13 грудня – День Андрія Первозванного | Трибуна

image
12 Грудня 2019, 19:41
Поділитися:

13 грудня українці відзначають свято Андрія Первозванного, яке відоме також як Калита. Віддавна це не тільки релігійне, а й народне свято. Люди вважають, що ніч з 12 на 13 грудня наповнена чарами.

Це свято з’явилося дуже давно, багато традицій Дня Андрія Первозванного вже забуті, але деякі все ще актуальні.

Читайте також: Творець образу Андрія Первозванного − наш земляк

У народі день Андрія Первозванного називається Калитою. Молодь влаштовує гуляння, а незаміжні дівчата в ніч на свято ворожать на судженого. Церква ж рекомендує на Андрія піти в храм на службу і помолитися.

Калита – обрядовий корж, який готують на свято Андрія

У незаміжніх жінок є шанс в цей день вимолити собі щасливе сімейне життя. За традиціями, в будинку, де з особливим трепетом відзначали День Андрія, очікують гарний урожай.

Традиційні святкування та ворожіння

Увечері 12 грудня юнаки і дівчата приходили в найпросторішу хату села, де до півночі весело проводили час, грали, співали, танцювали.

Потім хлопців виставляли з хати, і дівчата починали ворожіння про свою долю, заміжжя, імені судженого і інших важливих питаннях.

До наших днів збереглося багато різних цікавих ворожінь, але одним з найбільш популярний остається ворожіння на ім’я судженого. Пропонуємо кілька способів перевірених часом.

У ніч на 13 грудня поклади під подушку мішечок з написаними на окремих аркушах паперу чоловічими іменами (11 імен на свій розсуд, можеш вибрати з друзів-знайомих, а один папірець залиши порожнім).
Вранці 13 грудня витягни один з листків. Яке ім’я випаде – так і зватимуть твого майбутнього чоловіка. Якщо тобі дістався порожній папірець, значить ім’я судженого поки залишається таємницею.
Вважають, що хлопець, який насниться дівчині в ніч на 13 грудня, стане її чоловіком. Тому постарайся запам’ятати того, кого побачиш уві сні. А щоб суджений наснився напевно, перед сном обов’язково подумай про людину, яка дорога твоєму серцю.
Візьми жменю конопляного насіння, вийди опівночі на вулицю і три рази обійди навколо будинку, розсипаючи насіння і примовляючи: «Я, святий Андрію, Конопельки cею! Дай-же, Боже, знати, з ким весілля грати». І наречений тобі точно насниться.
Кладуть під подушку гребінець, кажучи: «Суджений-ряджений, причеши мені голову». Суджений уві сні і чухає голову.
Беруть наперсток солі, наперсток води, змішують і їдять. Лягаючи спати, дівчина каже: «Хто мій суджений, хто мій ряджений – той пити мені дасть». Суджений уві сні і подає пити.
Кладуть під подушку чотирьох карткових королів і кажуть: «Хто мій суджений, хто мій ряджений – той приснись уві сні». Суджений сниться уві сні у вигляді якого-небудь короля.
Дівчата збираються і виходять на вулицю. Тут кожна питає про ім’я першого чоловіка, якого зустріла, – його ім’я і буде ім’ям судженого.
Візьми жменю квасолі. Загадай запитання, щоб відповіддю на нього було «так» або «ні». Обдумуючи запитання, пересипай квасолю з однієї руки в іншу. Тепер, так само як при ворожінні на ромашці, перебери квасолю, примовляючи «так» і «ні». На якому слові квасоля закінчиться, така й відповідь.
У ніч з 12 на 13 грудня візьми кілька цибулин, на кожній напиши ім’я хлопця і помісти цибулини у воду. Яка цибулина перша проросте, від того й чекай запрошення одружитися.
У день святого Андрія заборонено шити, ткати, прясти, виконувати важку роботу вдома. Проте готувати застілля в цей день дозволено. Це вважають обов’язковим атрибутом свята.

Прикмети на День Андрія 13 грудня

Якщо до свята Андрія йде сніг – зима буде морозною і холодною.
Холодно, але сонячно – бути хорошому врожаю.
Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла і малосніжна. Якщо випаде – холодна й сніжна.
Якщо тиха вода – гарна зима. Галаслива – тріщати будуть морози, будуть бурі, хуртовини.
Червоний вогонь в печі – на холоднечу, білий – на відлигу.

Підготовлено за матеріалами «Прямого»

Читайте також:

Коляда на центральній площі: чи є кому берегти різдвяні традиції в Броварах? – ФОТО, ВІДЕО
Епіфаній: перенесення дати святкування Різдва не на часі
Маємо шанувати рідне: хто такий Святий Миколай?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари