На Переяславщині стартувала весняна посадка лісу

image
13 Березня 2019, 10:27
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 13th, 2019

“Весняний період – надзвичайно відповідальний і насичений для працівників лісового господарства. Адже серед усіх напрямків діяльності й проведення повсякденних   заходів  важливим є посадка нових лісових насаджень. Це першочерговий обов’язок працівників лісової галузі,”

ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» активно включився у весняну посадку, розуміючи, що проводити лісокультурну кампанію потрібно в стислі терміни, поки в ґрунті достатньо вологи. Підвищення температури повітря в той же час сприяє розвитку рослин і пришвидшенню активних фаз їх життєдіяльності. Тому посадити молоді деревця потрібно якісно й вчасно.

Для весняного лісовідновлення у 2018-му році на кожен суцільний зруб складаються: детальний проект лісових культур, де вказано лісництво, квартал, виділ, площу, головну породу, тип лісорослинних умов, спосіб посадки, кількість запланованого садивного матеріалу, а також схема змішування культур задля підвищення стійкості насаджень до несприятливих умов, шкідників та катаклізмів. Головною метою лісовідновлення є збереження і відновлення корінних деревостанів регіону.

Лісовідновлення – це тривалий і клопіткий процес, який включає збір лісового насіння, часто у важкодоступних місцях, висушування у спеціально підготовлених приміщеннях (сушилках), з дотриманням температурного та світлового режиму. Щодо хвойних порід  то переробка шишок відбувається у спеціальних барабанах, де проходить процес вивільнення насінин шляхом рівномірного перемішування під дією температурного впливу. Кінцевий етап обробки насіння – очищення лісового насіння від смоли, лусочок, хвої та часткове обезкрилення шляхом просівання через сита різного діаметру.

З добутого насіння формується партія, з якої відбирається середній зразок, який відправляють на дослідження до лісонасіннєвої лабораторії, для визначення посівних властивостей. На кожну партію видається посвідчення про кондиційність насіння, після чого його висівають у розсадниках.

Після сходження за сіянцями ведуть догляди шляхом прополювання, розпушування та зрошування ґрунту. Через рік посадковий матеріал готовий для висадки у природні умови на лісовідновлювальній площі. Після такого тривалого підготовчого процесу організовується весняна та осіння посадки майбутнього лісу.

У ДП «Переяслав-Хмельницькому лісовому господарстві» цьогоріч здійснять лісовідновлення на площі 58 га, висадять майже 700 тис. шт. сіянців дерев основних лісоутворюючих порід.

Більшість стандартного посадкового матеріалу для створення високопродуктивного насадження лісівники вирощують  у базовому лісовому розсаднику Березанського лісництва. Щорічно вирощуємо більше півмільйона штук стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід. Асортимент садивного матеріалу різний: Ялина європейська, Сосна звичайна, Дуб звичайний, Ясен звичайний, Горіх чорний та інші породи.

Інженер лісових культур

Данилюк Людмила Володимирівна

Джерело: Вісник Переяславщини