Хокейному клубу та легендарній жіночій команді «Колос» — 40 років

image
26 Грудня 2019, 20:33
Поділитися:

Жіноча команда з хокею на траві у 1984 році, після перемоги за Кубок СРСР.

Бориспільський хокейний клуб «Колос» відсвяткував свій ювілей — 25 грудня 2019 року йому виповнилося 40 років.

Його історія розпочалася в 1979 році, коли секретар ЦК Компартії України Володимир Щербицький обурився відставанням вітчизняного хокею на траві. Тоді молодому спортивному організатору з Борисполя Віктору Щеглю доручили створити жіночу команду з хокею на траві та вивести її на високий професійний рівень.


Жіноча команда з хокею на траві, 6-разовий чемпіон СРСР, 4 разовий володар Кубка СРСР, 90-ті роки.

«Сформована з нуля команда, де дівчата навіть не тримали в руках ключки, вже через три роки стала чемпіоном СРСР, а хокейний клуб «Колос» відтоді продовжує свій тріумфальний рух, щоразу виборюючи перемоги, отримує кубки, медалі, нагороди, виховує «зірок», — із гордістю згадує етапи становлення незмінний всі ці роки керівник клубу та заслужений тренер Віктор Щегель, який нині є президентом та головою правління Бориспільського спортивного клубу «Колос».


Любов Макаренко, майстер спорту міжнародного класу, член збірної СРСР, нині допомагає ДЮСШ на громадських засадах.

Команда «Колосу» неодноразово вигравала всесоюзні змагання, ставала чемпіоном Радянського Союзу серед команд першої і вищої ліги, завойовувала золоті та срібні медалі Кубка Європейських чемпіонів, брала участь у змаганнях на Кубок світу, перемагала в міжнародних турнірах.

Віктор Щегель підкреслює, що за 40 років об’їздив з хокеїстками увесь світ, не були хіба що в Антарктиді. «Ми більше 30 разів відвідували США, кілька разів Німеччину та Індію, були у Новій Зеландії та Австралії, у Африці, Китаї та Кореї, відвідали всі країни від заходу до сходу, від півночі до півдня», — згадує він географію чемпіонатів.


1997 рік, Віктор Щегель отримує Кубок Європейських чемпіонів у м. Брешія, Італія.

В хокейному клубі підтримують зв’язок поколінь. Так, колишні гравці стають тренерами, приводять на тренування уже своїх доньок. Початківці тренуються поряд з досвідченими. Нині секція дитячого хокею на траві у ДЮСШ фінансується з міського бюджету за ініціативи міського голови Анатолія Федорчука. А фінансування дорослих команд відбувається за сприяння Київського обласного центру олімпійської підготовки.


Тетяна Жук, майстер спорту міжнародного класу, член збірної СРСР, головний тренер команди, нині займається громадською роботою.

«Небайдужими до діяльності та розвитку хокею на траві у Борисполі були і залишаються Юрій Бойко, Валерій Ксьонзенко, Анатолій Кінах, Григорій Горкун, Анатолій Зозуля, Іван Куроченко, Анатолій Усенко та Михайло Шевель, Василь Наумчак», — розповідає керівник і висловлює вдячність усім, хто підтримує спорт.

Жіноча хокейна команда клубу «Колос» донині є гордістю вітчизняного спорту. Інформаційний стенд про її діяльність розміщено в Бориспільському державному історичному музеї, а зараз, за словами Щегля, він працює над створенням Алеї спортивної слави біля ДЮСШ, де хокейному клубу «Колос» буде присвячено три великих інформаційних стенди.


Віктор Щегель, керівник хокейного клубу «Колос»: «Я вдячний всім, хто всі ці роки був причетний до розвитку жіночого хокею на траві та допомагав нам розвиватися й перемагати».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама