У Броварах запрацювала перша станція контролю за станом повітря, ще дві – у процесі налаштування   | Трибуна

image
28 Грудня 2019, 20:37
Поділитися:

Перша станція, встановлена в рамках міської програми за контролем стану атмосферного повітря, вже відслідковує забруднення. Наразі відбувається адаптація моніторингу даних для громадськості. Дві інші встановлені станції лише налаштовують. 

Першу станцію встановлено на території міського водопровідного господарства на вул. Металургів, 52 – на межі промислової та житлової зон. Ця станція вже працює і передає дані за 4-ма показниками щодо забрудненості, і 10-ма – щодо метеорологічних даних.

Другу станцію змонтовано близько до перехрестя вул. Металургів та бульв. Незалежності, третю – у районі залізничного вокзалу. Таким чином охоплено спостереженнями всю промзону вздовж житлового масиву.

станція моніторингу

Монтаж станції № 2 на вул. Металургів

Наразі основна робота програмістів, окрім налаштування роботи самих станцій, – це розробка зручного формату представлення даних моніторингу громадськості. Первинно інформація надходитиме на спеціальний сервер, технічно оброблятиметься, потім результат замірів подаватиметься у вільний доступ. Дані надходитимуть автоматично, цілодобово, протягом усього року. Передача даних здійснюватиметься через технічний протокол GSM-зв’язку з компанією «Київстар».

Наразі показники за окремими елементами забруднення повітря  виглядають так:

станція моніторингу

Графік коливань концентрації забруднюючих речовин – у межах гранично допустимих норм

Позаяк масив даних буде великим, дані представлятимуть на окремому сайті, посилання на який буде на сайті БМР. Головний еколог Броварів Юрій Жимайлов запевнив, що інформація надаватиметься у доступному, актуальному та зрозумілому вигляді.

Обладнання станцій виготовлено в Україні ліцензованим виробником ПрАТ «Украналіт», що працює в м. Києві, повідомив Юрій Жимайлов. Усе обладнання станцій належним чином сертифіковано, адже в іншому випадку дані станцій не було б можливо використовувати у судових процесах із притягнення до відповідальності підозрюваних у забрудненні.

Станції працюватимуть 3 місяці в тестовому режимі, а наступні 12 місяців перебуватимуть на гарантійному обслуговуванні.

Коштують станції близько 700,0 тис.грн за одиницю. За словами головного еколога, вартість залежить від надійності постачальника та наявності гарантійного та постгарантійного обслуговування. Також на вартість станцій впливає стрімке зростання попиту: екологічні проблеми турбують мешканців не лише Броварів, тож  міста почали масово закуповувати та встановлювати подібні станції.

Нагадаємо, що під час останньої сесії 19.12.2019 р. затверджено програму охорони природного навколишнього середовища на 2020 рік із фінансуванням у 5,9 млн грн.  Практично вся програма присвячена саме встановленню 7 таких автоматичних станцій (на додачу до 3-х, що встановлені в 2019 році) та придбання мобільного пристрою для вимірювання рівня забруднення повітря. «Першим траншем» у 2020 році закуплять 3 станції та мобільний пристрій для вимірювання забруднення. Термін закупки залежатиме від тривалості тендерних процедур та наявності коштів у бюджеті на ці витрати.

У чому ж сенс встановлення цих автоматичних станцій? Якщо якась із станцій фіксує перевищення одного з параметрів забруднення повітря, оперативна група із мобільним пристроєм виїжджає на місце. З урахуванням метеоданих (напрямку та швидкості вітру) і визначатиметься джерело забруднення – аж до конкретного об’єкту.

Далі спеціалісти управління інспекції та контролю діють у відповідності до чинного законодавства. Тобто, звертаються до Держекоінспекції столичного округу про здійснення перевірки. Також перевірки суб’єктів господарювання мають право здійснити Держпродспоживслужба та місцевий відділ лабораторних досліджень.

Таким чином діяльність самих станцій моніторингу забруднення не буде дієвою без наявності в місті власного мобільного пристрою, який допомагає визначити джерело забруднення. Та і «арсенал» впливу державних органів на порушників знаходиться поза межами місцевого самоврядування – місто може лише ініціювати перевірку.

Чиновники не приховують, що окрім суто адміністративно-дисциплінарного впливу на порушників сподіваються на вплив громадськості на виявлених порушників екологічних норм. Оприлюднення даних про конкретних порушників на сайті міської ради, в місцевих ЗМІ та обговорення у соцмережах та вайбер-групах також здійснюватиме вагомий тиск на підприємців-порушників. У окремих випадках можливо застосувати норми законодавства, які дозволяють у судовому порядку вилучати землю у суб’єктів господарювання, які порушують екологічні норми.

Головний еколог міста на оперативній нараді цього тижня повідомив, що поки що  жодних перевищень норм забруднення повітря першою встановленою станцією не зафіксовано.

Читайте також:

Екопротест у День Броварів: рятуйте, ми хочемо жити! ФОТО 
У Броварах повітря несе ризик для людей із хворобами органів дихання: дані телеграм-бота 
Дихати і вижити: екодесант на сесії міськради проти забруднення повітря 

Ангеліна Козлова

Фото –  авторки та надані Юрієм Жимайловим

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари