Цукерки – один із найгірших подарунків дітям, – Уляна Супрун | Трибуна

image
17 Грудня 2019, 11:36
Поділитися:

Надмірне споживання цукру протягом тривалого часу призводить до набору ваги і збільшує ризики ожиріння, проблем із зубами та підвищення ризику появи серцево-судинних хвороб, діабету й деяких видів раку. Окрім того, загрозу для дитини становлять транс жири, які часто є у складі солодощів. Про це розповідає ексміністрка охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«Звісно, можна заперечувати: раз на рік шоколадний заєць нікому не нашкодив і взагалі — скільки там цих свят. Але будьмо відвертими – мало хто й не у святкові дні дотримується суворих обмежень щодо споживання цукру. А в грудні, вже від Дня святого Миколая, починається справжнє цукрове бомбардування», – розповідає колишня очільниця МОЗ.

Водночас Уляна Супрун акцентує на результатах першого загальнонаціонального дослідження про харчування українців, зокрема дітей: українські діти споживають занадто багато солодкого. Діти молодшого віку (1-3 років) – 47 гна день, дошкільнята (4-6 років) – 56 г на день, підлітки (7-14 років) – 67 г на день.

Читайте також: Солодкі напої підвищують ризик передчасної смерті – нові дослідження

А норми споживання вільного цукру для дорослих, визначені ВООЗ, такі: 25 г на день, максимально до 50 г на день. Додайте це до магазинних солодощів, які дуже часто містять не лише цукор, а й різні підсолоджувачі, солі, консерванти. Нерідко в них є також трансжири, які підвищують ризики виникнення онко- та серцево-судинних хвороб, каже Уляна Супрун.

Раціон з високим вмістом трансжирів підвищує ризик виникнення серцево-судинних хвороб на 21 %, а смертність – на 28 %. Зокрема, впливає на імунні реакції організму, що загрожує запаленнями. Нині в багатьох країнах світу діють норми з обмеження використання трансжирів у харчових продуктах.

ВООЗ розпочала глобальну кампанію REPLACE, яка передбачає повну відмову від трансжирів до 2023 року. Поки в Україні дозволено використовувати трансжири в харчових продуктах, потрібно самостійно піклуватися про себе і своїх дітей. Тож завжди звертайте увагу на етикетки цукерок, а також печива. Якщо ви бачите слова «гідрогенізовані рослинні жири» – залиште такі солодощі на полиці.

Скільки ж цукру може бути в раціоні дітей, щоби це не приносило шкоди для здоров’я?

Національна служба здоров’я Британії рекомендує: для дітей 4-6 років – до 19 г на день, для дітей 7-10 років – до 24 г на день, дітям старше 11 років та дорослим рекомендують до 30 г на день. Для дітей молодших чотирьох років рекомендовано уникати підсолодженої їжі, а також напоїв.

Солодощі, які готують без білого цукру (зокрема з додаванням меду, агавового сиропу, коричневого цукру) подаються, як більш здорова альтернатива. Проте, їхнє споживання також необхідно обмежувати.

Читайте також: Найбільше людей вбиває надлишок солі в раціоні, особливо у сміттєїжі, – Уляна Супрун

То що ж, залишати дітей без ласощів?

Асоціацію «цукерки = свято» вигадали дорослі. Для дітей головне турбота, яку можна проявити іншими способами. Проведіть вільний час разом: відвідайте виставку, парк, побавтеся вдома – варіантів безліч, обирайте ті, що до душі.

А якщо, все ж таки, збираєтесь подарувати дитині солодке, надавайте перевагу різноманітним фруктам, солодощам з сухофруктів, пастилі. Ще кращою альтернативою буде спільне приготування домашніх солодощів. Таким чином ви будете впевнені в якості продуктів, які використаєте, а для дітей це буде не просто цукерка чи шматок торта, а проведений час із батьками.

Читайте також:

Переконливі аргументи, які мотивують готувати вдома
Як зробити зимовий відпочинок дітей безпечним – Уляна Супрун
Як привчити дитину до здорового харчування

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари