В КОДА обговорили реалізацію проєктів підвищення енергоефективності в громадах Київщини

image
5 Грудня 2019, 15:34
Поділитися:

У Київській обласній державній адміністрації за підтримки Посольства Данії в Україні 5 грудня відбувся круглий стіл з питань підвищення енергоефективності, тепло- та водопостачання в громадах Київської області.

В обговоренні взяли участь голова КОДА Олексій Чернишов, перший заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, міжнародні фінансові інституції — Представництво організації об’єднаних націй в Україні (ПРООН) Андрій Заїка, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ в Україні Джордж Крістодореску, Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО Юлія Шевчук, міжнародний фінансово-кредитний інститут Європейський банк розвитку та реконструкції Денис Гайовий, Україно-данський енергетичний центр, Держененергоефективності, виробники данського енергоефективного обладнання, українські енергосервісні компанії, а також представники громад Київської області.

Під час круглого столу розглянули питання створення нових проєктів з енергоефективності в закладах соціальної сфери, а також питання фінансування модернізації системи централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення на території Київської області.

Реалізація подібних об’єктів в енергетичній сфері, яка відбуватиметься за рахунок фінансової підтримки данських партнерів в межах програми Danida Business Finance (DBF), забезпечить суттєвий внесок у вдосконалення інфраструктури, створення нових робочих місць та прискорення економічного зростання.

«Київська обласна державна адміністрація, як орган відповідальний за реалізацію політики у цій сфері на регіональному рівні, прагне консолідувати зусилля влади, бізнес-спільноти, експертного середовища на шляху досягнення енергетичної незалежності країни», — заявив очільник області Олексій Чернишов.

У свою чергу, перший заступник голови Київської облради Тетяна Семенова зазначила, що наразі в регіоні діє програма енергозбереження, підвищення енергоефективності Київської області на 2017-2020 роки.

«Зокрема, на 2020 рік планується в межах програми виділити приблизно 180 млн грн, які підуть на утеплення приміщень соціального напрямку», — зауважила Тетяна Семенова.

Водночас, Олексій Чернишов підкреслив, що проведення цього заходу має сприяти підвищенню енергоефективного потенціалу місцевих громад Київщини та залученню інвестицій.

«Програма розвитку ООН тривалий час співпрацює з Київською областю. І наразі ми маємо низку проєктів із дуже практичним виміром, зокрема — це залучення енергосервісних компаній до модернізації публічних будівель в області. Ми готові й надалі підтримувати розроблення сучасних стратегій розвитку на обласному рівні, на рівні громад, для того, щоб ці стратегії враховували цілі сталого розвитку», — відзначив координатор програм із сталого розвитку, довкілля та енергетики, ПРООН Андрій Заїка.

Довідково:

Україна споживає понад 60-70% імпортних енергоресурсів.  Понад 30% кінцевої енергії використовується житловими будинками.

На думку експертів Європейсько-українського енергетичного агентства, за допомогою тепломодернізації та капітального ремонту в будинках можна зменшити щорічне споживання і втрати енергії щонайменше на 10–25%.

При цьому загалом по Україні потенціал зменшення енергоспоживання становить 75%.

На сьогодні «чиста» енергетика є серед пріоритетів для розвитку енергонезалежності України. За останні 5 років впроваджено численні «зелені» проєкти, в які інвестовано майже 4 млрд євро.

Відновлювана енергетика посідає одне із провідних місць у рейтингу залучених інвестицій в економіку України. Вона є екологічно безпечною для навколишнього середовища та зменшує залежність українських громад від вугілля та газу.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація