«ДрАйвові» пристрасті в Старому центрі Броварів | Трибуна

image
5 Грудня 2019, 21:38
Поділитися:

Днями у Фейсбуці з’явилось оголошення про відкриття в Старому центрі Броварів драйв-кав’ярні «Йогурт».  Охочим випити ароматний напій, власники бізнесу пропонували знижку в 50% на каву, замовлену через віконце з автомобіля. Допис у ФБ викликав різні оцінки користувачів мереж, адже подібна дрАйвова історія на цьому місці вже розгорталась кілька років тому. Кому і чому заважала та заважає кава-драйв, та чи продовжить вона своє існування на звичному місці журналісти «Трибуни» дізнавалися з «перших вуст».

Оголошення Олександра Тищенка про акційну каву в мережі ФБ

Згодом пост зник зі сторінки власника кавового бізнесу Олександра Тищенка, а ще раніше автор вимкнув коментарі до нього. Причиною таких дій став шквал негативу під дописом у соцмережі. Але про все за порядком.

Архівне фото 2017 року: мінікав’ярня, праворуч розташована ЗОШ №1, прямо  проїзд на провулок Староміський, ліворуч  проїзд уздовж приватних будинків із виїздом до вул. Петропавлівська в районі міськрайонної прокуратури

Як бачите, приміщення, в якому нині розташувалась кав’ярня «Йогурт», уже не перший рік пропонує подорожнім зупинитись для кави-брейку…

Кілька років тому в МАФі  також намагались продавати «дрАйвову» каву, але не склалось. Адже тоді проти облаштування драйву запротестували мешканці прилеглого до небезпечного перехрестя провулку Староміський та кілька представників батьківської спільноти Броварської ЗОШ №1, що знаходиться поруч.

Під час 25-ї сесії БМР серед земельних було й питання  продовження терміну  дії сервітуту під будівлею кав’ярні на вул. Київській в районі зупинки «Старий центр». Під час засідання депутати, зокрема, піднімали й питання транзиту автотранспорту біля кав’ярні й навіть пропонували прописати в договорі заборону драйву. (Час розгляду питання 8:10 хв.)

Втім головуючий на сесії Ігор сапожко заспокоїв присутніх: «На сьогоднійшній день (засідання сесії ‒ 09.02.2017 року ‒ авт.) драйв там закритий, є пропозиція залишити даного орендаря». Відтак депутати продовжили дію договору з ФОП Соломським Сергієм Вікторовичем, право користування (сервітут) на земельну ділянку площею 0,0056 га для розташування тимчасової споруди (мінікав’ярні, без реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів) на вул. Київській в районі зупинки «Старий центр» та встановили термін дії сервітуту до 09.02.2018року.

2017 рік: так виглядає підхід до школи в годину пік

Фото: лютий 2017 року. В зимовий період ситуація на цьому проміжку дороги ускладнюється тим, що дорожнє полотно знаходиться на нижчій відмітці від вул. Київської та прилеглих територій. Відтак під час  морозів, опади, що збираються в низовині, перетворюються на ковзанку.

Оскільки згадані події відбуваються на виборчому окрузі депутата облради Олега Іваненка, йому і у 2016-2017 роках, і зараз довелось долучитись до розв’язання суперечливої ситуації. Депутат наголосив про те, що в минулому група активістів зверталася у відповідні інстанції й облаштування драйву припинено, а план-схему організації дорожнього руху для здійснення драйву, скасовано.

Знак-схема драйву на під’їзді до кав’ярні “Йогурт”, вул. Київська. Станом на 05.12.2019 року знак знято.

«28 листопада я виїжджав на місце, аби подивитись який там рух авто, як пересуваються діти, виклкав поліцію, склали акт. Ввечері  мені зателефонував власник приміщення та повідомив, що аби уникнути конфліктної ситуації, вони прикриють драйв. Звичайно кав’ярня там залишиться, ніхто не проти ведення бізнесу: хтось хоче випити кави, хтось ‒ зігрітись в очікуванні маршрутки…Немає питань, але без драйву», ‒ зауважує депутат облради.

Кілька днів журналісти «ТБ» спостерігали за ситуацією біля кав’ярні «Йогурт», зокрема, й за драйвом, а також поспілкувались із власником бізнесу Олександром Тищенком. Пан Тищенко запропонував зустрітись у визначений час ‒ о 07:40:

«Я не даремно призначив зустріч о такій порі, зараз Ви побачите, що тут відбувається насправді. У мене є кілька камер, розташованих по периметру, і чудово видно, скільки автомобілів проїзжає…Достатньо автомобілів…але не на драйв, а до школи. Чому виникла проблема ще кількох авто, що заїдуть на драйв? Так вирішили, мабуть».

Листопад 2019 р. Кав’ярня «Йогурт» на вул. Київській

Спілкуючись із власником кавового бізнесу, ми намагались з’ясувати, чи орендує він приміщення, чи є його безпосереднім власником та розповіли, які рішення попередньо приймались міськрадою з приводу розташування кав’ярні. Втім пан Олександр ухилився від відповіді, натомість запропонував подивитись, що в цей час відбувалось за вікнами «Йогурту»:

Спілкуючись із журналістом, Олександр Тищенко запевнив, що готовий вчинити певні дії задля підвищення рівня безпеки і драйв цьому не завадить: «Поліція до мене приходила, але я так розумію, що має бути діалог із місцевими мешканцями. Я запропонував для початку створити комісію, яка вивчить проблему, і рухатись у бік її вирішення. В мене є ідеї, як убезпечити цей периметр і я готовий їх втілювати».

Журналісти «Трибуни» запитали у пана Олександра, чи планує він надалі займатись розробкою схемою руху, аби драйв усе таки був. На що він відповів: «Мною особисто така схема не розроблялась, але я готовий це зробити. Перш за все я планую, якщо будуть охочі, ‒ вести діалог. Поки що до мене ніхто не приходив і зі мною ніхто не говорив…».

Ми провели у «Йогурті» в годину пік лише один буденний ранок. За цей час жодної порції кави не було продано через драйв…Давати оцінку діям водіїв ми не будемо, бо за відсутності дорожніх знаків та розмітки, на даному клаптику землі дорожній рух поки що регулюється лише інстинктом самозбереження.

Фото та відео ‒ Олена Слободяник, а також використане фото Олега Іваненка та зі сторінки ФБ Олександра Тищенка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари