Київська обласна «Книга Пам’яті України»

image
3 Грудня 2019, 17:50
Поділитися:

За останні роки випущено вісім томів «Книги Пам’яті України». Над історичним надбанням спільно працювали управління культури, національностей та релігій КОДА, Київська обласна редколегія «Книга Пам’яті України», Київське обласне відділення Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України».

У книзі подано короткі біографічні дані 168-ми тисяч воїнів із Київщини, які загинули на фронтах Другої світової війни. Окремо, у трьох томах обласної «Книги Скорботи України» згадані більше 25 тисяч мирних жителів області, закатованих під час нацистської окупації. Також до книги увійшли бойові і трудові біографії майже ста тисяч ветеранів Київщини, які повернулися живими із фронтів.

Зокрема, у грудні випущено додатковий том серіалу «Звитяжці» об’ємом 604 сторінки, тиражем 322 екземплярів. До нього увійшли відомості ще про 1900 ветеранів війни, які з різних причин не були згадані у попередніх випусках обласних Книг Пам’яті. У черговому томі увічнена пам’ять близько дванадцяти тисяч воїнів Другої світової війни, які обороняли або визволяли від нацистських окупантів населені пункти Київщини. У додатковий том серіалу «Звитяжці», внесені також імена 1570 колишніх військовополонених, уродженців різних республік колишнього СРСР, у т.ч. України і Київської області, які перебували в німецькому шпиталі № 3 міста Біла Церква. Більша частина їх в різних архівах згадуються,як такі, що пропали безвісти. Даний том, як і всі попередні, буде направлено в бібліотеки, архіви, музеї, навчальні заклади, громадські організації районів, міст, селищ і сіл області.

Дані щодо ветеранів з інших районів і міст обласного значення будуть розміщені в наступних двох томах, випуск яких планується на 2020 рік. За попередніми підрахунками до них увійде інформація про ще понад 50 тисяч воїнів, які загинули у 1941-1944 рр. при обороні, або визволенні нашої області.

Таким чином, у 2020 році буде завершено створення у друкованому вигляді та електронному варіанті Меморіалу Пам’яті воїнів-переможців Другої світової війни із Київщини, та тих, хто героїчно воював і загинув на її території, обороняючи і визволяючи наші села, селища, міста.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація