120 років від дня народження видатного бориспільця Андрія Шульги

image
12 Грудня 2019, 19:54
Поділитися:

Андрій Онуфрійович Шульга – відомий лікар-оториноларинголог, доктор медичних наук, професор, учений та педагог. Він народився в Борисполі 12 грудня 1899 року.

Після початкового навчання в Борисполі вступив до Лубенської учительської семінарії Полтавської області.  Після вчителювання в рідному місті, через кілька років змінив діяльність. У 1920 році вступив до Київського медичного інституту, який закінчив з відзнакою.

Почав лікарську практику у Чернігівській області, у 1927 році Андрій Шульга продовжив її у м. Красний Луч Луганської області. За його участі було відкрито ЛОР-кабінет і стаціонарне відділення, де надавалося лікування й проводилися хірургічні операції у складних випадках хвороб. Він почав активну наукову діяльність.

У 1937 році його було запрошено на кафедру отоларингології Дніпропетровського інституту вдосконалення лікарів, а вже 1940 року обрано доцентом кафедри. 1941 року Шульга був призваний до лав Радянської Армії і став начальником ЛОР-відділення 385 евакуаційного Дніпропетровського військового шпиталю. 1945 року після демобілізації почав роботу на посаді завідуючого кафедрою організованого Чкаловського (Оренбурзького) медичного інституту, де ним була заснована клініка хвороб вуха, горла і носа.

Методами лікування професора Шульги користується і сучасна медицина. Він — автор понад 100 наукових робіт. Усі представники його школи придбали вагоме ім’я в оториноларингології. У пам’яті учнів професор А. О. Шульга залишився людиною інтелігентною, ерудованою, цільною, високопрацездатною, толерантною.

Андрій Онуфрійович Шульга пішов із життя 14 березня 1977 року. Похований в місті Оренбурзі Російської Федерації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама