Рівень діоксиду азоту в повітрі ще більший, ніж рік тому. ДОСЛІДЖЕННЯ | Трибуна

image
17 Грудня 2019, 19:27
Поділитися:

Середньомісячна гранично допустима концентрація діоксиду азоту в Броварах у листопаді цього року становила 2,0, тобто перевищена вдвічі. Цей показник ще більший, ніж у листопаді попереднього року – тоді фахівці встановили рівень у 1,8. Водночас останні заміри концентрації дали такий самий результат, як у жовтні 2019 року та, наприклад, у липні двох останніх років. Такі висновки можна робити з аналізу опублікованих зараз і раніше досліджень Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського.

Як ідеться в останньому оприлюдненому дослідженні, середньомісячні концентрації основних забруднювальних речовин у Броварах дорівнювали: діоксиду азоту – 2,0 ГДКс.д., діоксиду сірки – 0,8 ГДКс.д., завислих речовин – 0,3 ГДКс.д. Водночас максимальні концентрації становили: діоксиду азоту – 0,6 ГДКм.р., завислих речовин і діоксиду сірки – 0,1 ГДКм.р.

Домішки Середньомісячні концентрації Максимальні концентрації
  жовтень 2019 листопад 2019 листопад 2018 жовтень 2019 листопад 2019 листопад 2018
Завислі речовини 0,3 0,3 0,3 0,1 0,1 0,2
Діоксид сірки 0,8 0,8 0,7 0,2 0,1 0,1
Оксид вуглецю 0,3 0,4 0,2 0,4
Діоксид азоту 2,0 2,0 1,8 0,7 0,6 0,6

 

У порівнянні з жовтнем 2019 року, рівень забруднення повітря міста не змінився. Однак у листопаді минулого року вміст діоксину азоту в повітрі був меншим, вказують фахівці.

Читайте також: У броварському повітрі вдвічі перевищено рівень діоксиду азоту. ДОСЛІДЖЕННЯ

Зазначимо, як і раніше, обсерваторія робить заміри в Броварах у єдиному пункті спостережень – на вул. Симону Петлюри, 20.

Гранична допустима концентрація (ГДК) – це відношення наявної кількості речовини на одиницю об’єму до гранично допустимої. Тому, як пояснюють експерти обсерваторії та незалежні екологи, ГДК не має перевищувати рівня 1,0. Тож вміст діоксиду азоту в листопаді цього року удвічі перевищив середньодобову гранично допустиму концентрацію.

Діоксид азоту – бурий газ, що має характерний неприємний запах, сильно дратує слизові оболонки дихальних шляхів і може призвести до серйозного отруєння. Діоксид азоту викликає сенсорні, функціональні і патологічні ефекти: впливає на нюх, послаблює здатність ока адаптуватися до темряви. Патологічні ефекти проявляються в тому, що газ робить людину сприйнятливішою до патогенів, які викликають хвороби дихальних шляхів. У людей, що піддалися дії високих концентрацій діоксиду азоту, частіше спостерігаються катар верхніх дихальних шляхів, бронхіти, круп і запалення легенів.

Зазначимо, у Броварах уже протягом тривалого часу складається несприятлива екологічна ситуація. Принаймні на цьому наполягають місцеві жителі й активісти. Час від часу фіксують випадки спалювання шин чи сміття у Промвузлі, сміття й листя у приватних дворах тощо.

Тим часом на сесію міськради 19 грудня винесена програма охорони навколишнього природного середовища у Броварах на 2020 рік. Проєкт рішення передбачає, зокрема, придбання 7 стаціонарних і 2 мобільних газоаналізаторів.

Читайте також:

19 грудня відбудеться чергова сесія Броварської міськради
Дихати і вижити: екодесант на сесії міськради проти забруднення повітря
Екопротест у День Броварів: рятуйте, ми хочемо жити! ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари