Яким буде другий епап медичної реформи для бориспільської лікарні

image
5 Грудня 2019, 14:24
Поділитися:

Із 1 квітня 2020 року стартує Програма медичних гарантій, на яку в державному бюджеті закладено 72 млрд грн. Це означає, що медичні заклади зможуть існувати за оплату наданої медпослуги. Як після нововведень працюватиме ББЛІЛ, дізнавалися «Вісті».

4 грудня в Київській ОДА обговорювали впровадження медичної реформи в Київській області та готовність медзакладів до наступного етапу реформування. Засідання відбулося під керівництвом очільника КОДА Олексія Чернишова, на заході були присутні перший заступник міністра охорони здоров’я Андрія Семиволос, в.о. голови Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан, директор Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський, голови РДА, міські голови та керівники новостворених ОТГ.

Мова йшла про реформування галузі охорони здоров’я з урахуванням Програми медичних гарантій 2020, про підготовку медичних закладів області до укладання договорів із НСЗУ та про підключення їх до медичної інформаційної системи.

Зазначалося, що наступний етап реформування системи охорони здоров’я має розпочатися в частині впровадження механізмів фінансування гарантій. Це означає, що 60% фінансування залишається на захищені статті, а 40% — це фінансування за надані послуги, яке переходить до НСЗУ.

Для того, щоб механізм запрацював, потрібно виконати дві основні умови: заклади мають бути перетворені в комунальні некомерційні підприємства (КНП) та стати інформатизованими з підключенням до медичної інформаційної системи.

«Керівник лікувально-профілактичного закладу має бути менеджером, який забезпечує рух цих процесів як у самому закладі, так і ззовні», — підкреслив перший заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос.

КНП «ББЛІЛ» готується до змін

Директор КНП «ББЛІЛ» Олександр Щур розповів «Вістям», що у лікарні готуються до старту наступного етапу реформи. За його словами, до 1 квітня бориспільська лікарня запрацює по-новому.

«Питання комп’ютеризації закладу уже забезпечено на 70%, я впевнений, що до квітня ми матиме 100% комп’ютеризацію», — запевнив директор КНП.

Також Щур додав, що з початком нового етапу реформи за кожного пацієнта Національна служба здоров’я України перераховуватиме кошти на утримання медзакладу, тобто гроші йтимуть за пацієнтом. Про яку суму йтиме мова, поки прогнозів немає, бо все залежить від кількості пацієнтів і якості послуг. «Лікарні перетворяться із утримувачів приміщень і штату в підприємства, де директор виконуватиме роботу менеджера. За кожне надання медпослуги ми звітуватимемо окремо, відповідно НСЗУ перераховуватиме кошти. Додатково матимемо надходження за пакет послуг мамографії, колоноскопії, бронхоскопії, гістероскопії чи цистоскопії», — повідомив директор КНП «ББЛІЛ».

Процес укладення договорів про медичне обслуговування з НСЗУ має розпочатися з 1 лютого 2020 року.

27 листопада 2019 року Кабінет Міністрів України схвалив програму медичних гарантій і чотири державні стратегії в сфері охорони здоров’я. Програма запрацює з 1 квітня 2020 року і діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високо спеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків. Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров’я України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама