2020-ий буде роком будівництва школи та садочків. Якщо залучимо кошти – підсумки комунальної комісії | Трибуна

image
6 Грудня 2019, 22:26
Поділитися:

У рамках підготовки до «бюджетної» сесії, комунальна комісія розглянула всі програми на 2020-ий рік, які стосуються будівництва, ЖКГ та екології. Цього разу чиновники обережно будували плани на рік, але пріоритети визначили чітко: школи і садочки. При цьому визнають: без допомоги з обласного та державного бюджетів школу не збудуємо, дороги – не відремонтуємо.

Що в 2020-му будуватимемо в  першу чергу?

Чиновники врахували численні «побажання», неодноразово висловлені в соціальних мережах та на прийомах у міського голови: наступного року всю увагу спрямують на проєктування та будівництво шкіл та садочків.

По-перше, «головним об’єктом» року буде завершення будівництва молодшого корпусу ЗОШ № 10. Нагадаємо, що тендер відбувся на суму в 130 млн грн, на 30 млн уже проведено будівельних робіт цього року, і будівництво триває. Чиновники переконували: школу 2020 році – збудуємо. Але було запитання: де взяти щонайменше 100 млн грн на добудову? З міського бюджету запланували витратити 48 млн грн, а ще 52 млн грн  – шукати в бюджетах вищих рівнів: обласному і державному.

Але дещо вже знайшли: вперше за останні роки місту вдалося залучити грант у розмірі 40,3 млн грн на реконструкцію (фактично – на нове будівництво) дитячого садка «Зірочка» на Розвилці. Позаяк загальний кошторис будівництва – близько 48 млн грн, то місто просто зобов’язане знайти 10 млн грн на початок робіт. Але проєкт може спіткати сумна доля будівництва ЗОШ № 10: позаяк грант залучений від ЄБРР, вимоги до тендеру дуже жорсткі, і, зокрема, не передбачають авансу. Поки що на тендер подав документи один претендент, що робить зрив тендеру цілком реальним.

Щодо вартості садочка в 48 млн грн, то чиновники запевняють, що будуватиметься новий корпус із окремим сучасним харчоблоком, спортивною та актовою залами та за сучасними стандартами будівництва таких установ.

Новому КП «Стоматологічна поліклініка» передадуть майно, а футбольному клубу «Бровари» виділять 200 тис.грн – підсумки комунальної комісії 

Крім цього, заплановано витратитися на проєктування ще одного садочка – ДНЗ «Дзвіночок» на вул. Гагаріна, 14 та ще однієї школи – добудови корпусу до гімназії ім. Олійника на вул. Москаленка, 3-А.

Щодо будівництва нової ЗОШ на вул. В. Симоненка, то начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова пояснила, що вартість школи велика і без допомоги держави  збудувати її неможливо. При цьому державні фонди майже не фінансують нове будівництво «з нуля», а надають перевагу реконструкції вже існуючих об’єктів. Тому потрібно залучати кошти на те, на що можливо їх залучити, зауважила чиновниця.

Інші соціальні об’єкти

Справжнім «яблуком розбрату» стало питання будівництва басейну при Центрі реабілітації дітей із інвалідністю. Проєкт виготовила сама установа, але в проєкті рішення міської ради гроші на початок будівництва в сумі 1 млн грн були виділені УБЖКГІТ. Це викликало суперечки між керівником центру – депутатом міської ради Валерієм Іваненком та секретарем Петром Бабичем. Враховуючи, що вартість будівництва басейну складає близько 40 млн грн, зрозуміло, що доведеться залучати кошти з інших бюджетів або спонсорські. Шукати гроші виявили бажання обидві сторони: і Центр реабілітації, і міська рада. Петро Бабич наполягав, що зробити це у міста шансів більше, Валерій Іваненко наголошував на потужнішій мотивації знайти спонсорів у Центра реабілітації.

До Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю добудують басейн  

Інший керівник комунальної структури та одночасно депутат Максим Семенов ставив питання щодо будівництва критого спортивного майданчика в парку «Перемога». Але Світлана Решетова пояснила, що такий об’єкт планують збудувати на території спорткомплексу «Світлотехнік», однак така відповідь не влаштовувала керівника КП «МФК «Бровари». У підсумку, голосування за програму будівництва об’єктів соціально-культурного призначення не набрало голосів членів комісії.

Це в свою чергу обурило Світлану Решетову, яка ще раз звернула увагу всіх присутніх, що депутати «перетягують бюджет на себе» замість того, щоб опікуватися проблемами міста.

Головні дороги 2020 року

Позаяк питання не просте, Світлана Решетова зачитала перелік усіх вулиць міста, на які виготовлено проєкти на капремонт. Таких – понад 30. Чиновниця  запропонувала депутатам дійти згоди та відкласти цього року всі периферійні вулиці заради двох великих та дороговартісних: вул. Металургів (від бульв. Незалежності до вул. Київської) та вул. В. Симоненка (від вул. Київської до вул. О.Кобилянської). Вартість вул. Металургів – близько 18 млн грн, вартість всього проєкту на вул. Симоненка – близько 68 млн грн. Але будівництво цих вулиць, на думку чиновників, вирішить інфраструктурні проблеми міста. По-перше, будівництво вул. Симоненка «розвантажить» вулицю Київську та, особливо, перехрестя на Порошинці. А вул. Металургів «зменшить» навантаження на паралельні вулиці – С. Петлюри та Січових стрільців.

Будівництво вулиці В. Симоненка: що має бути, що є і коли завершиться? 

Але чиновники не змогли пояснити, яким чином поєднується будівництво вулиці Металургів із початком забудови щонайменше двох великих масивів уздовж цієї вулиці вже цього року. Чи не «вб’є» нову коштовну вулицю будівельна техніка?

Щодо вулиць приватного сектора, та на них планують залучати кошти обласного бюджету.

На капремонти в Броварах вулиць, дворів та тротуарів потрібно понад мільярд гривень – підсумки сесії 

Програма з екології: що нового в 2020 році?

Питання болюче, але вирішення суттєво прискорилося після акцій протесту та масового обурення в соціальних мережах. У підсумку, сама програма за складом заходів не змінилася,  але змінилися «джерела фінансування».

Нагадаємо, що Програма охорони навколишнього природного середовища діяла з 2017 до 2019 року з плановим фінансуванням у 8 млн грн, але фактично була профінансована лише наприкінці 2019 року на 2 млн грн.

Екопротест у День Броварів: рятуйте, ми хочемо жити! ФОТО

Заходи програми передбачають закупку та встановлення 7 стаціонарних та 2-х переносних станцій із контролю за станом повітря, а також закупку спеціального сервера для прийому та обробки даних.  Цього року 3 станції встановлять на межі житлової забудови та промзони у районі вул. С. Петлюри (сервер встановлено раніше).

А ось у джерелах фінансування відбулися зміни: з 5,9 млн грн, на які потрібно профінансувати заходи програми, 3,35 млн забезпечить міський бюджет. Ще 2,5 млн чиновники планують зібрати з «інших джерел». Іншими джерелами, за словами еколога міста, виявили готовність стати великі підприємства м. Бровари, але яким документом це закріплено  – чиновник не уточнив.

Загалом комісія розглянула 13 програм, про більшість яких ми писали раніше, але усі ці програми мають обмежене фінансування та «туманні» перспективи на наступний рік.

Ангеліна Козлова

Головне фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари