Кличко: сьогодні Київрада має прийняти бюджет столиці на 2020 рік

image
12 Грудня 2019, 18:24
Поділитися:

Сьогодні депутати Київради мають ухвалити бюджет столиці на 2020 рік. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час виступу на засіданні Київради.

-Сьогодні ми повинні ухвалити кошторис столиці на наступний рік. Хочу зазначити, що останніми роками бюджет Києва зростає. Наприклад, цього року доходи столичного бюджету – порівняно з 2018 роком – збільшилися на три мільярди. Загалом же, в 2019-му ми отримали 60 мільярдів гривень надходжень. Хоча, планували залучити трохи менше, – заявив Віталій Кличко.

Він зауважив, що у 2019-му найбільше коштів місто традиційно спрямувало на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, культуру та спорт.

Наступний рік буде роком випробувань. Бо, наголошу, що, незважаючи на заявлену реформу з децентралізації, яку ми нібито завершуємо, містам та громадам урізали надходження до бюджетів. Це, безумовно, відобразиться і на бюджеті столиці. У 2020 ми плануємо отримати надходжень майже 59 мільярдів гривень. Столицю позбавлять понад 2 мільярдів гривень. Коштів, що ми планували спрямувати на великі інфраструктурні об’єкти, – додав він.

Не дорахується столиця і коштів, що могли направити на соціальний захист і медицину. Майже на 7 млрд гривень зменшиться обсяг субвенції з Держбюджету на ці сфери.

-Але ми не збираємося і не будемо зупинятися. І продовжимо фінансування пріоритетних для столиці напрямів та втілення запланованих проектів, що змінюють місто. Триватиме ремонт доріг, оновлення інфраструктури, реконструкція дитсадків та шкіл, відновлення київських парків і скверів, туристичних об’єктів столиці, – наголосив мер Києва.

Так, наступного року планують виділити знову рекордну суму на освіту. – 21,7 млрд грн. Це на 3 млрд грн більше, ніж цього року. Та збільшити заробітну плату столичним освітянам – на 9%. Київ, до речі, залишається серед небагатьох міст України, що виплачують усім працівникам галузі максимальні надбавки. Продовжиться і реалізація проекту «Гроші ходять за дитиною», втілення якого місто розпочало минулого року. На це планують спрямувати 5,1 млрд грн.

На будівництво нових садків та шкіл, реконструкцію та ремонт існуючих закладів у бюджеті передбачили понад 2 млрд грн.

-Наступного року продовжимо будівництво двох садків, що розпочали «з нуля» – це садочки на Троєщині та в Солом’янському районі. Ще в двох дитсадках відбудеться реконструкція – тобто повне оновлення. Також реконструкцію з прибудовою здійснимо в гімназії № 59 в Голосіївському районі, – зауважив Віталій Кличко.

Майже 4,5 мільярди заплановано на соціальний захист киян. Скорочення витрат, у порівнянні з 2019 роком, пов’язане з тим, що виплата пільг, субсидій і допомог незахищеним категоріям киян перейшла на загальнодержавний рівень. І тепер цими видами допомоги займатиметься Міністерство соціальної політики.

На міську цільову програму «Турбота» наступного року передбачили 2,7 млрд грн. Продовжить місто і придбання житла для учасників бойових дій та інших пільгових категорій киян. Будівництво та реконструкцію закладів освіти, культури, охорони здоров’я, об’єктів комунальної сфери.

-На інфраструктурні проекти запланували 10,3 мільярди гривень. Чималі кошти спрямуємо, зокрема, на добудову Подільсько-Воскресенського мосту. І будемо робити все, щоб до кінця наступного року відкрити там автосполучення. А далі – приступити до будівництва метро на Троєщину, на яке вже не одне десятиліття чекають сотні тисяч киян. Близько 5 мільярдів гривень передбачаємо на будівництво, ремонт та утримання автомобільних доріг у столиці. Ми вже немало їх оновили, але до ідеалу ще далеко… Київ повинен залишатися лідером у втіленні змін. Столиця має розвиватися, показувати приклад перетворень іншим містам України. І ми це робимо! Так, критика є. І вона буде. Але кияни бачать зміни, що відбуваються. Тому, це – стимул для нас і далі працювати на результат, – наголосив мер Києва.

Він закликав депутатів керуватися інтересами міста і киян, працювати конструктивно і відповідально та ухвалити головний фінансовий документ столиці на наступний рік.

 

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ