11 березня розпочинається Великий піст. Календар харчування
Відзавтра, 11 березня, розпочинається Великий піст, що є найважливішим із усіх 4 багатоденних постів. Він є найдавнішим постом із багатовіковою історією, пов’язаний зі скорботними подіями, описаними в Святому Письмі. Що можна і чого не можна їсти у Великий піст, – розповідає Главред.
Піст перед Великоднем називають Великим. Цього року він починається 11 березня і закінчується відразу перед Великоднем – 27 квітня. Великдень у 2019 році припадає на 28 квітня.
Великий піст триває 48 днів і складається з двох частин:
Святої Чотиридесятниці. Встановлено на згадку про 40 днів, проведених Ісусом у пустелі в повній самоті, голоді та холоді.
Страсного тижня. Це останній тиждень перед Великоднем – час особливої стриманості в усьому: і в їжі, і в поведінці віруючих. Кожен день цього тижня покликаний нагадати віруючим про скорботні події, які пережив Ісус за один тиждень: зрада, судилище, розп’яття.
Чого не можна їсти у Великий піст:
м’ясо та м’ясні продукти;
молоко і молочні продукти (можна замінити їх соєвими йогуртами);
яйця.
Також у багато днів Великого посту під заборону підпадають риба, варена їжа і олія – у ці дні прийнято сироїдіння.
Що можна їсти у Великий піст:
крупи;
бобові (квасоля, горох, боби, сочевиця та ін.);
риба і морепродукти (у визначені дні);
овочі і зелень;
фрукти і сухофрукти;
з солодкого – мед, чорний шоколад (без молока в складі), мармелад, халва і козинаки, пісний зефір, льодяники.
А в перший понеділок посту (11 березня) і в Страсну п’ятницю 2019 р. (26 квітня) взагалі нічого не їдять цілий день.
Календар харчування
Харчування по днях у Великий піст виглядає так:
по понеділках, середах і п’ятницях – сухоїдіння (хліб, зелень, сирі і солоні овочі, фрукти і сухофрукти, мед і горіхи, відвари або настої, квас);
по вівторках і четвергах – гаряча їжа (варена / печена їжа), але без олії;
по суботах і неділях, а також у свята – їжа з олією і вино.
Святкові дні Великого посту-2019, коли дозволено послаблення в їжі:
7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино і рибу;
20 квітня – Лазарева субота: можна рибну ікру;
21 квітня – Вербна неділя: можна рибу.
Посту можуть не дотримуватися: важкохворі, вагітні жінки, матері, які годують немовлят; робітники, які займаються важкою фізичною працею; військовослужбовці, а також люди, які перебувають у дорозі.
Дотримуватися правил Великого посту, духовних звичаїв та молитовного статуту чи ні – особистий вибір кожної людини. Головне, що необхідно зрозуміти, збираючись дотримуватися Великого посту в тому чи іншому варіанті, це:
відмова від їжі – не самоціль посту, головне – очищення душі через обмеження в їжі, які дозволять змінити життя на краще. Наприклад, стати добрішими, чутливішими, навчитися прощати, приділяти більше уваги рідним і близьким, заслужити прощення, спокутувати гріхи;
ніхто не ставитиме «залік – незалік». Людина постить не для оцінки або своєрідної «галочки», а виключно заради порятунку власної душі, змученої бездуховністю. Усе залежить від сили віри і бажання пройти як моральне, так і фізичне очищення.
Фото – з Інтернету
Джерело: Трибуна Бровари