися основних положеннь закону «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

Скаржники на перейменування вулиць не з’явилися в суді. Засідання перенесене

У результаті розгляду справи, Броварський міськрайонни суд визнав, що рішення Броварської міської ради про перейменування було прийняте у законний спосіб та з урахуванням вимог чинного законодавства, про що видав відповідну ухвалу від 09.06.2016 року.

«Суд по перейменуванням вулиць-2»: позивач переконує, що не проти декомунізації, а «за закон»

Не задовольнившись рішенням суду першої інстанції, противники перейменування броварських вулиць звернулись із апеляційною скаргою. 11.08.2016 року ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду позивачам було також відмовлено у задоволенні позову.

Програвши у двох інстанціях, пані Немчина звернулась до суду втретє, тепер уже з касаційною скаргою, в обґрунтуванні якої наполягає на помилковості висновків судів попредніх інстанцій та вказує на незаконність та необґрунтованість ухвалених ними рішень.

Днями Верховний суд розглянув доводи скаржниці. Приймаючи рішення по справі,  касаційний Адміністративний Суд (далі – КАС) розглянув та врахував обставини, встановлені судами першої та апеляційної інстанцій.

У Постанові Верховного суду ( Розділ VI Позиція Верховного Суду) зазначено про те, що, приймаючи рішення про перейменування вулиць, Броварська міська рада діяла у межах своїх повноважень. Крім того, КАС зазначає, що процес перейменування вулиць та провулків у Броварах проходив гласно та за участі громадскості:

«…41. Судовим розглядом у цій справі встановлено, що всі 70 пропозицій стосовно перейменування вулиць та провулків міста Бровари, про які йде мова у спірному рішенні, були неодноразово опубліковані у засобах масової інформації та оприлюднені на офіційному веб-сайті Броварської міськради, де, також було створено окремий розділ по обговоренню перейменування  вулиць, де публікувались відповідні пропозиції громадян, при цьому, звернення від громадян та організацій щодо перейменування вказаних вулиць розглядались на засіданнях колегії з питань найменувань та пам’ятних знаків, про що були складені відповідні протоколи.

42. До того ж на офіційному сайті Броварської міськради було опубліковано експертну оцінку, надану Інститутом історії України Національної академії наук України щодо перейменування вулиць, у тому числі рекомендації про надання нових назв вулицям міста Бровари…»

(Повний текст постанови Верховного Суду у кінці матеріалу).

Виклавши правову позицію та керуючись ст. 340, 341, 344, 349, 350, 355, 356 КАС України, Суд ПОСТАНОВИВ: касаційну скаргу Тетяни Немчиної залишити без задоволення, а постанову Броварського міськрайонного суду Київської області від 09.06.2019 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 11.08.2019 року ‒ без змін.

Постанова набрала законної сили з 16 грудня 2019 року, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Фото ‒ Олексій Комаровський, відео  ‒ Дмитро Карпій, головне фото ‒ з інтернету

Читайте також:

Суд по перейменуванням вулиць: першим вислухали позивача
«Суд по перейменуванню вулиць»: дежавю і п’ять днів на апеляцію
У «Старому місті» почали встановлювати таблички з новими назвами вулиць
Родину Немчиних підозрюють в афері: в квартирі прописані 12 осіб, щоб отримати житло за програмою для АТОвців?
Здоровцю порадили купити «Московську» ковбасу і готові відправити до Росії

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари