10 грудня – день прав людини і футболу | Трибуна

image
10 Грудня 2019, 09:06
Поділитися:

Сьогодні у світі відзначають принаймні дві дати. Знаменуючи річницю ухвалення Загальної декларації прав людини в 1948 році, 10 грудня встановили День прав людини. Окрім того, цього дня свято найпопулярнішого в Україні виду спорту – Всесвітній день футболу.

День прав людини. До поняття «прав людини» людство йшло довго. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж світ дозрів до суті терміну і прийняв загальний кодекс прав людини.

10 грудня 1948 року ООН схвалила Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші).

У декларації заявлено, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їхніх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не має обов’язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у питанні.

Всесвітній день футболу так само припадає на 10 грудня, свято теж установлене на рівні ООН. Таким чином міжнародне співтовариство віддає данину цьому виду спорту, який для багатьох є не просто грою, а стилем життя.

Історія футболу бере початок із давніх часів. Але особливої популярності він здобув у Англії в середні віки. Сучасний футбол зародився зі створенням футбольної асоціації в Лондоні в 1863 році як результат численних зусиль зі стандартизації різних форм гри.

Читайте також:

Новому КП «Стоматологічна поліклініка» передадуть майно, а футбольному клубу «Бровари» виділять 200 тис. грн – підсумки комунальної комісії
Футболісти Броварів тепер мають комунальний клуб із мільйоном у «гаманці»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари