Київська ОДА долучилась до Всеукраїнської конференції Мінкультури України

image
13 Грудня 2019, 12:13
Поділитися:

Конференція Міністерства культури, молоді та спорту з нагоди нагородження переможців грантової програми «Малі міста – великі враження» відбулася 12 грудня в ArtHall D12 м. Київ.

У 2019 році проєкт діяв відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 535-р «Про затвердження переліку культурно-мистецьких проектів – переможців конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження», які реалізуються у 2019 році на умовах співфінансування з державного бюджету».

До Всеукраїнської конференції долучилося керівництво Міністерства культури, молоді і спорту України, представники Українського культурного фонду, Українського центру культурних досліджень, заступники голів ОДА України, начальники департаментів та управлінь з питань культури і туризму, міські голови та голови ОТГ.

Модераторами конференції виступили авторка проєкту, директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель та генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Ярослав Петраков.

Участь у заході також взяли працівники управління культури, національностей та релігій Київської ОДА, які привітали переможців проєкту з Київщини.

Представники Київщини неодноразово перемагали у даному проєкті. Цього року переможцями стали – мистецький проєкт «Парк мистецтв» м. Буча та арт-резиденція «Сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича» м. Славутич. Фактичне фінансування від Мінкультури: 2 млн. 800 тис. грн. Кількість глядачів: 11 000 осіб.

Відкрив конференцію міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, який наголосив що відомство –  це 4D міністерство, яке здійснює державну політику у 4 галузях: культура, молодь, спорт та туризм.

«Це насправді міжсекторальний проєкт, який покликаний об’єднувати громаду, давати поштовх для розвитку малих містечок, а отже – для проведення успішної культурної децентралізації», – наголосила перший заступник міністра культури Світлана Фоменко.

У ході конференції учасники проєктів презентували свої здобутки, статистику та тенденції розвитку громад. Зокрема, відбулися панельні дискусії на теми: «Розвиток культурної сфери в умовах децентралізації – основні зміни» – розподіл повноважень, функціонал, моделювання перспективних мереж, пілотні проекти щодо центрів культурних послуг» та «Потенціал культурної спадщини та креативних кластерів у розбудові туристичної привабливості малих територій».

Довідка. Програма стартувала 15 квітня 2019 року. Проводилася вона вже вдруге Міністерством культури України та Українським центром культурних досліджень. Ідея проєкту належить ГО «Інститут культурної політики».

Головна ціль програми – підтримка населених пунктів із загальною чисельністю населення до 50 тисяч осіб. Участь у конкурсі могли взяти культурно-мистецькі проєкти від органів місцевого самоврядування, юридичних осіб всіх форм власності, творчих спілок, фізичних осіб-підприємців.

За результатами конкурсу було обрано 74 переможця, але вдалося реалізувати 71 проєкт, оскільки 3 з різних причин не змогли впровадити грант у своїй громаді.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація