770 підприємств Києва не виконали нормативу з працевлаштування людей з інвалідністю

image
3 Грудня 2019, 10:01
Поділитися:

В Україні права осіб з інвалідністю на участь в активному житті суспільства й захист їхніх інтересів закріплені низкою законодавчих та нормативно-правових актів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

– Право осіб з інвалідністю на працю закріплено, зокрема, у Конституції та законі України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», окремі положення яких спрямовані на створення для осіб з інвалідністю реальних можливостей продуктивно працювати і передбачають конкретні механізми їх реалізації, – сказав Білич.

За його словами, згідно зі статтею 19 закону про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю, для підприємств, установ, організацій, зокрема й громадських організацій інвалідів, а також фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. А якщо на підприємстві працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця.

За його словами, у статті 18 цього закону прямо встановлено обов’язок роботодавців не лише створювати для працевлаштування осіб з інвалідністю робочі місця, а й забезпечувати такі умови праці, які відповідали б вимогам їх індивідуальних програм реабілітації, та надавати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством.

– Виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування підприємством відповідної кількості осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Шукати ж осіб з інвалідністю на вакантні місця кадрові служби підприємств можуть або власними силами, або звертатися із заявками до районних філій Київського міського центру зайнятості, зазначив Білич.

Він додав, що щороку Київське міське відділення Фонду соціального захисту інвалідів надає Київському міському центру зайнятості список підприємств, які не виконали за минулий рік 4-відсотковий норматив.

– На сьогодні ми маємо дані, що за минулий рік в такий реєстр потрапили 770 підприємств міста Києва. Відповідно, за невиконання 4-відсоткового нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю, до роботодавців застосовуються штрафні санкції, наголосив він.

Білич також підкреслив, що у кожній районній філії КМЦЗ є фахівець, який безпосередньо відповідає за роботу з особами з інвалідністю.

– По-перше, підбір роботи для осіб з інвалідністю, у т.ч. шляхом розумного пристосування існуючого або створення нового робочого місця, здійснюється відповідно до їх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням побажань щодо умов праці, – сказав він.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ